Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, ar putea plăti rate mai mici la bănci

Banca Națională a redus dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, pentru prima oară în ultimii trei ani și jumătate. Economiștii se așteaptă și la alte scăderi ale dobânzilor până la finalul anului, în condițiile în care prognozele BNR indică o inflație de sub 5% pentru luna decembrie.

Piețele au anticipat decizia Băncii Naționale de a reduce dobânda de referință de la 7, la 6,75%. Cotația indicelui Robor la 3 luni a scăzut la 6%, cel mai mic nivel din ultimii doi și o lună. De exemplu, pentru un credit de tip „Prima Casă”, pe 30 de ani, în valoare de 250.000 de lei, rata e acum mai mică cu aproape 9 lei decât în urmă cu un trimestru.

În situația în care cotația indicelui Robor va mai scădea cu 0,25%, cu cât a redus BNR dobânda-cheie, atunci posesorul creditului va plăti mai puțin cu aproape 44 de lei. Oamenii, în schimb, spun că e că o picătură într-un ocean.

La o rată de 1.900 de lei mi-a scăzut 6 lei. E foarte puțin. De la 1.500 să ajung la 1.900 și după aia 6 lei să scadă nu cred că e ok.

Pentru cei care au rate, se simte bine. Oricum, o economie de 30, 40, 20 de lei, cât e acolo, e ceva.

Cred că e o chestie simbolică. Nu are nicio valoare de fapt.

La începutul lunii, și cotația IRCC a scăzut ușor, de la 5,90%, la 5,86%. Pentru un credit de 250.000 de lei, luat în același condiții, rata a scăzut cu doar 7 lei. Analiștii se așteaptă ca reducerea dobânzii de referință să aibă, însă, consecințe întârziate asupra ratelor calculate în funcție de IRCC. Asta, în condițiile în care indicele e decalat cu două trimestre față de Robor.

Irina Chițu, analist financiar: IRCC-ul nu se schimbă anul acesta. Chiar va crește de la 1 octombrie la 5,99%, valoare care se va menține până la sfârșitul anului, fiindcă e calculat în baza valorilor de IRCC zilnic din perioada trecută, aprilie-iunie. Doar de anul viitor se va vedea eventuala reducere de acum.

Banca Națională a decis să reducă dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii trei ani și jumătate, în cadrul ședinței de politică monetară de vineri. Banca Națională a României a redus dobândă de referință cu 0,25% în condițiile în care inflația a scăzut continuu în ultima vreme și a ajuns la 5,1% în luna mai, cel mai mic nivel din ultimii 3 ani. În plus, și Banca Centrală Europeană a redus, în iunie, pentru prima oară în ultimii cinci ani, dobândă-cheie tot cu 0,25%, pentru că inflația a scăzut și în zona euro.

Analiștii se aşteaptă ca BNR să mai scadă dobânda-cheie până la finalul anului, în condițiile în care prognozele arată că inflația va scădea la 4,9% la finalul anului.

Adrian Codârlașu, analist financiar, viucepreședinte CFA România: Cred că anul asta vom mai avea o scădere. Poate vom merge de la 7, cât a fost până astăzi la 6,5% iar anul viitor mai scădem să ajungem de la 6,5% la 5,5% pe finalul anului.

Nouă dobânda de politică monetară de 6,75% se va aplica de luni, 8 iulie. Următoarea ședința de politică monetară a BNR este programată pe 7 august.

The post Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, ar putea plăti rate mai mici la bănci appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *