Caută
Close this search box.

Parchetul European: Trei persoane fizice și cinci firme din România puse sub acuzare pentru o fraudă de 1 milion de euro implicând un proiect IT

Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a formulat acuzații împotriva a trei persoane fizice și cinci societăți pentru fraudă agravată în domeniul subvențiilor și spălare de bani, în urma unei investigații privind un proiect IT, cu un prejudiciu estimat la 1 milion de euro. Doi dintre suspecții deferiți instanței din Iași rămân în arest preventiv, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

În cauză este o societate care a solicitat fonduri UE nerambursabile de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT de dezvoltare a unor soluții software inovatoare (Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure – PIST). Potrivit anchetei, între 2020 și 2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu au fost efectiv angajate – obținând astfel în mod necuvenit fonduri din bugetul UE în valoare de 1 milion EUR.

Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, utilizând societăți fantomă înregistrate în Bulgaria și Spania și conturi bancare în Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România, suspectate de activități infracționale, au fost transferate către cetățeni moldoveni și către cetățeni din Italia, în scopul de a preveni eventualele investigații, se mai arată în comunicatul parchetului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri