Țările Uniunii Europene trebuie să refacă natura distrusă pe o cincime din teritoriul lor terestru şi maritim, până în 2030. Legea a fost aprobată în Consiliul de Miniştri ai Mediului, după un vot strâns şi în ciuda opoziţiei puternice din partea unor guverne şi a fermierilor. Diferenţa a fost făcută de ministrul din Austria, care l-a sfidat pe cancelarul Karl Nehammer şi a votat „Pentru”.
Legea privind refacerea naturii se numără printre cele mai importante politici de mediu ale Uniunii Europene şi a fost sprijinită de miniştrii de resort, în cadrul unei reuniuni, la Luxemburg.
Votul din Consiliul de miniştri a fost la limită, iar actul normativ a trecut doar după ce ministra Mediului din Austria a votat în favoarea legii şi în ciuda poziţiei contrare a cancelarului Karl Nehammer.
Leonore Gewessler, ministra Mediului din Austria: Astăzi este o zi decisivă pentru Europa. Este o zi decisivă pentru natură și planeta noastră în Europa. Austria va susține legea la votul de astăzi din Consiliu.
Peste 80% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca fiind într-o stare de sănătate precară, iar noua lege are ca scop inversarea declinului prin refacerea naturii pe cel puţin 20% din teritoriul statelor Uniunii, conform TVRInfo.
Obligaţi să-şi reducă suprafeţele cultivabile, fermierii au protestat vehement faţă de noua reglementare.
Eamon Ryan, ministrul Mediului din Irlanda: Nu există securitate alimentară în lumea în care natura este distrusă. Compromisul la care s-a ajuns, mai mult decât orice altceva, a fost conform cu preocupările fermierilor, care sunt justificate. Și, în opinia mea, este o oportunitate reală de a răspunde la revendicările fermierilor, în special cei mai marginali fermieri din Uniunea Europeană, că au nevoie de un venit corect pentru protejarea naturii.
Statele Uniunii Europene plănuiau să aprobe această politică de mediu în martie, dar au anulat votul, după ce Ungaria și-a retras în mod neașteptat sprijinul, afectând astfel majoritatea necesară, de 65%.