Caută
Close this search box.

Talibanii discută la Doha despre sancţiunile impuse Afganistanului

Autorităţile talibane au anunţat luni că vor discuta cu reprezentanţi ai comunităţii internaţionale despre sancţiunile impuse Afganistanului, în cadrul unei conferinţe organizate de ONU la Doha, la care participă pentru prima dată, transmite AFP.

Întâlnirea de două zile, care a început duminică în Qatar, este a treia de acest fel organizată în emirat în puţin peste un an şi prima la care participă autorităţile talibane care au preluat puterea la Kabul în 2021.

Delegaţia guvernului de la Kabul va discuta luni despre „sancţiunile financiare şi bancare” şi despre „provocările” pe care acestea le pun economiei afgane, a declarat pe X Zakir Jalaly, un înalt oficial la Ministerul Afacerilor Externe.

Purtătorul de cuvânt al delegaţiei, Zabihullah Mujahid, s-a adresat duminică oficialilor ONU şi celor peste 20 de emisari speciali care participă la discuţii. „Afganii se întreabă de ce sunt supuşi unor sancţiuni unilaterale şi multilaterale”, a spus el, întrebându-se dacă aceasta este o „practică echitabilă” după „războaie şi o insecuritate de aproape jumătate de secol din cauza invaziilor şi a ingerinţelor străine”.

Participanţii urmăresc să discute un angajament sporit al comunităţii internaţionale în această ţară săracă de peste 40 de milioane de locuitori şi un răspuns mai coordonat, în special în privinţa problemelor economice şi a luptei împotriva narcoticelor.

Tinerele afgane îi acuză pe talibani de agresiuni sexuale. ”Când îmi amintesc că m-au atins, nu mai suport să trăiesc”

Adolescentele și tinerele femei arestate de talibani pentru că purtau „hijab necorespunzător” spun că au fost supuse la violențe sexuale și agresiuni în detenție, potrivit The Guardian.

De la revenirea la putere, autorităţile talibane nu au fost recunoscute oficial de nicio ţară. Regimul taliban aplică o interpretare ultra-riguroasă a islamului, sporind măsurile represive împotriva femeilor, o politică descrisă de ONU drept „apartheid de gen”.

Participarea la întâlnirea de la Doha, condiţionată de excluderea reprezentanţilor societăţii civile, a stârnit critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului. Autorităţile talibane au afirmat însă, în mod repetat, că drepturile tuturor cetăţenilor sunt garantate prin legea islamică.

Diplomaţii ar trebui să „găsească modalităţi de interacţiune şi înţelegere mai degrabă decât de confruntare”, în pofida diferenţelor „naturale” de politică, a spus Zabihullah Mujahid, subliniind că „Emiratul Islamic al Afganistanului doreşte să se angajeze constructiv cu naţiunile occidentale”. „Ca orice stat suveran, apărăm anumite valori religioase şi culturale şi aspiraţii publice ce trebuie recunoscute”, a adăugat el. Preluare: Agerpres

The post Talibanii discută la Doha despre sancţiunile impuse Afganistanului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri