Caută
Close this search box.

Proteste la Paris, după victoria extremei drepte în primul tur al alegerilor parlamentare

Frontul Naţional, formaţiune de extremă dreapta, a câştigat alegerile parlamentare din Franţa, cu aproape 34 de procente. Potrivit rezultatelor oficiale, după primul tur de scrutin, pe locul al doilea se situează coaliţia partidelor de stânga, cu 28 la sută, iar partidul preşedintelui Emmanuel Macron este al treilea, cu 20 de procente. Prezenţa la vot a fost importantă, de peste 66 la suta. Victoria în primul tur al alegerilor parlamentare a extremei drepte din Franţa a declanşat proteste la Paris.

Sute de persoane au protestat noaptea trecută în centrul Parisului în urma anunţului privind rezultatele alegerilor parlamentare. Potrivit estimărilor, Frontul Naţional, formaţiune de extremă dreapta, a obţinut victoria în primul tur, cu 34 la sută din voturi.

Preşedintele Emmanuel Macron, cel care a convocat alegerile anticipate, după scrutinul pentru Parlamentul European, a cerut formarea unei coaliţii democratice pentru al doilea tur de scrutin.

Emmanuel Macron: Participarea ridicată din primul tur al acestor alegeri legislative subliniază importanţa acestui vor pentru toţi compatrioţii noştri şi dorinţa de limpezire a situaţiei politice. Alegerea democrată ne obligă.

Rezultatul a declanşat un val de declaraţii, prin care politicienii moderaţi îndeamnă electoratul să oprească ascensiunea extremei drepte.

Premierul Franţei, Gabriel Attal: Lecţia din această seară este că extrema dreaptă se află la porţile puterii. Niciodată, în democraţia noastră, Adunarea Naţională nu a fost în faţa riscului de a fi dominată de extrema dreaptă, aşa cum este în această seară. Iar obiectivul nostru este clar: de a preveni Frontul Naţional de a obţine majoritatea absolută în al doilea tur.

Prim secretar al Partidului Socialist, Oliver Faure: Niciodată nu m-am gândit că, într-o zi, în această ţară, Franţa noastră,

va fi forţată să facă faţă previziunii sinistre de a vedea extrema dreaptă venind la putere.

În cealaltă tabără, a învingătorilor din primul tur, entuziasmul victoriei a fost reţinut.

Liderul Frontului Naţional, Marine Le Pen: Nimic nu este câştigat, iar al doilea tur va fi decisiv. Decisiv în prevenirea căderii ţării în mâinile celor două coaliţii şi în realitatea unei extreme stângi cu tendinţe violente anti-semite şi anti-republicane.

Al doilea tur al alegerilor din Franţa este programat duminica viitoare.

The post Proteste la Paris, după victoria extremei drepte în primul tur al alegerilor parlamentare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri