Caută
Close this search box.

Președintele rus Vladimir Putin va efectua vizite de stat în Coreea de Nord şi Vietnam, în perioada 18-20 iunie

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord pe 18-19 iunie, a anunţat luni presa de stat de la Phenian, în contextul aprofundării cooperării militare cu Coreea de Nord după summitul pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în septembrie, transmite Yonhap. Vizita a fost confirmată şi de Kremlin.

Putin va „efectua o vizită de stat” în Coreea de Nord la invitaţia liderului nord-coreean Kim, a precizat agenţia centrală coreeană de presă (KCNA) într-o depeşă conţinând o singură frază.

„La invitaţia lui Kim Jong-un (…), Vladimir Putin va efectua o vizită de stat amicală în Republica Populară Democrată Coreeană pe 18 şi 19 iunie”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Vizita face parte din turneul preşedintelui rus, care va include şi o vizită în Vietnam, de miercuri până joi.

Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile „puternice de fraţi de arme” care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian.

Aceasta este o călătorie rară în străinătate pentru Putin de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 și un moment cheie pentru președintele nord-coreean Kim Jong Un, care nu a mai găzduit un alt lider mondial în Phenian – una dintre cele mai izolate capitale din punct de vedere politic din lume – de la pandemia Covid 19, potrivit CNN.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în Coreea de Nord, prima datând din anul 2000, când s-a întâlnit acolo cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un.

SUA, Coreea de Sud și alte țări au acuzat Coreea de Nord că a furnizat un ajutor militar substanțial efortului de război al Rusiei în ultimele luni, în timp ce observatorii și-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea încălca sancțiunile internaționale pentru a ajuta Phenianul în dezvoltarea programului său incipient de sateliți militari. Ambele țări au negat exporturile de arme nord-coreene.

Călătoria lui Putin este o acțiune de reciprocitate față de cea pe care Kim a făcut-o în septembrie anul trecut, când liderul nord-coreean a călătorit cu trenul său blindat în regiunea de extrem est a Rusiei, pentru o vizită care a inclus opriri la o fabrică care produce avioane de luptă și la o unitate de lansare de rachete.

Kremlinul a declarat că Rusia speră să construiască un parteneriat cu Coreea de Nord „în toate domeniile posibile”, potrivit presei de stat ruse.

The post Președintele rus Vladimir Putin va efectua vizite de stat în Coreea de Nord şi Vietnam, în perioada 18-20 iunie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri