Caută
Close this search box.

Jurnalista Ileana Perneș Dănălache, critic de teatru și film, a murit la 71 de ani

Jurnalista Ileana Perneș Dănălache, reputat critic de teatru și film, s-a stins din viață joi dimineața, 4 iulie, la Spitalul Elias din București.

Ileana Perneș Dănălache s-a născut pe 26 noiembrie 1952 în Corabia (Olt) și a fost unul dintre cei mai apreciați critici de teatru și film din România, cunoscută pentru opera publicistică deosebită și activitatea remarcabilă în instituțiile publice românești.

Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția teatrologie-filmologie. Membră a Uniunii Cineaștilor din 1975, a acumulat o experiență de peste 40 de ani în domeniul artei teatrale și cinematografice, având peste 350 de articole publicate.

De-a lungul carierei sale, Ileana Perneș Dănălache a ocupat diverse funcții importante:

  • Redactor pentru publicitatea filmelor românești la Centrala România Film.
  • Cronicar de film la publicațiile „Viața Studențească” și „Amfiteatru”.
  • Redactor de rubrică la revista „Cinema” și colaborator permanent al rubricii „Vă recomandăm filmele” la Radio România Actualități.
  • Coordonator al studioului video al Guvernului României și expert raportor și negociator pentru România la Consiliul Europei, Strasbourg.
  • Expert audiovizual la Bruxelles pentru un an.
  • Coordonator Național al Programului european interguvernamental Eureka Audiovizual (1992-2000).
  • Purtător de cuvânt la Consiliul Național al Audiovizualului (2002-2012).

Este autoarea volumului „18 interviuri”, publicat în 2015, și a primit o mențiune din partea Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) în 2021 pentru volumul de interviuri „Artiștii, urme pe nisipul timpului”. De asemenea, în 2023 a publicat volumul „ARTIȘTII, în dialog cu prezentul continuu”.

Din 2018, a fost redactor-șef adjunct al publicației „Piața de Artă” din Grupul de Presă Top Business, redactor șef al publicației online de cultură și opinie FirstNews.ro și senior editor la publicația. Magnanews.ro.

Ileana Perneș Dănălache a fost membră în numeroase jurii naționale și internaționale. La rândul său, a fost recompensată cu numeroase distincții pentru activitatea sa, inclusiv Premiul Național pentru interviuri și eseuri în 1987 și Placheta de Onoare pentru întreaga activitate din partea publicațiilor Zaman România, în 2014.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 6 iulie 2024, la orele 12:00, la Cimitirul Ghencea Militar din București.

O personalitate vibrantă și o prezență solară, Ileana Perneș Dănălache va rămâne în amintirea celor care au cunoscut-o ca o bunică, mamă și soție devotată, mereu optimistă și plină de viață. Destinul implacabil a făcut ca în dimineața zilei de 4 iulie să plece dintre noi, lăsând un gol imens în viața celor care au apreciat-o și iubit-o.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri