Politico: Alegerile din Franța ar putea fi cele mai distructive de după război, nu doar pentru Franța, ci și pentru UE, NATO și Occident

Alegerile anticipate ale lui Emmanuel Macron ar putea fi cele mai distructive de după război – nu numai pentru Franța, ci și pentru UE, NATO și Occident, scrie Politico, într-un editorial intitulat „Alegerile din Franța riscă să torpileze ordinea mondială.”

Poziția de lider a Franței în UE, locul său în Consiliul de Securitate al ONU și anvergura sa militară ca putere globală fac ca aceste alegeri parlamentare să fie aproape la fel de importante precum scrutinul Biden vs. Trump din noiembrie, notează publicația.

Acest lucru se datorează posibilului câștigător: Reuniunea Națională de extremă dreapta, un partid care descinde din regimul colaboraționist din 1940-1944 al mareșalului Philippe Pétain și care are legături ideologice și financiare cu Vladimir Putin.

Semnificația scrutinului are legătură și cu cel care are șanse mari să piardă: Emmanuel Macron, un președinte francez care a încercat – adesea elocvent, uneori stângaci – să consolideze Uniunea Europeană, să-i împace pe francezi cu forțele pieței libere și să găsească un nou echilibru durabil între Europa și Statele Unite.

Aceste alegeri vor marca nu doar înfrângerea, ci și posibila eliminare a „macronismului” – experimentul confuz al președintelui Emmanuel Macron cu reformele de centru orientate către piață, mai notează publicația.

Stânga divizată și extrema dreaptă – cele două forțe politice din Franța

Forțele de centru-dreapta și centru-stânga care au dominat anterior viața franceză postbelică au fost deja reduse la trupe tributare care se ceartă. Cele două puteri dominante ale vieții politice franceze sunt acum – și ar putea rămâne pentru mulți ani – o stângă dominată de radicali, mult divizată, și o dreaptă extremă, naționalist-populistă.

Nu există nicio certitudine că Marine Le Pen, lidera Reuniunii Naționale, va câștiga alegerile parlamentare în două tururi, care vor avea loc la 30 iunie și 7 iulie. Numărul doi în partid și candidat la funcția de prim-ministru, Jordan Bardella, care are doar 28 de ani, a declarat că va refuza să formeze un guvern dacă partidul nu va obține o majoritate clară (cel puțin 289) din cele 577 de locuri din Adunarea Națională.

Sondajele sugerează că va câștiga cel mult 260 de locuri, dar sprijinul s-ar putea schimba în direcția sa în ultimele zile.

Chiar dacă Bardella devine prim-ministru, Macron va rămâne președinte până în 2027 și le-a spus francezilor într-o scrisoare în acest weekend că are datoria de a rămâne în funcție și de a proteja drepturile și instituțiile franceze de „lepénisme”.

Dar sistemul francez este prezidențial doar cu numele, scrie Politico. Aproape toată puterea constituțională reală rezidă în parlament, prim-ministru și guvern. Dacă aceștia aparțin unei convingeri politice diferite de cea a președintelui republicii, ei sunt cei care iau deciziile.

Acest lucru s-a mai întâmplat de trei ori în ultima jumătate de secol, pentru scurte perioade de „coabitare” între centru-stânga și centru-dreapta.

Cele două tabere de atunci nu au fost de acord asupra multor detalii importante, dar au căzut de acord asupra fundamentelor neschimbătoare ale Republicii Franceze, de la locul său central în Uniunea Europeană la angajamentul său fondator față de drepturile omului.

Marine Le Pen: „Politicile pe care le reprezint sunt reprezentate de domnul Putin”

În schimb, Reuniunea Națională, partid cosmetizat, detestă UE și ar face tot ce îi stă în putere pentru a o slăbi și chiar a o distruge. Promovează politici care ar discrimina între francezi și străinii rezidenți și chiar între diferite tipuri de francezi, în funcție de locul de naștere sau de rasă.

De asemenea, nu a criticat decât slab invazia Rusiei în Ucraina. Înainte de aceasta, a luat un împrumut mare de la o bancă rusească și apoi unul de la o bancă având legături cu premierul ungar Viktor Orbán, simpatizant al lui Putin. De asemenea, Le Pen a declarat că intervenția Rusiei în Siria a fost „bună pentru lume”.

„Politicile pe care le reprezint sunt reprezentate de domnul Putin”, a spus Le Pen, la un moment dat.

Potrivit unei anchete realizate de Le Monde, mai mulți candidați ai Reuniunii Naționale înscriși în primul tur al alegerilor legislative din acest weekend au legături directe cu Moscova. Printre aceștia se numără antisemiți, rasiști, vax-sceptici, climato-sceptici și negaționiști Covid.

Politico reamintește de asemenea că istoria și o mare parte din prezentul mișcării lepeniste este visceral antiamericană. Marine Le Pen vrea să părăsească aripa militară a NATO, comandamentul integrat, pe care îl consideră un instrument al hegemoniei americane.

Un guvern al RN ar fi așadar un pumnal în burta unității occidentale, dar și europene, conchide publicația.

Preşedintele Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională în urma europarlamentarelor câștigate de extrema dreaptă.

Într-o scurtă intervenţie imediat după anunţarea exit poll-urilor, la 9 iunie, liderul de la Elysee a convocat alegeri anticipate pentru 30 iunie şi 7 iulie.

The post Politico: Alegerile din Franța ar putea fi cele mai distructive de după război, nu doar pentru Franța, ci și pentru UE, NATO și Occident appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *