Caută
Close this search box.

Jens Stoltenberg speră că Ucraina va putea adera la NATO în următorii zece ani. ”Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai repede se va încheia războiul”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat speranţa că Ucraina va putea deveni membră a alianţei în următorii zece ani, informează vineri dpa.

Sper cu tărie că Ucraina va fi un aliat” al alianţei, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă germană, întrebat despre posibila extindere a NATO în următorii zece ani, subliniind munca pe care a depus-o în acest sens în timpul mandatului său.

Secretarul general al NATO în exerciţiu a făcut aceste declaraţii înaintea summitului de la Washington al liderilor ţărilor NATO, în timpul căreia alianţa îşi va celebra cea de-a 75-a aniversare şi ar urma să anunţe un nou sprijin pentru Ucraina.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina cu mai mult ajutor militar pentru a respinge invazia Rusiei. „Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai repede se va încheia războiul”, a spus Stoltenberg.

„Acesta este paradoxul. Cu cât mai mult ne vom angaja pe termen lung, cu atât mai repede se va încheia războiului. Pentru că acum (preşedintele rus Vladimir) Putin crede că poate aştepta să renunţăm”, a adăugat el.

NATO va cere la summitul de la Washington o standardizare mai strictă a muniţiei

NATO este decisă să prezinte la summitul de la Washington de săptămâna viitoare primul său angajament privitor la industria de apărare, urmând să le ceară ţărilor membre să-şi sporească producţia de armament şi să aplice o standardizare mai strictă a muniţiei pentru a face proiectilele interoperabile pe câmpul de luptă, relatează vineri Reuters.

Declaraţiile lui Stoltenberg despre extindere înainte de summitul de la Washington îl plasează pe aceeaşi linie cu aliaţii care mizează pe progrese rapide în admiterea Ucrainei, care a primit un sprijin de principiu pentru aderarea la NATO încă din 2008.

Însă chestiunea este una controversată în cadrul NATO. Nu există un termen concret pentru aderarea Ucrainei şi nu există o invitaţie oficială.

Alianţa cere un consens pentru a invita Ucraina să adere, iar Germania şi SUA au declarat clar că sunt împotriva unei asemenea aderări atât timp cât invazia Rusiei în Ucraina continuă.

Declaraţia liderilor NATO de la summitul de anul trecut de la Vilnius menţionează doar că o invitaţie va fi trimisă când aliaţii „vor conveni şi condiţiile vor fi îndeplinite”.

Declaraţia NATO a enumerat printre condiţii reformele democratice şi reformele din domeniul securităţii în Ucraina. 

The post Jens Stoltenberg speră că Ucraina va putea adera la NATO în următorii zece ani. ”Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai repede se va încheia războiul” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri