La scurt timp după tentativa de asasinat care l-a vizat, fostul preşedinte american Donald Trump a sosit duminică în Milwaukee (statul Wisconsin), oraş în nord-estul SUA, pentru Convenţia Republicană (RNC), unde urmează să fie nominalizat oficial drept candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie, informează agenţiile de ştiri.
Convenţia Republicană se desfăşoară începând de luni şi până joi şi se anunţa deja un eveniment menit să-l glorifice pe fostul preşedinte în vârstă de 78 de ani, chiar dinainte ca acesta să fie rănit la ureche şi evacuat după mai multe focuri de armă în timpul unui miting electoral la care a participat sâmbătă la Butler (statul Pennsylvania), aminteşte AFP.
„Aterizare în Milwaukee cu @realdonaldtrump”, a scris fiul său Eric Trump pe X, postând un videoclip preluat din cabina „Trump Force One”, avionul candidatului republican pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie care are imprimat pe fuselaj un imens drapel american.
Touchdown in Milwaukee with @realdonaldtrump #TrumpForce1 pic.twitter.com/vkO5ZUPXG6
— Eric Trump (@EricTrump) July 14, 2024
Unele canale de televiziune precum Fox sau CNN au difuzat imagini cu aterizarea avionului său privat în Milwaukee, duminică la ora locală 18:38 (00:38 GMT, luni), scrie EFE. Înainte de a decola, fostul preşedinte a scris pe reţeaua sa de socializare Truth că tentativa de asasinat l-a făcut să ia în considerare să-şi întârzie sosirea la eveniment cu două zile, dar apoi a decis că nu poate permite unui „trăgător sau potenţial criminal” să-i schimbe programul.
„Sunt Donald J. Trump şi NU VOI CAPITULA NICIODATĂ! Vă voi iubi mereu pentru că m-aţi susţinut. Unitate. Pace. Să redăm măreţia Americii„, a transmis Trump, într-un email trimis de echipa sa de campanie, însoţit de o fotografie de-acum emblematică, în care fostul preşedinte apare cu chipul însângerat şi pumnul ridicat în timp ce echipa sa de securitate îl evacuează de la locul tentativei de asasinat.
Tentativa de asasinat împotriva lui Trump, care s-a produs sâmbătă în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania, s-a soldat cu moartea unui spectator şi cu doi răniţi. Atacatorul, în vârstă de 20 de ani şi identificat drept Thomas Matthew Crooks, a fost ucis de Secret Service, mobilul său nefiind deocamdată cunoscut, aminteşte AFP.
Mister legat de numele vicepreşedintelui desemnat
La convenţie, Trump ar urma să-l desemneze pe cel cu care va candida în tandem şi care ar urma să ocupe postul de vicepreşedinte în cazul unei victorii a republicanului la scrutinul din noiembrie.
Trei nume par să revină mereu în discuţie. Cel al unui scriitor de succes devenit congresman, J.D. Vance, cel al guvernatorului Dakotei de Nord, Doug Burgum, şi cel al influentului senator latino din Florida, Marco Rubio. Doar dacă Donald Trump, pasionat de drama politică, nu anunţă un candidat complet neaşteptat, notează AFP.
Partenerul de candidatură al miliardarului republican va ţine un discurs miercuri seară în sala principală a convenţiei, acoperită pentru această ocazie cu covoare roşii şi motive cu elefanţi, simbolul partidului.
Temele majore ale acestui eveniment vor fi puterea de cumpărare, imigraţia, criminalitatea şi securitatea, garanţie a unei Americi puternice.
Însă punctul culminant al acestui mare eveniment instituţional şi festiv va avea loc joi, când Donald Trump va fi desemnat candidat oficial republican la preşedinţie.
„Încoronarea” lui nu mai este nicio surpriză şi va fi oficializată în timpul unei seri spectaculoase, punctată de lansarea a 100.000 de baloane roşii, albe şi albastre – deja amplasate la locul lor.
Sloganul convenţiei este „Make America Great Again” (Să redăm măreţia Americii), un slogan identic cu cel folosit de Trump în 2016.
Zeci de mii de susţinători
Zeci de mii de susţinători ai lui Donald Trump se reunesc luni la Milwaukee, iar locul de desfăşurare a întâlnirii este un complex sportiv imens, foarte modern, ai cărui pereţi sunt acoperiţi cu fotografii imense în onoarea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care speră să devină şi cel de-al 47-lea.
Însă imaginea pe care toată lumea o are în minte, şi care a făcut înconjurul lumii, este cea a lui Donald Trump cu urechea însângerată, cu pumnul strâns ridicat în aer, evacuat în grabă sâmbătă de forţele de securitate de la un miting de campanie în Pennsylvania. Un atac care a şocat o societate americană din ce în ce mai polarizată, ba chiar i-a înfuriat pe cei mai radicali activişti trumpişti, care îi acuză deschis pe democraţi că poartă responsabilitatea acestei tentative de asasinat.
Cu cei peste 50.000 de participanţi, marea convenţie a Partidului Republican promite să fie un eveniment ultrasecurizat. Perimetre întregi ale centrului oraşului sunt împrejmuite cu garduri mari metalice şi patrulate de agenţi ai Secret Service.
Această forţă de poliţie de elită responsabilă cu protecţia personalităţilor de rang înalt s-a asigurat că este „total pregătită” pentru a garanta securitatea Convenţiei Republicane. Dar Secret Service este ţinta unor critici puternice, fiind acuzat că nu l-a protejat corespunzător pe Donald Trump în timpul mitingului de campanie de sâmbătă.
Însă tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump i-ar putea aduce beneficii electorale, consideră experţii în ştiinţe politice, invocând precedentul Ronald Reagan, grav rănit într-un atentat în 1981.
Susţinătorii lui Trump i-au urat însănătoşire grabnică: „Eşti un erou!”
Susţinătorii fostului preşedinte au organizat duminică la Milwaukee o seară de rugăciune şi pentru a-i ura magnatului new-yorkez însănătoşire grabnică după tentativa de asasinat suferită sâmbătă. Mitingul a avut loc într-un parc central din oraş, cel mai mare din statul Wisconsin.
Alexandra Schwatge a afişat un banner uriaş cu chipul republicanului şi a amplasat un tablou pe care susţinătorii scriau mesaje şi urări pentru Trump: „Tu eşti eroul nostru”, „Fă-te bine curând”, „Luptă, luptă, luptă!” – sunt câteva dintre frazele care puteau fi citite.
„Preşedintele trebuie să ştie că este iubit, că îl susţinem şi nu ne vom da bătuţi niciodată. Merită să luptăm pentru libertatea Statelor Unite”, a explicat Alexandra pentru EFE în acest eveniment organizat de asociaţia de extremă dreapta Turning Point Action.
Când Chris Leslie B. a aflat despre tentativa de asasinat împotriva lui Trump a declarat: „Nu îmi venea să cred ceea ce vedeam”. „Am sperat că nimeni nu a fost rănit, dar din păcate au fost oameni răniţi şi mie pur şi simplu nu-mi venea să cred. Aşa ceva nu s-a întâmplat aici de când cu Reagan, nu am mai avut loc o tentativă de asasinat”, a explicat această femeie care a participat şi la mitingul în sprijinul lui Trump.
În opinia ei, ceea ce s-a întâmplat este rezultatul faptului că „ţara este cu adevărat divizată din cauză că există facţiuni extreme de ambele părţi care încearcă să-şi promoveze agenda şi oamenii nu mai încearcă să-şi armonizeze poziţiile”. Din acest motiv, a adăugat ea, este nevoie „să se înceapă să se vorbească despre probleme”, în loc „să se înceapă cu insulte şi cu denigrarea celorlalţi”. „Nu putem permite aleşilor noştri să le fie frică să candideze pentru că se tem să nu fie asasinaţi”, a insistat ea.
Un alt participant la miting, John Puchner, profesor şi cântăreţ bisericesc, a compus duminică seară un cântec, fiind puternic marcat de cele întâmplate în Pennsylvania.
„Când am văzut ce s-a întâmplat, am simţit că lumea este plină de răutate. Trebuie să ne rugăm cu toţii, republicani şi democraţi, să ne rugăm pentru preşedintele (american Joe) Biden şi pentru Donald Trump, ca să nu avem mai multă violenţă”, a îndemnat el.
Toby Neuberger a participat la miting alături de soră, fiică şi nepoată, toţi purtând şepci şi tricouri roşii cu sloganul „Make America Great Again”.
„Suntem aici pentru că ne iubim ţara. Iubim libertatea pe care ne-o oferă Statele Unite şi suntem aici să ne rugăm, să-l sprijinim pe Trump şi să ne rugăm pentru familia care şi-a pierdut tatăl”, a declarat el pentru EFE. După cele întâmplate, este timpul să ne întâlnim pentru a „proteja” ţara şi „a-l apăra pe Trump”, care vrea „ce este mai bine pentru Statele Unite”, a mai declarat el.
Fără schimbări în dispozitivul de securitate la RNC
Oficiali federali americani însărcinaţi cu securitatea la Convenţia Partidului Republican nu intenţionează să facă nicio modificare la protocoalele lor de securitate, potrivit Reuters.
„Suntem încrezători în planurile de securitate pentru acest eveniment şi suntem gata să mergem”, a declarat Audrey Gibson-Cicchino, coordonatorul Secret Service pentru convenţie, într-un briefing televizat pentru reporteri. „Nu anticipăm nicio schimbare în dispozitivul de securitate”, a adăugat el.
Aceste comentarii arată că oficialii sunt dornici să liniştească temerile legate de securitate la convenţie, în timp ce oficiali din Secret Service şi din poliţie insistă că nu există indicii privind existenţa unor ameninţări specifice la adresa RNC.
„Ne simţim foarte confortabil că lucrăm cu Secret Service”, a declarat duminică preşedintele Comitetului Naţional Republican, Michael Whatley, într-un interviu acordat postului Fox. „Colaborăm cu 40 de agenţii diferite de aplicare a legii în privinţa modului în care va arăta securitatea”, a adăugat el.
Convenţia Republicană de la Milwaukee în cifre
Aproape 50.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la convenţia organizată la Fiserv Forum din centrul oraşului Milwaukee, potrivit municipalităţii.
Printre aceştia se numără şi peste 2.400 de delegaţi care trebuie să nominalizeze candidatul şi vicepreşedintele acestuia, foarte mulţi jurnalişti, agenţi de poliţie, Secret Service, pentru a face faţă oricărei situaţii, inclusiv unor demonstraţii.
Echipa „Visit Milwaukee”, dedicată promovării afacerilor şi turismului în acest oraş situat pe malul lacului Michigan, a anunţat că a pregătit nu mai puţin de 15.000 de sacoşe de pânză pentru mass-media.
Până la 4.500 de agenţi din afara oraşului ar putea ajuta poliţia locală, potrivit Milwaukee Journal Sentinel. Aceştia vor veni din restul statului Wisconsin, dar şi din alte state pentru a asigura securitatea evenimentului.
Perimetrul din jurul locului de desfăşurare a Convenţiei Republicane a fost declarat „zonă fără drone”.
Comitetul responsabil de organizarea evenimentului a declarat că a strâns 85 de milioane de dolari, „o sumă record” pentru o convenţie republicană.
Totodată, echipa „Visit Milwaukee” se aşteaptă la beneficii economice semnificative pentru oraş, estimarea sa fiind de 200 de milioane de dolari sub formă de cheltuieli „directe, indirecte şi induse”. Această estimare ar include sumele cheltuite de vizitatori pentru hoteluri, restaurante şi pentru închirieri de maşini, precum şi ca urmare a creşterii activităţii locale datorită convenţiei. Preluare: Agerpres
The post Donald Trump, în Milwaukee pentru Convenţia Republicană. ”Nu voi capitula niciodată! Vă voi iubi mereu pentru că m-aţi susţinut. Unitate. Pace. Să redăm măreţia Americii” appeared first on tvrinfo.ro.