Caută
Close this search box.

Nouă persoane rănite şi întreruperi de curent în regiunea ucraineană Poltava. Lupte acerbe la Vovceansk

Un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Poltava (centru-est) luni s-a soldat cu nouă persoane rănite şi avarierea mai multor linii electrice, lăsând fără curent electric peste 55.000 de consumatori, a declarat un guvernator regional, citat de Reuters.

Potrivit unor informaţii preliminare, nu există morţi, a indicat într-un mesaj video dintr-o zonă afectată de atac, postată pe aplicaţia Telegram, guvernatorul Filip Pronin, adăugând că mai multe blocuri de locuit cu mai multe etaje au fost avariate.

Postul de televiziune ucrainean Kanal24, citând surse din cadrul administraţiei militare regionale, a transmis că sub dărâmăturile acestor clădiri s-ar putea afla oameni.

Pronin a declarat ulterior că, din cauza avarierii liniilor electrice, aproximativ 53.000 de consumatori privaţi şi 2.400 de consumatori industriali s-au confruntat cu întreruperi de energie electrică în regiune.

Anterior, forţele aeriene ucrainene au anunţat o alertă de atac cu rachetă în regiunea Poltava.

Rusia creşte presiunea asupra trupelor ucrainene

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a comunicat luni că armata sa şi-a îmbunătăţit poziţiile în mai multe sectoare de pe linia frontului în Ucraina şi creşte presiunea asupra trupelor ucrainene, potrivit EFE.

„Unităţile grupării militare Sever (Nord) şi-au îmbunătăţit poziţiile pe linia frontului„, indică ministerul în raportul său zilnic privind evoluţia situaţiei pe front, susţinând că circa 300 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în jurul oraşului Vovceansk şi în alte trei localităţi din regiunea Harkov în ultimele 24 de ore.

În acest sector, armata rusă a respins un contraatac al unei brigăzi de puşcaşi marini ucraineni, mai susţine comandamentul rus.

Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski: Rusia încearcă să exploateze la maximum epuizarea trupelor noastre

Ucraina a declarat că forțele rusești își intensifică atacurile și încearcă să câștige mai mult teritoriu înainte ca armata Kievului să primească mai mult ajutor militar internațional, inclusiv avioane de luptă F-16, potrivit The Guardian.

Canalul de televiziune american CNN transmite că, în sectorul Vovceansk se dau într-adevăr lupte crâncene, trupele ucrainene încercând să izoleze unităţile ruse invadatoare.

Lupte grele au loc la o uzină de agregate de la marginea nordică a oraşului Vovceansk, potrivit bloggerilor militari de ambele părţi ale conflictului.

Un comandant de escadron ucrainean, Stanislav Buniatov, cunoscut sub numele Osman, a descris situaţia din Vovceansk, la est de Harkov şi la câţiva kilometri de frontiera de stat, ca fiind „dificilă, dar sub control” şi a declarat că trupele ruse sunt „încercuite”.

„Băieţii noştri nu-şi pierd poziţiile, efectuează ocazional atacuri de succes, eliberând poziţii şi împingând inamicul înapoi”, a declarat Buniatov într-o postare pe Telegram duminică.

Forţele ruse au început să treacă graniţa în număr mare luna trecută, într-un asalt pe mai multe fronturi care, potrivit Kremlinului, a fost destinat să creeze o zonă tampon care să îi împiedice pe ucraineni să atace oraşe ruseşti precum Belgorod.

La început au cucerit câteva sate din apropierea graniţei şi au avansat până la marginea oraşului Vovceansk, care a fost recucerit de forţele ucrainene în septembrie 2022, după ce a fost ocupat timp de mai multe luni.

DeepState – un grup de monitorizare ucrainean – afirmă că grupuri mici de soldaţi ruşi au încercat în repetate rânduri să-şi consolideze poziţiile la uzina de agregate, dar au fost respinşi de forţele ucrainene.

Sugerând că reaprovizionarea soldaţilor ruşi a devenit dificilă, DeepState afirmă că hrana şi apa le sunt livrate cu ajutorul dronelor.

Înregistrările video, geolocalizate de CNN, arată cum dronele ucrainene lovesc uzina în ultimele zile.

Bloggerul militar rus WarGonzo afirmă pe Telegram că luptele din zonă sunt „acerbe”, întrucât „trupele ucrainene desfăşoară contraatacuri, încercând să disloce forţele armate ruse de pe poziţiile ocupate”, dar nu a menţionat că trupele ruse de aici ar fi încercuite.

Potrivit Forbes, forţele armate ucrainene au capturat zeci de soldaţi ruşi la Vovceansk.

„În timpul luptelor grele din weekend, trupele ucrainene au încercuit aproximativ 400 de ruşi la o fabrică chimică din centrul oraşului Vovceansk. 30 de ruşi s-au predat după ce încercările repetate de a-i salva au eşuat”, scrie Forbes, citând Centrul ucrainean pentru strategii de apărare.

Uzina chimică din Vovceansk, unde ocupanţii sunt acum încercuiţi, este situată pe malul drept al râului Volcia, conform publicaţiei citate. Preluare: Agerpres

Summitul de pace din Elveția aduce speranţă pe frontul din Ucraina. Soldaţii cer avioane de luptă

Deși summitul de pace din Elveția, organizat la inițiativa Ucrainei, nu s-a încheiat cu un document final care să fie agreat de toate statele participante, simplul fapt că un astfel de eveniment a avut loc, reamintind unei lumi întregi ce se întâmplă în țara invadată de ruși, aduce speranță pe front.

The post Nouă persoane rănite şi întreruperi de curent în regiunea ucraineană Poltava. Lupte acerbe la Vovceansk appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri