Caută
Close this search box.

Procesul jurnalistului american Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia, va începe la sfârșitul lunii iunie. SUA: Acuzațiile împotriva lui sunt false, iar guvernul rus știe că sunt false

Evan Gershkovici, cetățean american și reporter al Wall Street Journal (WSJ), care este încarcerat în Rusia de mai bine de un an, va fi judecat la Ekaterinburg sub acuzația de spionaj, în cadrul unui proces care va începe pe 26 iunie, au declarat la 17 iunie oficiali ai tribunalului rus, citaţi deThe Kyiv Independent.

Procesul se va desfășura cu ușile închise.

Gershkovici a fost arestat la Ekaterinburg la sfârșitul lunii martie 2023 în timp ce lucra la un articol despre metodele de recrutare ale grupului de mercenari Wagner, precum și despre opiniile cetățenilor ruși cu privire la războiul din Ucraina.

Timp de 14 luni nu i s-a adus nicio acuzaţie, autoritățile prelungindu-i în mod repetat arestul preventiv.

Rusia l-a acuzat în mod oficial pe Gershkovici de spionaj pentru CIA și a finalizat punerea sa sub acuzare pe 13 iunie, anunțând că acesta va fi în cele din urmă judecat. Autoritățile ruse nu au făcut publice nicio dovadă care să susțină acuzațiile.

Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovici riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Editorul WSJ, Almar Latour, și redactorul-șef Emma Tucker au transmis o declarație în care au respins acuzațiile ca fiind „false și nefondate” și au cerut eliberarea imediată a lui Gershkovici.

„Cea mai recentă mișcare a Rusiei către un proces fictiv este, deși era de așteptat, profund dezamăgitoare și totuși nu mai puțin scandaloasă”, se arată în declarație.

Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani.

WSJ a făcut apel la președintele Joe Biden să intensifice eforturile pentru eliberarea lui Gershkovich.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat pe 14 decembrie că ar fi deschis la negocierea întoarcerii cetățenilor americani încarcerați, inclusiv a lui Gershkovich, în condiții „reciproc acceptabile”.

Guvernul SUA lucrează în continuare pentru a-l înapoia pe Gershkovici, împreună cu cetățeanul american încarcerat Paul Whelan, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în timpul unei conferințe de presă care a urmat anunțului procurorului.

„Am fost clari de la început că Evan nu a făcut nimic rău”, a spus Miller.

„În primul rând, el nu ar fi trebuit să fie arestat niciodată; jurnalismul nu este o crimă. Acuzațiile împotriva lui sunt false, iar guvernul rus știe că sunt false. El ar trebui eliberat imediat”.

Miller a declarat că SUA „urmărește în mod constant” căi pentru eliberarea lui Gershkovici.

The post Procesul jurnalistului american Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia, va începe la sfârșitul lunii iunie. SUA: Acuzațiile împotriva lui sunt false, iar guvernul rus știe că sunt false appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri