Caută
Close this search box.

Suspiciuni de utilizare abuzivă a fondurilor publice, destinate cercetării / Poziția centrului medical din Mureș

Update În urma solicitării noastre, Actamedia SRL Târgu Mureș ne-a transmis punctul de vedere referitor la acest subiect, miercuri, 19 iunie.

 

Centrul Actamedica SRL, Târgu Mureș, a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 11.449.162 RON pentru crearea unei mari infrastructuri de cercetare-dezvoltare în imagistică hibridă și telemedicină avansată. Deși echipamentele achiziționate trebuiau să fie utilizate exclusiv pentru cercetare, există suspiciuni că acestea au fost folosite în scopuri comerciale.

Centrul Actamedica SRL, Târgu Mureș a fost în competiție în programul POC 2014-2020 Acțiunea AP1/P1.1/OS1.1 Secțiunea A, mari infrastructuri de cercetare pentru sectorul privat. A semnat contractul de finanțare în septembrie 2016 pentru crearea unei rețele naționale de CDI în imagistică hibridă și telemedicină avansată.

In cadrul proiectului propus de Centrul Actamedica SRL, Târgu Mureș s-au facut următoarele achiziții:

NR. CRT DENUMIRE LOT PRET DATA LIMITA DEPUNERE OFERTA DATA CONTRACT FURNIZOR
1 Sistem de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) 4,629,600 23.12.2016 27.12.2016 SC GENERAL ELECTRIC MEDICAL SYSTEMS ROMANIA SRL
2 Lucrari de amenajare si realizare constructie 2,719,799 25.01.2017 31.01.2017 SC ALFACONSTRUCT SA
3 Achizitie sistem video-endoscopie digestiva de inalta rezolutie, cu cromoendoscopie virtuala si video-endoscopie ultrasonografica de inalta rezolutie, cu elastografie si examinari cu substanta de contrast 811,580 25.01.2017 31.01.2017 SOFMEDICA SRL
4 Achizitie sistem video-endoscopie digestiva de inalta rezolutie, cu cromoendoscopie virtuala 523,005 25.01.2017 31.01.2017 SOFMEDICA SRL
5 Achizitia de servicii si bunuri necesare crearii unei retele nationala telemedicina (tele-ecografie) cu software si hardware integrativ al imaginilor medicale intr-o baza de date + Cloud infrastructure 1,481,680 26.01.2017 31.01.2017 NUMERIS COM SRL
6 Achizitie sistem computer tomograf (CT), multislice 2,544,220 26.01.2017 31.01.2017 SC GENERAL ELECTRIC MEDICAL SYSTEMS ROMANIA SRL
7 Achizitie doua sisteme ecografie (ultrasonografie) high-end, cu elastografie si examinari cu substanta de contrast, respectiv imagistica de fuziune cu sonde de abdomen, parti moi si cord 1,263,780 02.02.2017 09.02.2017 MEDIQ INNOVATIVE TECHNOLOGIES S.R.L.
8 Achiziție și montaj – punere în funcțiune grup electrogen automat (generator) 143,088 12.02.2020 18.02.2020 WEB DESIGN SERVICE SRL
TOTAL VALOARE CONTRACTATA 14,116,752 DIN  CARE 11.449.162 NERAMBURSABILI

 

*Informațiile sunt obținute din surse publice.

Precum se vede, Centrul Actamedica SRL, Târgu Mureș a beneficiat de amenajarea unui spațiu și achiziția unor echipamente de imagistică RMN, CT, sistem de video-endoscopie, sisteme de ecografie high-end. Achizițiile s-au derulat în cea mai mare parte în anul 2017, unde Actamedica SRL a beneficiat de 11.449.162 RON din fonduri nerambursabile, destinate exclusiv activităților de CDI, obligația fiind de implementare în cadrul firmei a unui proiect negenerator de venituri.

Precum se prezintă situația, deși aceasta trebuia să fie o infrastructură de cercetare-dezvoltare, avem suspiciunea că de fapt a fost folosită în scopuri comerciale. Dacă s-ar fi dorit achiziția acestor echipamente în scopuri comerciale, ar fi fost de înțeles aplicarea la alte tipuri de finanțări, chiar și cu fonduri nerambursabile.

Avem suspiciunea că Centrul Actamedica SRL, Târgu Mureș a obținut o finanțare utilizată într-un scop impropriu destinației inițiale. Orice firmă și-ar fi dorit să-și achiziționeze echipamente complexe cu finanțare nerambursabilă de 60% – 70%.

Evidențiem că aceste tipuri de fonduri nerambursabile pentru înființarea unei mari infrastructuri CDI erau destinate pentru proiecte negeneratoare de venituri. Este rezonabil ca organele de cercetare cu atribuții în domeniu să efectueze verificări în acest caz.

Solicităm pe această cale evidențele contabile și rapoartele științifice corespunzătoare implementării acestei mari infrastructuri de CDI în cadrul Centrului Actamedica SRL, Târgu Mureș.

 

Poziția Actamedia SRL Târgu Mureș

În urma solicitării noastre, Actamedia SRL Târgu Mureș ne-a transmis punctul de vedere referitor la acest subiect, miercuri, 19 iunie:

Modul în care au fost utilizate echipamentele achiziționate prin
fondurile nerambursabile obținute.
Echipamentele achiziționate au fost utilizate pentru examinarea pacienților- subiecți de cercetare științifică medicală, așa cum rezultă din articolele publicate.
 
Dovezi sau rapoarte care să ateste utilizarea echipamentelor exclusiv în
scopuri de cercetare-dezvoltare, conform obligațiilor contractuale.
Toată activitatea desfășurată în cadrul acestei structuri a avut și are cele două componente: 
1. examinarea pacienților și consemnarea datelor și 
2. Analiza datelor și derularea de studii științifice.
 
Orice alte informații sau clarificări pe care le considerați relevante
pentru elucidarea acestui subiect.
Prima activitate,  înaintea  implementării, a fost definirea activităților de cercetare și comerciale. Pentru aceasta am solicitat  ministerului de resort un punct de vedere oficial și am primit un răspuns, elaborat după o ședință la care au luat parte specialiști din domeniile cercetării științifice și  financiar-contabil. 
Documentul a definit clar modul în care trebuie să se desfășoare activitățile în cadrul proiectului iar noi am respectat întocmai prevederile , fapt dovedit de „vizita finală” care a consemnat finalizarea cu succes a proiectului.
 
Având în vedere faptul ca elaborarea și implementarea proiectului a însemnat o muncă de echipă derulată pe parcursul a aproximativ 8 ani, avem bucuria să fim în atenția dumneavoastră și suntem în măsură, acum după ce am finalizat acest proiect cu succes, să vă punem la dispoziție cat mai multe detalii despre cum am implementat un proiect în cercetarea medicală. 
De-a lungul anilor am fost solicitați să prezentam în presă detalii despre activitatea noastră dar am considerat ca până nu finalizăm munca nu este corect față de public să vorbim despre ce dorim să facem ci doar despre ce am făcut, după ce a fost validat de toate părțile implicate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri