Premierul francez îndeamnă la calm în urma unor agresiuni înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor. ”Violența și intimidarea nu își au locul în societatea noastră”

Premierul francez, Gabriel Attal, a îndemnat toate partidele politice să facă apel la calm în ultima zi tensionată de campanie pentru alegerile anticipate în care extrema dreaptă speră să obțină o majoritate în parlament, potrivit The Guardian.

„Violența și intimidarea nu își au locul în societatea noastră„, a scris Attal într-o postare pe rețelele sociale.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a declarat: „Această campanie este scurtă și totuși avem deja 51 de candidați, suplinitori și activiști care au fost agresați fizic”.

Darmanin a declarat pentru BFM TV că unele dintre agresiuni au fost extrem de grave și au dus la internarea persoanelor în spital. El a declarat că au fost efectuate peste 30 de arestări în întreaga Franță și a denunțat ceea ce a numit „un climat de mare violență față de politică și tot ceea ce reprezintă aceasta”.

Aproape 30.000 de polițiști vor fi mobilizați în Franța, pe fondul temerilor de violențe după rezultatele alegerilor

Aproximativ 30.000 de polițiști vor fi mobilizați în Franța duminică seara, pe fondul temerilor de violențe după rezultatele finale ale alegerilor anticipate în care extrema dreaptă speră să obțină o majoritate în parlament, potrivit The Guardian.

A fost prea devreme pentru a stabili un „profil tipic” al persoanelor care au comis atacurile, dar acestea au variat de la persoane care „s-au înfuriat spontan” la „activiști politici fie de ultra-stânga, fie de ultra-dreapta”. Atacurile au avut loc împotriva unor persoane din toate taberele, a spus el.

Aproximativ 30.000 de polițiști vor fi mobilizați în Franța după aflarea rezultatelor de duminică, dintre care 5.000 în Paris și împrejurimi. Darmanin a declarat că se teme de ” exagerări ” și i-a cerut șefului poliției din Paris să interzică protestele de stradă așteptate în fața parlamentului duminică seara. El a spus că se teme mai ales de „ultra-stânga”. De asemenea, el a declarat că anticipează manifestații la Lyon, Rennes și Nantes sau „oriunde există ultra-dreapta sau ultra-stânga”.

Partidul de extremă dreapta a declarat că ar putea obține o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament și să formeze un guvern. Cu toate acestea, ultimele sondaje sugerează că nu va atinge acest obiectiv, dar este de așteptat să devină cel mai mare partid. Un sondaj Ipsos preconizează că RN va obține între 175 și 205 locuri, iar institutul de sondaje Ifop plasează cifra între 170 și 210.

Sondajele au arătat, de asemenea, că votul tactic ar putea limita câștigurile RN. Centriștii lui Emmanuel Macron și o coaliție largă de stânga au convenit săptămâna aceasta să retragă peste 200 de candidați din turul final pentru a evita împărțirea voturilor împotriva RN.

Sondaj privind alegerile legislative anticipate din Franța: Extrema dreaptă nu va obţine o majoritate absolută

Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie în al doilea tur al alegerilor parlamentare anticipate ce au loc duminică în Franţa, dar nu va reuşi să obţină o majoritate absolută, indică un sondaj realizat de OpinionWay şi publicat vineri de cotidianul economic Les Echos, transmite Reuters.

Dacă RN și aliații săi nu obțin o majoritate absolută, dar ajung să fie cel mai mare partid, ar putea exista un blocaj în parlament și o luptă pentru formarea unui guvern.

Le Pen a declarat vineri că un astfel de impas „nu [ar fi] haos, ci o mlaștină, un blocaj total”, îndemnându-și susținătorii să iasă la vot și să dea partidului său cel mai mare scor posibil. Ea a spus că dacă RN nu are o majoritate clară, „nicio lege nu va fi votată … timp de un an, țara va fi în impas în cel mai rău moment pentru Franța”.

Dacă niciun partid nu obține o majoritate clară, există incertitudine cu privire la modul în care ar putea fi format un guvern, cu câteva săptămâni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice.

Attal, un aliat al lui Macron, a fost în campanie vineri la Paris și nu a exclus ca guvernul său minoritar să rămână în funcție „atât timp cât este necesar” după ziua votului. Acest lucru a fost înțeles ca însemnând că guvernul ar putea continua pentru o scurtă perioadă în cazul unui blocaj în parlament, însă Attal nu a oferit explicații suplimentare.

Decizia președintelui de a convoca un vot rapid cu trei ani înainte de termen, după ce partidul său a fost învins de extrema dreaptă în alegerile europene, a fost considerată cel mai mare risc din cariera sa politică. El a declarat la momentul respectiv că acest vot le va permite francezilor să respingă extremele și să reseteze parlamentul.

Predicțiile sunt greu de făcut înainte de turul al doilea de duminică, dar sondajele au arătat că centriștii lui Macron pierd teren, iar extrema dreaptă câștigă sprijin.

Mbappe face apel la francezi să meargă la vot. Macron, considerat vinovat pentru că nu a oprit ascensiunea dreptei

Franța continuă să se mobilizeze pentru a opri extrema dreaptă din a obține majoritatea absolută în Adunarea Națională de la Paris. Printre cei care au făcut apel la populație să meargă la vot se numără și căpitanul echipei naţionale de fotbal a Franței.

The post Premierul francez îndeamnă la calm în urma unor agresiuni înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor. ”Violența și intimidarea nu își au locul în societatea noastră” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *