Fostul consilier al guvernului american pentru COVID-19, Anthony Fauci, a negat cu înverşunare luni că a încercat să ascundă originile pandemiei în cursul primei sale audieri publice în faţa Congresului de la retragerea din funcţie, notează AFP.
Anthony Fauci devenise cel mai vizibil expert al Statelor Unite în acest subiect în primele zile haotice ale pandemiei din 2020. Dar dezacordurile sale cu fostul preşedinte Donald Trump în legătură cu răspunsul la criză au stârnit furia dreptei.
În prezent, trăieşte sub protecţie, din cauza ameninţărilor cu moartea la adresa familiei sale.
Republicanii susţin că imunologul în vârstă de 83 de ani a contribuit la declanşarea pandemiei aprobând finanţări trimise unor oameni de ştiinţă chinezi, pe care ei îi acuză că au creat coronavirusul SARS-CoV-2, la originea COVID-19.
Fostul responsabil al luptei împotriva coronavirusului în Statele Unite a fost presat cu întrebări de republicanii din subcomisia Camerei Reprezentanţilor privind pandemia cu privire la cunoştinţele sale despre aşa-numitele „experimente de câştig de funcţie„, care urmăresc modificarea virusurilor pentru a găsi modalităţi de a le combate.
Această tehnică controversată se află în centrul unei teorii conform căreia virusul a scăpat dintr-un laborator. Ar fi „molecular imposibil” ca virusurile liliecilor studiate la Institutul de Virusologie din Wuhan, în China, să se fi mutat în SARS-CoV-2, a declarat Fauci.
Acuzaţiile unor republicani potrivit cărora a influenţat analizele CIA cu privire la originile pandemiei, naturale sau rezultate dintr-un laborator, sunt „total false şi pur şi simplu groteşti”, a insistat el.
Anthony Fauci a condus Institutul Naţional de Boli Infecţioase (NIAID) timp de 38 de ani, până în decembrie 2022, şi a contribuit la politicile de sănătate implementate pentru combaterea pandemiei, care a ucis 1,1 milioane de americani.
El şi-a făcut duşmani printre susţinătorii lui Donald Trump corectând informaţiile eronate ale fostul preşedinte republican, care candidează pentru al doilea mandat în noiembrie.
Pe parcursul celor 15 luni de anchetă, subcomisia a ascultat peste 100 de ore de mărturii şi a examinat munţi de documente fără a găsi dovezi care să-l lege pe Anthony Fauci de cercetări potenţial periculoase la Wuhan.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi oameni de ştiinţă din întreaga lume au anchetat cu privire la apariţia virusului şi majoritatea cred că a fost transmis de la animale la oameni în China.
Serviciile americane de informaţii au apreciat, totuşi, într-o analiză publicată anul trecut că este posibil ca virusul să fi fost modificat genetic şi să fi scăpat din laboratorul din Wuhan. Preluare: Agerpres
The post Republicanii l-au atacat în Congres pe Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pentru pandemia de COVID-19. Acesta este acuzat că a aprobat finanţări trimise unor oameni de ştiinţă chinezi appeared first on tvrinfo.ro.