În România, o persoană din două nu merge la dentist

În România, o persoană din două nu merge la dentist

În ţara în care o persoană din două nu merge la dentist, iar o treime din populaţie şi-a pierdut dantura pentru că nu se spală corect, stomatologia rămâne cenuşăreasa serviciilor medicale decontate de stat.

Deşi anul acesta este alocat un buget record, banii pentru cabinete ajung doar primele 3 zile din lună. Iar din cauza birocraţiei, puţini români merg la medicul de familie să ceară trimitere.

După ce şi-a pierdut un dinte pentru că nu a tratat la timp o banală carie, Roxana vine la dentist la fiecare 6 luni, iar obiceiul pare că i-a adus inclusiv economii.

Roxana Bodei, pacientă: O igienizare costă 200 de lei, pe când tratarea unei carii costă ceva mai mult.

Şi deşi o bună parte din aceste serviciile medicale pot fi decontate, mulţi români nu ştiu sau nu vor să apeleze la ajutorul statului.

Anul acesta Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat serviciilor medicale somatologice peste 327 de milioane de lei. Un buget record din 1999 până în prezent.

Medicii stomatologi pot deconta servicii medicale de până la 9 mii de lei. De banii aceştia românii pot beneficia anual de un detartraj cu ultrasunete și periaj profesional.

În practică, banii ajung doar pentru primele zile ale lunii, iar tarifele decontate de stat nu acoperă nici măcar materialele folosite. În aceste condiţii sunt puţine cabinete de stomatologie care să aibă contract pentru decontarea serviciilor, conform TVRInfo.

Un român din doi nu merge la dentist, iar asta ne clasează pe penultimul loc în UE după numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0,3 consultații pe locuitor, față de o medie de 0,9.

Prevenţia, însă, costă şi mai puţin, iar prima consultaţie trebuie făcută chiar din primii ani de viaţă. Şi cum puţini români ştiu acest lucru, o treime din populaţia ţării a rămas fără niciun dinte în gură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *