Publicitatea la ţigările electronice va fi interzisă

Publicitatea la ţigările electronice va fi interzisă

Publicitatea explicită la ţigările electronice, de tip vape, sau dispozitivele cu tutun încălzit va fi interzisă. Panourile publicitare cu astfel de produse nu vor mai putea apărea în şcoli, clinici şi spitale şi la o distanţă mai mică de 200 de metri de acestea. Iar producătorii vor fi obligaţi să aplice pe ambalajele ţigaretelor electronice mesaje de avertizare. E o lege nouă, inițiată ca urmare a creșterii alarmante a consumului de tutun încălzit în rândul copiilor și adolescenților.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Statisticile arată că un sfert dintre adolescenţii din România au fumat cel puţin o dată şi peste 50.000 de copii cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează constant, câte cinci ţigări în fiecare zi. Noi date legate de consumul de tutun în rândul adolescenţilor vor fi disponibile la sfârşitul acestui an, însă deja se conturează o concluzie îngrijorătoare. Copiii încep să fumeze încă de la vârsta de zece ani.

Peste 20% dintre elevii cu vârsta între 13 şi 15 ani cunosc produsele din tutun încălzit, susţin cei care au propus acum interzicerea publicităţii explicite pentru ţigările electronice, inclusiv de tip vape, dispozitivele pentru încălzirea tutunului, a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral.

Medicii pneumologi atrag frecvent atenţia că adolescenţii îşi fac rău în fiecare zi în care fumează, indiferent de dispozitivele alese. În cazul ţigărilor electronice riscă să dezvolte boala Evali.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Aceste substanţe care ajung în organism pot produce reacţii inflamatorii locale, pot produce iritare. Există în acest moment o afecţiune la nivel pulmonar, Evali, care este monitorizată şi care este produsă de consumul acestor ţigări electronice.

Boala Evali a fost recunoscută, pentru prima dată, în Statele Unite, în 2019 și stârneşte îngrijorare la nivel global. La fel de periculoase sunt şi dispozitivele de vapat, conform TVRInfo.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Subtanţele uleioase, orice altă substanţă chimică care ajunge în plămânul unui copil care, da, este deja adolescent, a crescut, însă reactivitatea organismului lui la stimuli externi este diferită.

Potrivit noii legi, dincolo de interzicerea publicităţii, producătorii vor fi obligaţi să aplice pe ambalajele ţigaretelor electronice mesaje de avertizare.

Gigel Ştirbu, iniţiatorul legii: E un fenomen îngrijorător faptul că tineri de 12, 13, 14, 15 ani deja cred că e cool, e ceva deosebit să vapezi, să fumezi tutun încălzit, iar prin această iniţiativă legislativă am interzis publicitatea la toate aceste aparate, la toate aceste instrumente, la toate aceste gadgeturi.

Cine nu respectă noile reguli riscă amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei. Legea a fost trimisă la promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *