Caută
Close this search box.

The Times: Jihadul nu mai vizează doar Occidentul. Securitatea bazei americane din România, ridicată la nivel „Charlie”

Au trecut aproape zece ani de când un Abu Bakr al-Baghdadi îmbrăcat în negru s-a urcat pe amvonul Marii Moschei al-Nuri din Mosul și a declarat un califat islamic. O coaliție de 80 de state condusă de SUA a spulberat acest vis. Care acum a revenit – recrutarea, țintirea, complotul, finanțarea misterioasă. Variante ale Statului Islamic au trimis echipe să atace mulțimi și săli de concerte.

Diferența de această dată este că grupările teroriste – în special Statul Islamic din provincia Khorasan (ISIS-K) – nu se concentrează doar asupra statelor occidentale, cât și asupra autocrațiilor care reprezintă o provocare pentru Occident. Rusia, Iranul, China și Afganistanul condus de talibani sunt toate afectate de atacuri cu bombă și asasinate. Fermele de troli din Rusia și China consideră că există un pattern conspirativ în această schimbare strategică, scrie analistul Roger Boyes într-un editorial din The Times.

Redăm editorialul.

Unul dintre cei mai importanți observatori ai ISIS din China, Ma Xiaolin, directorul Institutului Mediterranean Rim din Hangzhou, îl adaptează pe filosoful clasic al războiului Sun Tzu pentru a explica de ce inamicii de moarte ai Occidentului decadent ar fi putut schimba tabăra sau cel puțin prioritățile.

O vorbă de duh a lui Sun Tzu: „Așa cum apa își schimbă cursul în funcție de caracteristicile suprafeței pe care curge, tot așa o forță militară trebuie să își ajusteze postura, în funcție de schimbările din rândul forțelor inamice, pentru a-și asigura victoria”.

Acesta este motivul pentru care Osama bin Laden a ajuns la o înțelegere cu SUA și a primit sprijin pentru a contracara expansiunea sovietică în anii 1980. „Pe măsură ce peisajul global se schimbă și prietenii se transformă în inamici”, susține Ma, „nu ar fi o poveste exagerată, în stilul Nopților Arabe, să ne imaginăm o nouă generație de teroriști care practică doctrina lui Bin Laden”.

Însă lucruri mai ciudate decât acestea s-au întâmplat în lumea umbrelor. Și puteți vedea de ce Rusia, Iranul și China cred că se pregătește ceva. În ianuarie, doi atentatori sinucigași ai Statului Islamic au aruncat în aer 103 iranieni aflați în doliu cu ocazia celei de-a patra comemorări a uciderii de către dronele americane a lui Qasem Soleimani, comandantul Gardienilor Revoluției. Serviciile secrete americane au avertizat în prealabil Teheranul că dețin informații cu privire la un atac iminent. Iranul le-a ignorat.

În martie, 150 de spectatori ruși au fost uciși la un concert; ca și în cazul Iranului, atacul a fost revendicat de ISIS-K și, ca și în cazul atentatului din ianuarie, SUA au transmis un avertisment prealabil care nu a fost luat în serios.

La câteva zile după atacul rusesc, cinci ingineri civili chinezi au fost uciși de un kamikaze în timp ce se îndreptau spre barajul Dasu din Pakistan (proiectat de chinezi). De data aceasta, nu a existat nicio informație din partea Occidentului, dar responsabilitatea a fost atribuită ISIS-K.

Informațiile le sunt furnizate ca urmare a interceptărilor și a supravegherii atente a regrupării Statului Islamic, a „datoriei de a avertiza”, mai degrabă decât din cauza unei presupuse complicități occidentale cu grupările teroriste. Deoarece ISIS-K și alții sunt în prezent un furnicar de activitate, este nevoie de o comunicare cel puțin limitată cu serviciile de informații ostile, oricât de ciudată ar fi aceasta.

Două provocări strategice

Adevărul este că Statul Islamic nu mai este un nod central de perturbare. Operațiunile sale sunt descentralizate, inițiate de obicei de celule care s-au atașat insurgențelor locale. Acest lucru este valabil pentru statele subsahariene, predispuse la lovituri de stat, și se aplică din ce în ce mai mult Asiei de Sud-Est. Cu cât mai multe informații privind fluxurile de bani și legăturile dintre crima organizată sunt împărtășite, cu atât mai bine.

Europa nu poate porni de la premisa că este mai sigură deoarece povara riscului terorist s-a deplasat spre est. Da, înfrângerea ISIS în Siria și Irak a creat un interes pentru ideea de Khorasan, califatul islamic timpuriu din est.

Dar există o mulțime de ținte teroriste în Europa. Nivelul de securitate al bazelor americane din Germania, Italia, România și Bulgaria tocmai a fost ridicat la „Charlie”, ceea ce înseamnă o amenințare iminentă de terorism, cea mai mare amenințare din ultimul deceniu. Și cum Franța este o țintă teroristă în Sahel, viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris ar putea fi și ele în vizorul lor.

Există două provocări strategice. Una este că cele două duzini de tabere care dețin 10.000 de prizonieri ai Statului Islamic în Siria și tabăra al-Hol, cu 33.000 de membri ai familiei, reprezintă un potențial teren de recrutare pentru o a doua generație ISIS.

Mulți sunt radicalizați de ceea ce aud despre luptele din Gaza. Taberele au nevoie de o decizie politică concertată, însă ciclurile electorale occidentale înseamnă că este mai ușor să le uităm. Acest tip de amnezie colectivă este prielnic unei mișcări teroriste care se regrupează.

În al doilea rând, o organizație teroristă precum ISIS va fi întotdeauna la vânătoare de teritorii fără lege. Coridorul muntos Wakhan, care se întinde din estul Afganistanului printr-o porțiune din Tadjikistan și spre provincia chineză Xinjiang, cu nefericita sa provincie musulmană uigură, este un teren greu accesibil care permite noii constelații ISIS să poarte război – împotriva guvernului taliban – și să se adăpostească.

Este un punct fierbinte care atrage în lupta geopolitică întreaga Asie Centrală ex-sovietică, cu interdicțiile sale privind tinerii cu barbă și teama cronică de o provocare musulmană organizată la adresa unui regim autocratic nătâng. Daghestan, Tadjikistan: acestea fac parte din pântecele moale al Rusiei și îl țin treaz noaptea pe Vladimir Putin.

Cu câteva săptămâni înainte de-a fi ucis într-un raid american în 2019, al-Baghdadi a înregistrat un mesaj video în care spunea că Occidentul „ar trebui să știe că jihadul continuă până în ziua judecății”. Putem, desigur, să discutăm când va fi de fapt ziua judecății, dar un lucru este deja clar: jihadul nu este doar un război sfânt împotriva Occidentului creștin, ci și împotriva autocrațiilor estice, și se accelerează din nou.

The post The Times: Jihadul nu mai vizează doar Occidentul. Securitatea bazei americane din România, ridicată la nivel „Charlie” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri