Caută
Close this search box.

Incendiile din căminele studențești: Reguli confuze și risc ignorat / Doar două avize pentru Politehnica București

Un incendiu produs într-o cameră a unui cămin al Politehnicii București, în luna aprilie a acestui an, a stârnit îngrijorare printre studenți, deși nu a atras prea multă atenție publică la momentul respectiv. Studenți care au contactat redacția Edupedu.ro sau și-au exprimat punctele de vedere online au ridicat întrebări cu privire la siguranța împotriva incendiilor în cămine. La solicitarea Edupedu.ro, Politehnica a evitat să precizeze câte cămine au avize și autorizații de securitate la incendiu, afirmând că pentru căminele construite înainte de 1990 nu este necesară o astfel de autorizare. Această informație este confirmată și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, care a menționat, totuși, că instituția de învățământ superior a obținut, în ultimii 18 ani, doar două avize de securitate la incendiu pentru cămine.

Un incendiu produs într-o cameră a unui cămin al Politehnica București, în luna aprilie a.c., a stârnit îngrijorare în cercurile studențești, fără să atragă, însă, prea multă atenție în spațiul public, în acel moment. Studenți care s-au adresat redacției Edupedu.ro sau și-au exprimat punctele de vedere în mediul online au ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța asigurată împotriva incendiilor, în cămine. La solicitarea Edupedu.ro, Politehnica a evitat să spună câte cămine au avize și autorizații de securitate la incendiu, indicând, în schimb, că pentru căminele construite înainte de 1990 nu este nevoie de așa ceva. Informația este reluată și în răspunsurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, care precizează, însă, că instituția de învățământ superior a primit, în ultimii 18 ani, două avize de securitate la incendiu pentru cămine.

Pe de altă parte, Politehnica spune că face verificări la nivelul tuturor căminelor începând din iunie, după o serie de măsuri luate deja după incendiul menționat – detalii, mai jos.

  • Potrivit datelor instituției, în Complexul Regie aceasta are 26 de cămine, iar în Leu – două cămine.
Un incendiu fără victime, dar cu o cameră „arsă în întregime”

Incendiul s-a petrecut, potrivit Ligii Studenților la Automatică și Calculatoare, pe data de 19 aprilie, la Căminul P16 din Regie. Potrivit informării de atunci a LSAC, o cameră „a ars în întregime”, fără a se înregistra victime. Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie (UNST) Politehnica București, era citat atunci de Genstiri spunând că incendiul a fost un accident provocat de o instalație electrică manipulată greșit și că era vorba despre o clădire veche, care nu se încadrează pentru autorizația de securitate la incendiu. Comentariile au fost taxate de unii studenți pe rețelele sociale, cu suspiciuni de „mușamalizare” în condițiile în care incidentul nu a fost reflectat decât sumar în media.

În urma acestei situații, Edupedu.ro a solicitat UNST Politehnica București să precizeze cauzele exacte ale incendiului. „Conform ISU, cauza incendiului a fost un scurt circuit electric din cauza unei suprasarcini”, a fost răspunsul instituției.

UNST Politehnica a răspuns invocând o informare a Departamentului pentru Situații de Urgență potrivit căreia pentru clădiri precum căminele din Regie și Leu, construite înainte de 1990, nu este nevoie de astfel de documente:

  • „Conform adresei nr.81332 din 02.04.2018 a Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la necesitatea obținerii avizului și sau/autorizației pentru securitate la incendiu pentru clădiri existente construite înainte de 1990, categorie în care intră și căminele din Complexele studențești Regie și Leu, răspunsul primit este: ‘Pentru o clădire pusă în funcțiune înainte de 1990 la care nu s-au efectuat lucrări de modificare și/sau schimbarea destinației, nu este necesară obținerea avizului și /sau autorizației de securitate la incendiu, întrucât nu intră sub incidența Legii 307/2006’.”
  • Referința legislativă face trimitere la modificări aduse clădirilor puse în funcțiune înainte de 1990, însă nici UNST Politehnica, nici Inspectoratul de Urgență nu oferă precizări cu privire la situația modificărilor aduse căminelor – sau lipsei unor modificări – în ultimii 30 de ani.La solicitarea Edupedu.ro, transmisă la sfârșitul lunii mai, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a transmis, la sfârșitul lunii iunie, că „pentru căminele studenţesti aferente Universităţii Politehnica Bucureşti, edificate anterior anului 1990, asupra cărora nu au survenit lucrări de modificare sau schimbări de destinaţie, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”.
    • Inspectoratul precizează doar că există 2 avize în cazul Politehnicii – detalii mai jos.

    La întrebarea care este explicația legală în cazul în care nu există o obligație de a avea avize/autorizații de incendiu, în cazul căminelor Politehnicii, referința legislativă precizată de ISU B-IF este un punct dintr-o anexă a Hotărârii de guvern 571/2016, referitoare la construcțiile și amenajările care au nevoie de de avizarea sau autorizarea privind securitatea la incendiu:

    • „în conformitate cu prevederile punctului II, lit. e), din Anexa nr.1 a HGR NR.571/2016 cu modificările si completările ulterioare este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru clădirile/spaţiile de cazare noi, aferente instituţiilor de invăţământ sau cele asupra cărora au fost efectuate lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, cu aria desfăşurată mai mare de 600 mp”.

    Ceea ce spune, efectiv, acest punct din HG 571/2016 nu susține explicațiile oferite de ISU, care fac trimitere la clădiri noi și care nu au suferit modificări sau schimbare de destinație. Singura condiție menționată în lege, la punctul invocat, vizează suprafața clădirilor și felul cum sunt utilizate acestea. Citește mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri