Caută
Close this search box.

Sfârșit de săptămână canicular. De luni seară, furtuni în unele zone. Fenomene meteo la extreme în Europa

Canicula persistă în următoarele zile. Vom avea temperaturi spre 40 de grade în weekend şi săptămâna viitoare, în prima parte a lunii iulie. De altfel, toată Europa se confruntă cu fenomene meteo extreme. În Polonia este caniculă în unele regiuni, iar în altele vijelii violente. Şi în Serbia, furtunile şi ploile au provocat inundaţii şi distrugeri. În multe zone din Italia e cod portocaliu de caniculă.

Meteorologii au stabilit deja că avem cea mai caldă lună iunie din ultimii 60 de ani. Doar pe litoral, briza mai domolește aerul torid.

Atenție însă! Vremea extrem de călduroasă aduce și furtuni în unele zone, chiar de luni seară.

La acest final de săptămână și în prima zi din săptămâna viitoare, avem din nou un val de căldură care se va extinde și intensifica treptat„, a explicat pentru TVR INFO Mihai Timu, meteorolog ANM.

„Vorbim din nou de un aport de aer mai cald dinspre partea de nord a Africii, care va evolua peste zona Mediteranei și, implicit, peste partea de sud-est a continentului, implicit peste țara noastră, motiv pentru care temperaturile vor crește progresiv”, a mai adăugat specialist.

Duminică vor fi maxime de la 28-30 de grade pe litoral, până spre 35 de grade în Câmpia Română.

„Duminică așteptăm în Câmpia Română deja valori în jurul a 37 de grade și estimăm că acest val de căldură își va atinge, să zicem așa, pragul limită undeva luni, când ne așteptăm la maxime spre 38-39 de grade tot în zona de câmpie a Olteniei și Munteniei. Tot în acea zi ne așteptăm la caniculă în aproape toată țara, adică peste 35 de grade. Așa cum ne-am obișnuit, în zona litoralului, temperaturile vor fi ușor mai ponderate din motive de briză. Acolo nu vor depăși 30-31 de grade”, a mai precizat Mihai Timu.

Vremea în Europa. Fenomene meteo extreme

La Szczecin, în nord-vestul Poloniei, au avut loc furtuni violente. Pompierii au zeci de intervenții pe oră, fie pentru degajarea șoselelor de copacii prăbușiți, fie pentru a scoate apa din casele oamenilor.

Vijeliile au provocat distrugeri și într-o populară stațiune de la Marea Baltică.

În alte regiuni din Polonia au fost emise coduri de avertizare de caniculă. Astăzi și mâine, temperatura va continua să crească.

După ploile abundente şi fenomenele extreme care săptămână trecută au lovit nordul Italiei, temperaturile explodează.

În Sicilia vor fi, în perioada imediat următoare, 42 de grade Celsius.

17 orașe sunt sub cod portocaliu de caniculă. Temperaturile vor fi cu 10 grade peste media normală a perioadei.

Ministerul Sănătății a transmis populației să evite ieșirile din casă și expunerea la soare între orele 11.00 și 18.00.

În Letonia sunt peste 30 de grade – o temperatură cu care letonii nu sunt obișnuiți.

În sudul și vestul Serbiei, o furtună violentă, însoțită de ploi torențiale, a făcut prăpăd în mai multe localități. A fost evacuată o grădiniță. Nu erau copii în clădire, doar 5 angajate. Femeile au fost scoase de echipele de intervenție. Din cauza ploii și a vântului nu mai puteau ieși, iar nivelul apei, în interior, creștea rapid.

De asemenea, serviciile de urgență au intervenit pentru a-i salva pe șoferii surprinși pe șosele de rafalele puternice de vânt și de ruperea de nori.

The post Sfârșit de săptămână canicular. De luni seară, furtuni în unele zone. Fenomene meteo la extreme în Europa appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri