Foametea s-a răspândit în Fâșia Gaza, avertizează experții în drepturile omului, citaţi de The Guardian.
Decesele recente ale mai multor copii din cauza malnutriției în Fâșia Gaza indică faptul că foametea s-a răspândit în întreaga enclavă, a declarat un grup de experți independenți în domeniul drepturilor omului mandatat de Organizația Națiunilor Unite.
Autoritățile sanitare din Gaza spun că cel puțin 33 de copii au murit din cauza malnutriției, majoritatea în zonele din nord, care au fost până de curând cele mai afectate de campania militară israeliană.
De la începutul lunii mai, războiul s-a extins în sudul Gazei, afectând fluxurile de ajutor în enclavă, pe fondul restricțiilor impuse de Israel, care a acuzat agențiile ONU că nu reușesc să distribuie eficient proviziile.
În declarația de marți, grupul de 11 experți în drepturile omului a anunţat decesul a trei copii în vârstă de 13, 9 și 6 luni din cauza malnutriției în zona sudică Khan Younis și în zona centrală Deir Al-Balah, la sfârșitul lunii mai.
Odată cu moartea acestor copii din cauza înfometării, în ciuda tratamentului medical în centrul Gazei, nu există nicio îndoială că foametea s-a extins din nordul Gazei în centrul și sudul Gazei, au declarat experţii.
Declarația lor, semnată de experți, inclusiv de raportorul special privind dreptul la hrană, Michael Fakhri, a condamnă „campania de înfometare intenționată și țintită a Israelului împotriva poporului palestinian”.
Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva spune că declarația reprezintă o „dezinformare”.
“Israelul și-a intensificat continuu coordonarea și asistența în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, conectând recent linia sa electrică la uzina de desalinizare a apei din Gaza” a adăugat acesta.
Luni, într-un spital din Khan Younis, o palestiniană, Ghaneyma Joma, a declarat pentru Reuters că se temea că fiul ei va muri de foame.
În timp ce era așezată pe podea lângă fiul ei nemișcat, care avea o perfuzie intravenoasă atașată la încheietura mâinii, a spus: Este dureros să îmi văd copilul … întins acolo, murind de malnutriție, pentru că nu îi pot oferi nimic din cauza războiului, a închiderii punctelor de trecere și a apei contaminate.
Formal, existența sau inexistența unei foamete este determinată de un monitor global susținut de ONU, denumit Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară (IPC), care face o evaluare pe baza unui set de criterii tehnice.
Luna trecută, IPC a declarat că Gaza continuă să prezinte un risc ridicat de foamete, deoarece războiul continuă și accesul ajutoarelor este restricționat.
Peste 495.000 de persoane din Gaza – mai mult de o cincime din populație – se confruntă cu cel mai sever sau „catastrofal” nivel de insecuritate alimentară, potrivit raportului, în scădere de la o previziune de 1,1 milioane în actualizarea anterioară.
The post Experţi: Foametea s-a răspândit în Fâșia Gaza. Autoritățile sanitare din Gaza spun că cel puțin 33 de copii au murit din cauza malnutriției appeared first on tvrinfo.ro.