Update Redăm mai jos poziția Cardiomed SRL , primită la redacție, joi, 20 iunie.
Referitor la solicitarea Dvs. vă aducem la cunoștință următoarele:
- Societatea noastră a implementat proiectul menționat de Dvs. cu respectarea prevederilor Contractului de Finanțare. Perioada de implementare a proiectului s-a finalizat la data de 29.08.2017, iar perioada de durabilitate s-a finalizat la data de 29.08.2020.
- Modul de implementare a proiectului a fost verificat atât de Organismul Intermediar (Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifica și Inovare, în continuare OI) cât și de către Autoritatea de Management (Ministerul Fondurilor Europene). În urma acestor verificări nu s-au constatat nereguli și / sau încălcări ale prevederilor Contractului de Finanțare nici în perioada implementare și nici în perioada de durabilitate a proiectului.
- În perioada de durabilitate a proiectului am solicitat punctul de vedere a OI privind utilizarea echipamentelor achiziționate prin proiect și pentru tratarea pacienților, pe lângă diagnosticarea subiecților activității de cercetare. Conform punctului de vedere primit de la OI (atașat prezentului mail), în conformitate cu prevederile art. 61, alin. 8 lit. b din Regulamentul UE nr. 1303/ 2013 nu a fost necesară recalcularea veniturilor nete ale Cardio Med SRL, la finalizarea perioadei de durabilitate a proiectului.
- Evidențele contabile destinate publicului sunt aduse la cunoștința doritorilor prin publicarea raportărilor financiare anuale. Evidențele contabile analitice ale firmei sunt însă confidențiale și nimeni în afara persoanelor autorizate nu poate avea acces la acestea. Mai mult decât atât, societatea noastră a depus la OSIM două cereri de brevete pentru anumite aplicații care au implicat utilizarea platformei de cercetare. Ambele cereri sunt în curs de evaluare la OSIM, iar aspectele care fac obiectul cererilor de brevet sunt confidențiale, fiind sub protecția drepturilor de autor conform legislației în vigoare. În plus, societatea noastră face parte din mai multe consorții de cercetare internaționale și participă la mai multe proiecte de cercetare naționale și internaționale, care implică strictă confidențialitate a datelor de cercetare.
- Atașat vă transmitem lista articolelor publicate în urma desfășurării activității de cercetare derulate în cadrul proiectului la care faceți referire în solicitare. La acestea se adaugă circa 20 de teze de doctorat care s-au finalizat prin utilizarea platformei imagistice create prin proiect, fapt menționat în mod expres în toate aceste teze. Lista acestor teze se regăsește pe site-ul UMFST Târgu Mureș.
Articol inițial:
Compania Cardiomed SRL din Târgu Mureș se află în centrul unei controverse legate de utilizarea fondurilor europene nerambursabile. În 2016, firma a încheiat un contract de finanțare pentru dezvoltarea unei platforme imagistice de înaltă performanță, însă există suspiciuni că echipamentele achiziționate ar fi fost folosite în scopuri comerciale, încălcând astfel condițiile impuse pentru marile infrastructuri de CDI. Autoritățile ar trebui să investigheze aceste acuzații pentru a asigura transparența și corectitudinea utilizării banilor publici.
În luna mai 2016, compania Cardiomed SRL Târgu Mureș a încheiat un contract de finanțare cu fonduri nerambursabile pentru o mare infrastructură CDI, având ca scop înființarea unei platforme imagistice multimodale RMN/CT de înaltă performanță, prin participarea la competiția POC 2014-2020 Acțiunea AP1/P1.1/OS1.1 Secțiunea A.
Menționăm că aceste tipuri de proiecte destinate marilor infrastructuri de CDI, în cadrul companiilor private, aveau ca specific implementarea de activități negeneratoare de venituri, în sensul în care infrastructura și echipamentele achiziționate prin aceste proiecte nu ar fi trebuit să intre într-un circuit comercial generator de profit, ele fiind dedicate în scop special de cercetare.
În cadrul Cardiomed SRL, Târgu Mureș s-au făcut următoarele achiziții:
NR. CRT | DENUMIRE LOT | PRET | DATA LIMITA DEPUNERE OFERTA | DATA CONTRACT | FURNIZOR |
1 | Achizitie echipament Rezonananţă Magnetică Nucleară (RMN) – 1 buc | 4,554,900 | 28.11.2016 | 10.01.2017 | SIEMENS HEALTHCARE S.R.L |
2 | Achizitie echipamet Computer Tomografie Cardiacă (CT) – 1 buc | 3,072,600 | 28.11.2016 | 10.01.2017 | SIEMENS HEALTHCARE S.R.L |
TOTAL VALOARE CONTRACTATA | 7,627,500 | DIN CARE 5.065.642 NERAMBURSABILI |
După cum se vede în cazul Cardiomed SRL Târgu Mureș, din tabelul de achiziții, au fost achiziționate 2 echipamente de imagistică medicală, un RMN și un CT, fără altă infrastructură adiacentă.
Avem suspiciuni asupra faptului că aceste echipamente au fost folosite direct în scopuri comerciale, fiind introduse contra cost în circuitul efectuării de servicii către clienți, lucru care era interzis conform contractului de cercetare și inovare.
Ar fi foarte interesant ca organele abilitate să efectueze verificări cu privire la utilizarea reală a acestor echipamente în cazul Cardiomed SRL Târgu Mureș.
Presupunem că acest regim strict de CDI trebuia să se mențină, fiind achiziționate și cu fonduri nerambursabile de la UE, plus contribuții din banii publici ai statului român.
Pentru o corectă informare, solicităm pe această cale evidențele contabile și eventual rapoarte științifice în legătură cu utilizarea acestor echipamente.
Având în vedere caracterul și obiectul achizițiilor făcute de către Cardiomed SRL Târgu Mureș, și anume, un RMN și un CT, cu suma nerambursabilă de 5.065.642 RON, avem suspiciunea că acest proiect a avut ca scop dotarea mascată sub pretextul cercetării, cu echipamente folosite în scopuri comerciale.
Subliniem că facem acest demers în interesul public și că aceste informații sunt obținute din surse publice.
Notă: Menționăm că am transmis companiei Cardiomed Târgu Mureș solicitarea de a ne transmite punctul său de vedere referitor la acest subiect.