Caută
Close this search box.

PressOne: Mircea Geoană a plagiat în lucrarea de doctorat. Ar fi copiat rapoarte ale foștilor președinți Clinton și Bush

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, este acuzat că a plagiat circa o treime din lucrarea sa de doctorat, potrivit unei investigații PressOne. 78 dintre cele 279 de pagini ar fi fost copiate fără citarea sursei. El ar fi copiat rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush.

PressOne a publicat luni o investigație în care spune că Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.

Cea mai mare parte a conținutului identificat ca fiind plagiat, menționează publicația, provine din documente oficiale emise de Administrația Prezidențială a Statelor Unite ale Americii.

Ar fi vorba de trei rapoarte economice ale președinților SUA: primul a fost prezentat Congresului SUA, în februarie 1999, de Bill Clinton, iar celelalte două, de președintele George W. Bush, în februarie 2002, respectiv februarie 2003.

Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie, relatează PressOne.

Geoană a susținut lucrarea de doctorat la Academia de Studii Economice (ASE) București, în anul 2005, după 12 ani de studii doctorale.

Numele tezei: „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.

Însă, subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării, menționează jurnalista Emilia Șercan în investigația sa.

Ea mai spune că în lucrare nu sunt trecute „nici măcar momentele-cheie, de manual, din etapele de aderare la NATO și UE”.

Mai mult, cel puțin 78 de pagini din cele 279 ale lucrării susținute în urmă cu două decenii au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuirea surselor.

PressOne subliniază că Mircea Geoană a folosit o tehnică de preluare neautorizată de conținut, regăsită și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere.

Mircea Geoană spune că lucrat „sârguincios” și „onest”

Într-un răspuns oferit PressOne, Mircea Geoană nu a negat categoric că ar fi plagiat porțiuni din teza sa de doctorat.

El a spus că a lucrat „sârguincios” și „onest”, adăugând că nu simte că a încălcat „regulile din vremea respectivă”, despre care publicația subliniază că originalitatea era o condiție obligatorie.

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum… dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a răspuns Mircea Geoană.

„N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afară normelor, să zic, academice de atunci. N-am nicio fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a mai spus Geoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri