Caută
Close this search box.

Locuitorii din Gaza caută adăpost în timp ce exodul din Khan Younis continuă, în urma ordinului de evacuare

Zeci de mii de palestinieni caută adăpost și un loc sigur, în timp ce exodul din Khan Younis, al doilea oraș din Gaza, continuă ca răspuns la ordinele militare israeliene de evacuare, potrivit BBC.

ONU estimează că 250. 000 de persoane din zonele estice ale orașului sunt afectate de ordinele emise luni, care sugerează că forțele israeliene sunt pregătite să revină.

Rapoartele arată că un atac aerian israelian de marți a ucis 12 palestinieni într-o zonă umanitară desemnată de Israel, în care oamenii au fost îndemnați să fugă. De asemenea, un spital important din Khan Younis este acum gol, după ce toți pacienții și personalul medical au plecat.

O mare parte a orașului a fost distrusă într-o lungă ofensivă israeliană la începutul acestui an, dar un număr mare de palestinieni s- a mutat acolo pentru a scăpa de o altă operațiune israeliană în apropiere, la Rafah.

Explozii, bombardamente și focuri de armă au fost auzite, de asemenea, în tot orașul Gaza miercuri, în timp ce forțele israeliene continuă să lupte împotriva Hamas și a altor grupuri armate în estul districtului Shejaiya pentru a șaptea zi.

Ordin de evacuare pentru civilii din vestul orașului Khan Younis. Armata israeliană se regrupează la granița cu Libanul

Premierul Benjamin Netanyahu anunță că războiul din Gaza a intrat în ultima etapă. Un anunț care însă nu calmează spiritele în Israel unde familiile ostaticilor cer socoteală autorităților în legătură cu eliberarea necondiționată a unui grup de teroriști. Printre aceștia și directorul Spitalului al Shifa, acuzat că a colaborat cu Hamas. Asta în timp ce situația devine din ce în ce mai tensionată la granița cu Libanul pe fondul atacurilor Hezbollah.

Civilii palestinieni caută refugiu

Vorbind din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei, Louise Wateridge de la Agenția ONU pentru refugiații palestinieni ( UNRWA) a declarat pentru BBC că personalul său de pe teren a observat mișcarea „foarte haotică” a civililor din estul Khan Younis.

„[Este] diferit de evacuările anterioare, când am văzut camioane și vehicule pline”, a spus ea.

„Există puține vehicule disponibile, combustibil limitat, drumurile sunt atât de periculoase, situația este atât de nesigură. În această etapă, oamenii cară tot ce pot în mâini și se deplasează. Este devastator”.

Marwan, un tată a patru copii care are o soție însărcinată, a declarat pentru BBC că familia sa a avut nevoie de trei ore pentru a călători aproximativ 7 km pe o căruță trasă de un măgar de la Khan Younis la al-Mawasi, care se află în interiorul unei „zone umanitare” desemnată de Israel, care nu dispune de servicii de bază.

„Am plecat în grabă, așa că nu am putut să ne luăm toate bagajele și lucrurile importante”, a spus el. „Am sunat un prieten care locuiește în al-Mawasi. El mi-a spus: „Există un loc lângă mine și puteți veni”. El a adăugat: „Pentru baie, trebuie să sap în nisip și noroi și să fac o gaură mare.”

Marți, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că spitalul european din Gaza, situat în estul orașului Khan Younis, este complet gol, după ce cei 320 de pacienți și întregul personal medical au plecat ca răspuns la un ordin de evacuare a zonei înconjurătoare.

Majoritatea pacienților fuseseră trimiși la spitalul Nasser, care era acum la capacitate maximă și avea o lipsă de materiale medicale și medicamente pentru intervenții chirurgicale, a avertizat organizația.

„Spitalul European din Gaza – unul dintre cele mai mari spitale de referință din sud – trebuie protejat și făcut operațional imediat. Gaza nu își poate permite să piardă mai multe spitale”, a scris șeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe X, fostul Twitter.

O agenție de apărare israeliană a declarat că nu a ordonat pacienților și personalului spitalului european să plece. Însă șeful departamentului de urgențe a declarat că Ministerul Sănătății condus de Hamas le-a cerut să evacueze.

O purtătoare de cuvânt a ambasadei israeliene la Londra, Orly Goldschmidt, a declarat că ordinele de evacuare fac parte din eforturile Israelului de a reduce la minimum victimele civile și a acuzat membrii Hamas că se ascund în zonele rezidențiale.

„Știm că se ascund și în Khan Younis și vrem ca populația civilă să nu fie implicată, astfel încât să nu facem rău populației palestiniene și să ucidem doar membrii Hamas”, a declarat ea marți pentru BBC.

IDF nu a anunțat începerea unei operațiuni în estul Khan Younis. Dar ordinele de evacuare sunt văzute ca un semn că aceasta va fi următoarea zonă în care trupele israeliene vor intra din nou, deoarece acestea cred că Hamas și luptătorii aliați s-au regrupat acolo.

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) a declarat luni că a lansat un baraj de aproximativ 20 de rachete din Khan Younis către comunitățile de frontieră din sudul Israelului. Acesta a fost cel mai puternic atac din Gaza din ultimele luni, dar nu au fost raportate victime.

Se estimează că alți 80.000 de palestinieni din nordul Gaza au fost afectați de ordinele israeliene de evacuare a districtului Shejaiya din estul orașului Gaza, în care trupele israeliene au reintrat săptămâna trecută.

Medicii au declarat pentru agenția de știri Reuters că patru persoane au fost ucise miercuri într-un atac aerian în această zonă, în timp ce IDF a declarat că a lovit și a desființat mai mult de 50 de ” infrastructuri teroriste ” în ultima zi.

De asemenea, IDF a declarat că loviturile au ucis „teroriști care reprezentau o amenințare” pentru trupele sale din centrul Gazei. Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că trei persoane au fost ucise într-un atac asupra unei mașini în Deir al-Balah și că alte cinci persoane au fost ucise în două atacuri în tabăra de refugiați Maghazi din apropiere.

În orașul Rafah, situat cel mai la sud, s-a raportat că forțele israeliene au bombardat mai multe zone din oraș și au continuat să demoleze blocuri de apartamente.

IDF a declarat că o operațiune „țintită” continuă în Rafah și că forțele terestre sprijinite de avioane au ” desființat mai multe infrastructuri teroriste și au eliminat teroriști”.

Armata israeliană afirmă că a eliminat teroriști şi a localizat arme în interiorul Fâșiei Gaza

În ultima sa actualizare, armata israeliană afirmă că a „eliminat teroriști, a localizat arme și a dezmembrat situri de infrastructură teroristă” în interiorul Fâșiei Gaza, potrivit The Guardian.

The post Locuitorii din Gaza caută adăpost în timp ce exodul din Khan Younis continuă, în urma ordinului de evacuare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri