Caută
Close this search box.

Zeci de spitalizări la Moscova din cauza unor grave intoxicaţii alimentare. Cauza ar fi nişte salate vândute de o companie care livrează mâncare

Peste 120 de persoane din Moscova au apelat la serviciile medicale în ultimele zile, iar 30 dintre ele se află în continuare internate la terapie intensivă în urma unor grave intoxicaţii alimentare cu suspiciunea de botulism, au anunţat luni autorităţile municipale, potrivit AFP.

Potrivit Agenţiei de supraveghere sanitară Rospotrebnadzor, cauza ar fi nişte salate vândute de o companie care livrează mâncare gătită la domiciliu şi care ulterior au fost retrase de la vânzare.

”La ora actuală, 55 de persoane se află în stare gravă, dintre care 30 la terapie intensivă” dintr-un total de 121 de persoane intoxicate, ”care au prezentat simptome de intoxicaţie şi suspiciune de botulism”, a precizat Anastassia Rakova, adjuncta primarului Moscovei, Serghei Sobianin.

”Viaţa pacienţilor nu este în pericol”, a afirmat ea, citată de agenţiile de presă ruse.

Botulismul alimentar este ”o maladie gravă şi potenţial fatală, dar rară”, care ”blochează funcţiile nervoase şi poate cauza paralizie respiratorie şi musculară”, potrivit explicaţiilor de pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Intoxicaţia este produsă de ingestia toxinei botulinice prezentă în alimentele contaminate.

Anastassia Rakova a indicat că ”oraşul Moscova şi ministerul regional al Sănătăţii au identificat principalele produse susceptibile de a fi la originea intoxicaţiei alimentare”.

”O anchetă epidemiologică este în curs, iar comercializarea produselor de calitate scăzută a fost susupendată”, a adăugat ea.

Compania de livrare la domiciliu, care vinde salatele incriminate, a indicat într-un comunicat că a retras ”deja produsul de la vânzare şi a început să verifice întregul lanţ de aprovizionare şi producţie”.

”Am oprit temporar aplicaţia (mobilă, n.red) pentru a verifica toate produsele, chiar şi cele care nu au pus probleme”, a mai precizat compania.

Potrivit Centrului european pentru prevenţia şi controlul bolilor, doar 82 de cazuri de botulism au fost confirmate în Spaţiul economic european (SEE) în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile statistici. 

The post Zeci de spitalizări la Moscova din cauza unor grave intoxicaţii alimentare. Cauza ar fi nişte salate vândute de o companie care livrează mâncare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri