Caută
Close this search box.

Washingtonul a înscris neonaziști suedezi pe lista neagră a terorismului

Statele Unite au înscris vineri un grup neonazist care operează în ţările scandinave pe lista neagră pentru terorism internaţional, declarându-se „preocupate” de ameninţarea adepţilor supremaţiei rasei albe în întreaga lume, notează AFP.

„Statele Unite rămân profund preocupate de ameninţarea extremismului violent motivat rasial sau etnic în întreaga lume şi sunt hotărâte să contracareze componentele transnaţionale ale supremaţiei albe”, a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat în care anunța desemnarea luată în consultare cu partenerii europeni.

Vizați sunt organizația Mişcarea de Rezistenţă Nordică (Nordiska motstandsrörelsen, NMR) şi 3 dintre conducătorii săi, printre care liderul Tor Fredrik Vejdeland. Cu toții promovează o doctrină deschis rasistă, ce urmăreşte să înlocuiască democraţiile scandinave cu „un stat nordic unificat din punct de vedere etnic”, a precizat Departamentul de Stat.

Mişcarea de Rezistenţă Nordică este cel mai mare grup neonazist din Suedia, cu filiale în Norvegia, Danemarca, Islanda şi Finlanda, unde este interzis din 2020.

Gruparea fondată în 1997 promovează o doctrină deschis rasistă, anti-imigranţi, antisemită şi anti-LGBTQI+.

Washingtonul a mai subliniat că „membrii şi conducătorii grupării au desfăşurat atacuri violente împotriva unor oponenţi politici, manifestanţi, jurnalişti şi împotriva altor adversari desemnaţi ca atare”. Mişcarea de Rezistenţă Nordică organizează și „antrenamente de luptă”.

Preluare: Agerpres

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri