Caută
Close this search box.

Reuniune între România, Moldova și Ucraina, la Chișinău

Reuniune între România, Moldova și Ucraina, la Chișinău

Miniștrii de Externe ai României, Republicii Moldova și Ucrainei s-au întâlnit vineri la Chișinău, la a treia reuniune trilaterală, un format inițiat de țara noastră.

Au fost semnate documente importante privind combaterea manipulării informaționale și a ingerințelor străine. Pe agenda convorbirilor au fost și cooperarea în domeniul energiei și negocierile de aderare ale Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Luminița Odobescu a profitat de ocazie pentru a felicita Republica Moldova și Ucraina pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Ministrul de Externe român a detaliat conținutul memorandumului semnat de cei trei miniștri la trilaterala de azi.

Luminița Odobescu, ministrul român al Afacerilor Externe: „Semnarea memorandumului pentru combaterea dezinformării reprezintă dovada angajamentului nostru comun de a contracara fenomenul prin cooperare mai bine structurata și felicit guvernul de la Chișinău”.

Cei trei miniștri au semnat și o declarație comună privind mediul de securitate și valorile comune promovate de ţările pe care le reprezintă, conform TVRInfo.

Mihai Popșoi, vicepremierul Republicii Moldova: “Documentul se axează pe tematici deosebit de actuale și se concentrează pe dezvoltarea și consolidarea relațiilor între cele trei țări, atât în domeniul politic cât și economic”.

A fost semnat și un memorandum privind cooperarea în mai multe domenii, în special în sectorul energetic.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe: “Am acordat o atenţie specială cooperării în domeniul energiei fără frontiere, e vorba despre gaz, electricitate și în cele din urmă hidrogen, despre creşterea generării de energie și o mai bună utilizare a reţelei de transport al gazelor. Odată ce vom deveni membri ai Uniunii Europene graniţele între Ucraina, România şi Republica Moldova vor deveni invizibile, graniţe interne ale Uniunii. Aceasta vă fi o nouă realitate, o nouă oportunitate pentru Europa şi noi toţi”.

Formatul trilateral România – Republica Moldova – Ucraina este o inițiativă diplomatică a Guvernului român și a avut loc prima dată în 2022 la Odesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri