Caută
Close this search box.

Uniunea Europeană deschide dialogul cu Armenia pentru liberalizarea vizelor. Este nevoie să fie îndeplinite anumite „criterii de referinţă”

Uniunea Europeană a anunţat luni că a decis să deschidă dialogul pentru liberalizarea vizelor cu Armenia. Ministrul de externe de la Erevan a spus că este o „piatră de hotar” pentru legăturile acestui aliat tradiţional al Rusiei cu blocul comunitar, relatează Reuters.

Consiliul UE a precizat pe site-ul său că blocul comunitar a decis să deschidă discuţiile privind vizele cu Erevanul, precum şi să ofere 10 milioane de euro ca ajutor armatei armene.

Armenia, situată în Caucazul de Sud, s-a grăbit în ultimele luni să dezvolte legături cu ţările occidentale, pe fondul înrăutăţirii rapide a relaţiilor cu aliatul tradiţional Rusia, pe care oficialii armeni au acuzat-o că nu a reuşit să o protejeze de vecinul şi rivalul de lungă durată Azerbaidjan.

„Aceasta este o piatră de hotar în aprofundarea parteneriatului dintre Armenia şi UE, bazat pe valori şi principii comune”, a transmis ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, într-un comunicat.

Liberalizarea vizelor le-ar permite armenilor să facă vizite scurte în ţările din interiorul zonei Schengen a UE – care nu are frontiere interne – fără a avea nevoie de viză.

Mai multe alte ţări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, au primit astfel de regimuri.

În comunicatul său, Consiliul a afirmat că regimul fără vize va fi introdus numai după ce Armenia va îndeplini anumite „criterii de referinţă”.

Mass-media armeană a relatat că procesul ar putea dura câţiva ani. Preluare Agerpres

The post Uniunea Europeană deschide dialogul cu Armenia pentru liberalizarea vizelor. Este nevoie să fie îndeplinite anumite „criterii de referinţă” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri