Incertitudine politică în Franţa. Niciun partid nu are majoritate. A început jocul alianțelor

Incertitudine politică în Franţa după cel de al doilea tur al legislativelor. Stânga-extremă, reunită în Noul Front Naţional, e prima forţă politică a ţării, dar nu dispune de majoritate în Parlament. Într-o surprinzătoare răsturnare de situaţie, Reuniunea Naţională, dreapta radicală, s-a plasat pe locul al treilea, după centriştii preşedintelui Emmanuel Macron. Premierul Gabriel Attal şi-a prezentat demisia, dar Macron i-a cerut să mai rămână o vreme în fruntea Guvernului.

Stânga extremă – Noul Front Popular – a obținut cel mai mare număr de locuri în viitorul parlament Francez, dar nu dispune de majoritate absolută. Format din comuniști, Franța nesupusă, verzi și socialiști, noul front popular nu are un lider propriu zis. Jean Luc Melenchon, un comunist troţkist, în vârstă de 71 de ani de la Franța nesupusă, se erijează în lider, însă unele dintre ideile lui nu sunt pe placul celorlalte formațiuni.

Însă unii alegători sunt nemulțumiți de așa numitul baraj republican, construit de Macron pentru a bloca Reuniunea Națională, etichetată drept extremă dreapta.

Mii de susținători ai extremei stângi au ieșit în stradă, la Paris, pentru a sărbători victoria, dar bucuria a degenerat în violențe, pe alocuri.

Au avut loc ciocniri între simpatizanții de extremă stânga, printre ei mulți anarhiști, și forțele de poliție.

Premierul Gabriel Attal își prezentase demisia, dar, la cererea lui Emmanuel Macron rămâne șef al guvernului în perioada următoare. Deși centriștii lui Macron exclud colaborarea cu stânga extremă, practic, jocul alianțelor din noul parlament ar putea confirmă teoria că politică este arta compromisului.

The post Incertitudine politică în Franţa. Niciun partid nu are majoritate. A început jocul alianțelor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *