Un test de sânge ar putea schimba modul în care este detectată și tratată boala Parkinson

Cercetătorii au mai făcut un pas în acest sens, iar acest test promite să identifice persoanele care ar putea dezvolta această afecțiune neurodegenerativă cu până la șapte ani înainte de apariția primelor simptome clinice.

Acest progres major în medicina preventivă ar putea permite intervenții timpurii care să încetinească sau chiar să oprească progresia bolii, oferind speranță milioanelor de persoane expuse riscului de Parkinson. Această descoperire nu numai că ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților, dar în același timp va reduce povara asupra sistemelor de sănătate prin gestionarea mai eficientă a resurselor medicale.

Mai exact, testul inovator de sânge, capabil să detecteze boala Parkinson înaintea apariției simptomelor, se bazează pe analiza anumitor proteine din sânge. Aceste proteine se găsesc în concentrații diferite la persoanele diagnosticate cu Parkinson comparativ cu cele sănătoase. Utilizând un algoritm avansat de inteligență artificială, cercetătorii sunt acum în măsură să identifice nu doar persoanele deja afectate de această boală, dar și pe cele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boala în viitor, potrivit celui mai recent studiu publicat de Live Science. Specialiștii susțin că nu putem să regenerăm celulele cerebrale pierdute, așa că le putem proteja pe cele pe care le avem.

Procesul degenerativ specific bolii Parkinson implică acumularea de proteine în neuronii responsabili de producerea dopaminei, neurotransmițătorul esențial pentru controlul mișcărilor. Această acumulare provoacă deteriorarea și eventuala moarte a celulelor nervoase. Prin urmare, se manifestă simptomele distincte ale bolii, precum tremurăturile, rigiditatea musculară, mișcările încetinite și dificultăți în menținerea echilibrului. Pe măsură ce boala avansează, pacienții pot întâmpina probleme serioase de mobilitate, precum și dificultăți la înghițire și respirație, ceea ce crește riscul de accidente grave, inclusiv căzături care pot duce la vătămări serioase.

Cercetătorii au identificat opt proteine cu niveluri diferite în sângele celor afectați de Parkinson, comparativ cu persoanele sănătoase. Apoi, acești biomarkeri au fost utilizați pentru a antrena un instrument de inteligență artificială capabil să identifice profiluri proteice specifice acestei boli. În teste, AI-ul a clasificat corect toate cazurile dintr-un grup de 41 de participanți, din care 30 erau diagnosticați cu Parkinson și 11 fără această afecțiune.

Testul a prezis debutul simptomelor cu o medie de 3,5 ani înainte, și chiar până la 7,3 ani într-unul din cazuri.

În România, peste 70.000 de persoane sunt afectate de boala Parkinson, iar specialiștii subliniază importanța crucială a identificării timpurii a simptomelor. La nivel global, această boală afectează viața a peste 8,5 milioane de persoane și este responsabilă pentru peste 300.000 de decese anual.

The post Un test de sânge ar putea schimba modul în care este detectată și tratată boala Parkinson appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *