”Am învățat să facem operații fără electricitate”. Penele de curent din Ucraina se agravează, în timp ce Rusia continuă să atace infrastructura energetică din țară

Ucrainenii învață să trăiască cu pene de curent prelungite, în timp ce Rusia continuă să lovească instalațiile energetice din întreaga țară. Atacurile aeriene persistente ale Rusiei determină ca până și zonele neafectate anterior din Ucraina să rămână fără electricitate ore în șir, în fiecare zi, potrivit BBC.

Alimentarea cu energie electrică este o chestiune de viață și de moarte pentru fiul Tetianei. Acesta s-a născut cu dizabilități și are nevoie de echipamente alimentate cu energie electrică pentru a putea respira, mânca și pentru a primi medicamente.

Suntem foarte dependenți de electricitate. Dacă nu ar fi fost acest război sângeros, viața ar fi fost dificilă, dar am fi fost capabili să facem față”, spune Tetiana pentru BBC.

Tetiana, care locuiește în orașul port Odesa din sudul țării, spune că întreruperile nesfârșite de curent îi fac viața extrem de dificilă, deoarece trebuie să se asigure că furnizarea de electricitate este constantă.

Ea are un generator care funcționează pe benzină și trebuie să fie alimentat tot timpul, dar trebuie oprit la fiecare șase ore pentru a se răci.

Penele de curent afectează, de asemenea, semnalul de telefonie mobilă, astfel că și pentru fiul ei poate fi dificil să ajungă la serviciul de ambulanță.

Uneori durează o jumătate de oră, alteori o oră până ajunge ambulanța când copilul meu intră în convulsii și învinețește”, spune ea. „Fiul meu poate muri dacă nu primește oxigen. Nu mai am cuvinte”.

Ultimele pene de curent au durat chiar și 12 ore pe zi în cartierul Tetianei.

Pentru milioane de ucraineni, lipsa energiei electrice poate însemna lipsa apei curente, a aerului condiționat, a ascensoarelor sau a accesului la echipamente de salvare.

Numai în ultimele trei luni, Ucraina a pierdut nouă gigawați din capacitatea de generare, afirmă compania națională de energie Ukrenergo. Aceasta reprezintă mai mult de o treime din capacitatea pe care o avea Ucraina înainte de invazia la scară largă din februarie 2022. Este suficient pentru a alimenta întreaga Olanda în timpul orelor de vârf de consum – sau Slovacia, Lavtia, Lituania și Estonia combinate, spune Ukrenergo.

Toate centralele termice deținute de stat sunt distruse. Toate hidrocentralele din țara noastră sunt avariate de rachete sau drone rusești”, declară pentru BBC purtătoarea de cuvânt a Ukrenergo, Maria Tsaturian.

Pene de curent în #Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia confirmă atacarea unor infrastructuri energetice

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor EFE şi DPA.

Lipsa de energie electrică generată este agravată de creșterea temperaturilor în timpul verii, când ucrainenii pornesc sistemele de aer condiționat care consumă multă energie. Pentru a face față deficitului, Ukrenergo a trebuit să pună în aplicare o politică de întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică în întreaga țară, care durează mai multe ore pe zi, în fiecare zi.

Ca urmare, milioane de ucraineni au devenit din ce în ce mai dependenți de generatoarele alimentate cu combustibil sau de marile bănci de energie.

Capitala Ucrainei, Kiev, s-a confruntat cu întreruperi prelungite ale alimentării cu energie electrică.

Roksolana a fost aleasă de locuitorii blocului său de 24 de etaje pentru a ajuta la administrarea facilităților clădirii. Ea spune că nu este ușor să locuiești în blocuri turn, deoarece întreruperile de curent înseamnă și lipsa apei curente la etajele superioare.

Nici ascensoarele nu funcționează, așa că mamele cu copii și persoanele cu handicap trebuie să aștepte. Își planifică ieșirile afară în funcție de momentul în care există curent electric”, adaugă ea. „Trebuie să stea în casă timp de șase ore la rând, iar doamnele noastre în vârstă nu pot ieși la magazin pentru a-și lua pâinea”.

Astfel de locuitori din clădirile înalte sunt blocați în apartamentele lor sufocante, deoarece aerul condiționat nu funcționează.

Ei sunt, de asemenea, mai expuși la atacurile aeriene rusești, deoarece nu pot merge în siguranța adăposturilor antiatomice, care sunt de obicei situate în subteran.

Intervenții chirurgicale fără electricitate

În Zaporojie, dentistul Volodimir Stefaniv spune că trebuie reprogramate întâlnirile în ultimul moment și au existat ocazii în care electricitatea a dispărut în timpul unei intervenții chirurgicale complicate.

Dacă se întâmplă acest lucru, pornim generatoarele noastre pentru a putea termina ceea ce am început. Nu există altă cale – nu putem spune pacientului să revină mâine”, spune el. „Literalmente, în urmă cu câteva săptămâni, întreruperile de curent au devenit deosebit de frecvente. Bineînțeles că sunt foarte perturbatoare”.

Pentru a efectua operații urgente sau mai puțin complicate în timpul penei de curent, Stefaniv folosește o lanternă frontală. Aceasta este o abilitate pe care a dobândit-o și perfecționat-o în timp ce trata soldații de pe linia frontului, iar firma sa oferă în continuare servicii gratuite sau la prețuri foarte reduse pentru membrii armatei ucrainene.

„Pot trata durerile de dinți sau inflamațiile fără electricitate. Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”, spune el.

Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”

Maria Tsaturian de la Ukrenergo este conștientă de faptul că compania sa este criticată pentru că întrerupe electricitatea atât de des, pentru atât de mult timp și pentru atât de mulți clienți. Dar, spune ea, nu există altă opțiune.

Suntem în război. Sectorul energetic este unul dintre obiectivele teroriștilor ruși. Și este evident de ce: toată viața noastră, toată civilizația noastră, este construită pe electricitate. Trebuie doar să distrugi rețeaua electrică a inamicului tău, iar el nu va mai avea economie și nu va mai avea viață”, spune ea. „Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”.

Atac masiv al forţelor ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene. Instalaţii din Zaporojie şi Liov, avariate

Atac masiv al rușilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, și așa grav avariată de bombardamente. Ministrul de resort de la Kiev a anunțat că aceasta va duce la importuri record de electricitate. În atacurile rușilor din ultimele 24 de ore au murit 8 persoane și 29 au fost rănite.

The post ”Am învățat să facem operații fără electricitate”. Penele de curent din Ucraina se agravează, în timp ce Rusia continuă să atace infrastructura energetică din țară appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *