Caută
Close this search box.

Peste 70 arbori au fost doborâţi, iar zeci de maşini au fost avariate

Peste 70 arbori au fost doborâţi, iar zeci de maşini au fost avariate

Și Capitala a fost devastată de furtună marți seară: peste 70 arbori au fost doborâţi, două persoane au fost rănite iar zeci de maşini avariate. Pagubele puteau fi însă mai mici dacă autorităţile ar fi tăiat copacii şi crengile periculoase. Primăriile de sector reclamă că la Direcția de Mediu din Primăria Capitalei zac cereri neaprobate pentru toaletarea sau tăierea a mii de arbori uscați.

Deși furtuna de marți seara din București nu a avut o intensitate ieșită din comun, a reușit să pună la pământ peste 70 de copaci care au avariat 40 de mașini și au rănit două persoane.

Ștefan Eduard, ofiţer de presă, ISU Bucureşti-Ilfov: O persoană a acuzat dureri la nivelul umărului după ce a fost lovită de o creangă în cădere, respectiv cea de-a doua persoană a fost surprinsă în autovehicul peste care a căzut un copac. Aceasta a fost asistată medical.

Pagube materiale și omenești pe care autoritățile ar fi putut să le prevină, în mare. Direcția de Mediu din Cadrul Primăriei Generale, de ani buni ignoră fără motiv sutele de cereri venite de la sectoare pentru toaletarea sau tăierea a mii de arbori bolnavi.

Dragoș Dincă, profesor universitar Administraţie Publică, SNSPA: Eu consider o formă de indolență administrativă pur și simplu. Deși există sesizări ale cetățenilor, deși există schimburi de adrese între primăriile de sector și PMB, lucrurile acestea nu se rezolvă cu toate că avem niște termene legale de răspuns la orice adresă, la orice petiție. Pare că administrația este ocupată de orice altceva decât lucrurile concrete care ne afectează viață de zi cu zi.

Sorin Ene, avocat: În situația în care nu se ajunge la o înțelegere pentru plata voluntară a pagubeleor realizate din respectarea obligațiilor ale primăriilor de a toaleta copacii, aceștia se pot adresa instanței de judecată solicitând obligarea primăriei la plata despagubirlor cauzate de precipitarea arborilor, cât și la cheltuielile de judecată.

Vijeliile care au măturat ţara au lăsat în urmă pagube însemnate – copaci căzuți, acoperișuri distruse, mașini avariate și gospodării inundate. Și circulația mai multor trenuri a fost afectată de furtunile de aseară. În Comarnic, apa a ajuns în sălile de clasă, iar vântul a avariat mai mulți stâlpi de electricitate, așa că oamenii au rămas fără curent electric.

Grav este că nici copacii despre care nu există dubii că nu ar fi uscați sau putrezi, nu sunt înlăturați, conform TVRInfo.

Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civică: Contribuie la căderea arborilor și această neîntreținere corectă a lor, tăierea de rădăcini în mod repetat, betonări în mod repetat, intervenții la rădăcinilor lor pentru a face loc mașinilor sau a altor dotări cu betoane și ajungem în această situație.

În 2018, Primăria Capitalei a cumpărat două tomografe pentru identificarea arborilor bolnavi sau uscați pentru care a dat 30.000 de euro. De atunci și până în prezent, a verificat cu acestea doar câțiva copaci.

N-a trecut pericolul de inundații în județul Maramureș. Hidrologii avertizează că până mâine la amiază pot fi viituri periculoase pe râurile Iza, Vişeu și Someșul Mare. În urma ploii abundente de marți seară, în comuna Ocna Șugatag apa a ajuns pe străzi la jumătate de metru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri