Caută
Close this search box.

Scad mediile de admitere la liceu? Calculele directorilor

Scad mediile de admitere la liceu? Calculele directorilor

Cele mai slabe rezultate din ultimii patru ani la Evaluarea Naţională vor duce, cel mai probabil, şi la o scădere a ultimelor medii de admitere în multe licee. Cel puţin acestea sunt calculele făcute de directorii celor mai bune colegii din Capitală.

Anul trecut, ultima cea mai mare medie de admitere a fost la Colegiul Sfântul Sava din București: 9.95 la specializarea Matematică-Informatică bilingv engleză. Cel mai important este ca elevii să completeze cât mai multe opțiuni pe fișa de admitere pentru a nu rămâne fără loc la repartizarea care se face computerizat.

Mediile de admitere sunt cele care le dau fiori și emoții candidaţilor la repartizarea la liceu. Toate calculele arată că în acest an, ultimele medii să fie un pic mai mici decât cele de anul trecut. Iată şi un exemplu concret. În 2023, un elev cu media 9,60 era pe poziția 1601, în Bucureşti. În acest an ajunge la 1275, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Aşadar, 326 de poziţii mai sus.

Emilia Anghel, directoarea Colegiului Naţional Tudor Vianu, Bucureşti: „Anul trecut s-a intrat cu 9.70, 9.72, eu mă aştept ca anul acesta să coboare cu zece sutimi, adică 9,60 – 9,62 să fie media de admitere. Nu este un impediment că sunt mai puţine note de 10, eu cred că este chiar mai bine.  Zecele poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”.

La Colegiul Naţional I. L. Caragiale, anul trecut ultima medie de admitere la Real a fost 9.60, iar la Uman 9.42.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti: „Mă aştept să scadă mediile de intrare, poate nu egal la toate specializările, că vor rămâne specializări care vor fi privilegiate, dar per total cred că mediile vor scădea. Cu cât, nu ştim”.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: „Se pot face comparaţii. (…) Să pună suficiente opţiuni, cât mai multe opţiuni, pentru a nu rămâne nerepartizaţi. Au fost situații când elevi cu medii extrem de mari au pus puține opțiuni , bazându-se fix pe media de anul precedent și au rămas nerepartizați”.

Completarea fişelor de înscriere începe pe 11 iulie, iar repartizarea computerizată vă avea loc pe 24 iulie, conform TVRInfo.

Dacă ne uităm la statisticile de anul trecut, în topul specializărilor prima poziţie a fost ocupată de specializarea Matematică Informatică Bilingv engleză de la Colegiul Naţional Sf Sava din Capitală, cu ultima medie de admitere  9.95, urmată de Matematică Informatică de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr cu ultima medie de admitere 9.90.

Atenţie la numărul de opțiuni, care trebuie să fie cât mai mare, și la alegerea specializării potrivite, spun consilierii şcolari!

Diana Ioaneș, profesor consilier şcolar, Colegiul Naţional George Coşbuc, Bucureşti: “Le recomand părinţilor să facă alegerea în funcţie de abilităţile şi aptitudinile elevului, nu în funcţie de anumite clişee sau prejudecăţi cum ar fi că Realul oferă perspective în viaţă”.

Anul acesta sunt disponibile puţin peste 130.000 de locuri la liceu şi în jur de 60.000 în învăţământul profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri