Caută
Close this search box.

SUA: O înregistrare video în care un şerif din Illinois împuşcă o femeie de culoare în casa ei provoacă indignare

Poliţia din statul american Illinois a publicat luni o înregistrare video care îl arată pe un şerif adjunct împuşcând mortal o femeie în casa ei luna aceasta, imaginile dezvăluind detalii despre un caz pe care unii le-au asemănat cu alte incidente proeminente în care forţele de ordine au folosit o forţă excesivă asupra unor negri americani, transmite Reuters.

Sean Grayson, şerif adjunct, alb, a fost demis şi inculpat pentru trei capete de acuzare de crimă cu premeditare săptămâna trecută, după ce a tras trei gloanţe în victimă, Sonya Massey, în vârstă de 36 de ani, potrivit actului de inculpare, scrie Agerpres

‘Moartea Sonyei de mâna unui poliţist ne reaminteşte că prea adesea americanii de culoare se tem pentru siguranţa lor în moduri în care mulţi dintre noi, ceilalţi, nu o facem’, a declarat preşedintele Joe Biden luni într-un comunicat.

‘Apreciez acţiunile întreprinse de biroul procurorului din Springfield. În timp ce aşteptăm acţiunea în justiţie, să ne rugăm pentru a le aduce mângâiere celor îndureraţi’, a adăugat Biden, cerându-le parlamentarilor să adopte un proiect de lege blocat de reformă a poliţiei, numit după George Floyd, decedat în 2020 după ce un poliţist alb i-a apăsat gâtul cu genunchiul.

Grayson, 30 de ani, şi încă un poliţist au fost chemaţi la locuinţa lui Massey din Springfield, la 320 km de Chicago, pentru a investiga în legătură cu un posibil ‘intrus’ în ziua de 6 iulie, la ora 12.50, conform actului de inculpare.

Imaginile, înregistrate de camerele purtate asupra lor de poliţişti, o arată pe Massey în bucătărie în timp ce lua de pe aragaz o oală cu apă fiartă, la cererea lor. În timp ce ea făcea acest lucru, al doilea poliţist, al cărui nume nu a fost publicat, s-a retras din bucătărie spre living, spunând că vrea să pună o distanţă între el şi apa fiartă.

Massey a spus atunci: ‘Te resping în numele lui Iisus’, după care Grayson a îndreptat arma spre ea şi a ameninţat-o că o va împuşca în faţă.

În timp ce Grayson îi ordona să lase oala, Massey a spus ‘Îmi pare rău’ şi a început să se aplece. Grayson i-a ordonat din nou să lase oala. Al doilea poliţist şi-a scos atunci arma.

În acest schimb de replici, Massey nu pare să fi emis vreo ameninţare verbală sau să fi făcut vreo mişcare în direcţia poliţiştilor.

Grayson a făcut doi paşi spre bucătărie, a strigat din nou la ea să lase jos oala şi a început să tragă. El şi-a anunţat apoi superiorii că a împuşcat-o pe femeie în faţă, şi şi-a pornit camera corporală.

Întregul incident a fost surprins de camera celui de-al doilea poliţist. Acesta a început să-i acorde ajutor victimei la 2 minute şi 6 secunde după ce fusese împuşcată.

‘Este şocant, mă refer la fiecare parte a acestui video’, a spus într-un briefing Ben Crump, un avocat proeminent specializat în drepturile omului, care reprezintă familia victimei.

Crump a mai spus că este posibil ca Massey să fi părut a avea probleme mintale, dar că poliţistul nu a avut niciun motiv să folosească forţa letală. Imaginile video arată că femeia nu a fost nici agresivă, nici ameninţătoare faţă de poliţişti, a subliniat el.

‘Imaginaţi-vă că nu ar fi existat un video, care ar fi fost povestea’, a mai spus avocatul.

Grayson a fost încarcerat până la următoarea înfăţişare în faţa tribunalului, la 26 august.

The post SUA: O înregistrare video în care un şerif din Illinois împuşcă o femeie de culoare în casa ei provoacă indignare appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri