Caută
Close this search box.

SUA expulzează peste 100 de migranți chinezi, în cadrul unei rare operațiuni de deportare în masă

SUA au trimis în China 116 imigranți chinezi în primul astfel de „zbor charter de mari dimensiuni” din ultimii cinci ani, a declarat Departamentul pentru Securitate Internă, citat de The Guardian.

„Vom continua să aplicăm legile privind imigrația și să îndepărtăm persoanele care nu au o bază legală pentru a rămâne în Statele Unite”, a declarat secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.

Zborul, care a avut loc la sfârșitul săptămânii, vine pe fondul unor dezbateri politice intense înaintea alegerilor prezidențiale din SUA pe tema imigrației chineze.

Departamentul a declarat că colaborează cu China pentru a „reduce și descuraja migrația ilegală și pentru a întrerupe traficul ilicit de persoane prin eforturi sporite de aplicare a legii”. Departamentul nu a răspuns la întrebări privind durata șederii migranților în SUA.

SUA colaborează cu China în vederea organizării mai multor astfel de zboruri, dar Departamentul pentru securitate internă nu a dat un termen pentru când va avea loc următorul zbor.

În ultimii ani, SUA au avut dificultăți în returnarea cetățenilor chinezi care nu au dreptul de a rămâne în America, deoarece China a refuzat să îi primească înapoi. Anul trecut, SUA au înregistrat o creștere a numărului de imigranți chinezi care au intrat ilegal în țară din Mexic.

Polițiștii de frontieră americani au arestat peste 37 000 de cetățeni chinezi la frontiera de sud în 2023, de 10 ori mai mulți decât în anul precedent.

Migrația chineză a devenit din ce în ce mai mult un strigăt de mobilizare pentru republicani și fostul președinte Donald Trump, care au ridicat suspiciuni cu privire la motivul pentru care imigranții chinezi vin în SUA.

Organizațiile asiatice de apărare a drepturilor omului se tem că retorica ar putea încuraja hărțuirea asiaticilor, în timp ce migranții înșiși au declarat că vin în SUA ca să scape de sărăcie și represiune.

La începutul acestui an, SUA și China au reluat cooperarea pe probleme de migrație. Guvernul chinez a declarat că se opune ferm „tuturor formelor de imigrație ilegală”. Într-o declarație din luna mai, ambasada SUA din China a afirmat că autoritățile din această țară iau măsuri drastice „împotriva infracțiunilor care afectează liniștea frontierelor naționale și mențin o presiune ridicată împotriva tuturor tipurilor de organizații de contrabandă și infractori”.

Luni, SUA au anunțat că vor acoperi costurile de repatriere a migranților care intră ilegal în Panama, în cadrul unui acord convenit cu noul președinte al țării din America Centrală, care a promis să închidă ruta Darién, folosită de persoanele care călătoresc spre nordul SUA.

De asemenea, de la 1 iulie, Ecuadorul a restabilit vizele pentru cetățenii chinezi, după ce țara sud-americană a declarat că a înregistrat o creștere îngrijorătoare a migrației ilegale.

Ecuadorul era una dintre singurele două țări continentale din Americi care ofereau intrare fără viză cetățenilor chinezi și devenise un punct de plecare popular pentru migranții chinezi care se îndreptau apoi spre nord, spre SUA.

The post SUA expulzează peste 100 de migranți chinezi, în cadrul unei rare operațiuni de deportare în masă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri