În calitate de președinte, Donald Trump a publicat un raport privind starea sa de sănătate care a indicat că avea boli de inimă și era obez, dar, în calitate de candidat, a refuzat să publice rezultatele analizelor de sânge, greutatea lui sau alte informații cheie, notează The Washington Post.
După săptămâni de concentrare intensă asupra sănătății și vârstei președintelui Biden, care s-au încheiat duminică, odată cu retragerea sa din campanie, scenariul s-a inversat: fostul președinte Donald Trump este acum cel mai în vârstă candidat la președinție din istorie și unul care a fost chiar mai puțin transparent în privința situației sale medicale decât fostul său adversar.
Potrivit experților, Trump, un bărbat de 78 de ani cu antecedente de boli cardiace și obezitate, nu a făcut public niciun rezultat actualizat al analizelor de sânge sau alte informații specifice în timpul acestei campanii electorale pentru a ajuta experții să-i evalueze riscurile medicale.
În schimb, el a publicat o scrisoare vagă, cu trei paragrafe, din partea medicului său primar, Bruce A. Aronwald, care a scris în noiembrie că fostul președinte se bucură de o sănătate fizică și psihică excelentă și care a specificat ulterior într-o declarație transmisă de oficialii campaniei electorale către The Washington Post că „nu este nevoie ca președintele Trump să publice un alt raport medical în plus față de cel pe care l-a făcut public recent”.
La șapte zile după tentativa de asasinat împotriva sa din 13 iulie, Trump a lansat o scrisoare din partea fostului său medic de la Casa Albă, reprezentantul Ronny Jackson (R-Tex.), care a descris tratarea unei răni cu o lățime de doi centimetri la urechea dreaptă a lui Trump și a spus i-a făcut o tomografie computerizată a capului și alte teste, dar nu a făcut publice rezultatele. Jackson a spus în scrisoare că Trump a fost tratat inițial de personalul medical de la Butler Memorial Hospital din Butler, Pennsylvania, și că l-a văzut pe fostul președinte mai târziu în acea noapte pe terenul de golf al lui Trump din Bedminster.
Jackson a spus anterior că Trump a trecut un test cognitiv când era președinte, dar nici acele rezultate nu au fost făcute publice.
Acum, în loc să se confrunte cu un candidat în vârstă de 81 de ani a cărui sănătate mintală și fizică au fost puse sub semnul întrebării după o dezbatere dezastruoasă din iunie, cel mai probabil adversara lui Trump va fi vicepreședinta Harris, în vârstă de 59 de ani fără probleme de sănătate dezvăluite public. Harris nu a publicat un raport medical detaliat în calitate de vicepreședinte. Casa Albă și stuff-ul ei de campanie nu au răspuns imediat la întrebările adresate de The Post referitoare la faptul dacă va face acest lucru în calitate de candidat la președinție.
Vârsta candidaților la președinție a fost o problemă cheie pentru alegători în acest an. Un sondaj Washington Post-ABC News-Ipsos, realizat înainte de convenția republicană de săptămâna trecută, a constatat că 60% dintre americani au spus că Trump este prea bătrân pentru un alt mandat de președinte, inclusiv 82% dintre democrați, 65% dintre independenți și 29% dintre republicani.
Nu există nicio prevedere care să oblige candidații la președinție să-și facă publice dosarele medicale și ar trebui să fie de acord să renunțe la legile privind confidențialitatea pentru a permite unui medic să facă acest lucru. Dar experții medicali au spus că, având în vedere vârsta lui Trump și accentul pus anterior pe sănătate în această cursă electorală, alegătorii ar beneficia dacă toți cei implicați în cursă ar fi transparenți cu constatările medicilor lor.
În 2015, în timpul primei sale curse la Casa Albă, Trump a spus că i-a cerut medicului său, Harold Bornstein, să elibereze „un raport medical complet” și a promis că „va arăta perfecțiunea”. Bornstein nu a dat publicității înregistrările lui Trump, ci a emis o scrisoare de patru paragrafe în care spunea că Trump va fi „cea mai sănătoasă persoană aleasă vreodată la președinție”. Bornstein, care a murit în 2021, a declarat mai târziu pentru CNN că Trump „a dictat întreaga scrisoare”.
În septembrie 2016, Trump a lansat o altă scrisoare de la Bornstein care includea mai multe informații și a concluzionat că Trump era „în stare de sănătate fizică excelentă”.
Una dintre cele mai detaliate informații despre sănătatea lui Trump a venit în timpul președinției sale în 2018, când Jackson a apărut într-o conferință de presă la Casa Albă și a oferit detalii care includ o tomografie care arăta că scorul de calciu coronarian al lui Trump a fost de 133, față de 34 în 2009. Corespondentul medical șef al CNN, Sanjay Gupta, și alți experți au spus că scorul a indicat că Trump avea boală de inimă.
Scrisoarea mai specifica că Trump era obez.
Astfel de detalii nu au fost făcute publice de când Trump a părăsit Casa Albă. După ce nu a mai fost reales președinte, Trump s-a bazat pe Aronwald, un doctor în medicină osteopată care este joacă golf pe terenul lui Trump, Bedminster, și conduce o practică privată care se adresează pacienților cu venituri mari. Aronwald a refuzat să vorbească cu un reporter Post, care în aprilie i-a vizitat biroul din Morristown. El nu a vorbit niciodată public despre starea de sănătate a lui Trump.
Scrisoarea lansată de Aronwald pe 20 noiembrie nu includea rezultate specifice, cum ar fi tensiunea arterială sau greutatea. Nici nu a dezvăluit medicamentele lui Trump. În schimb, a fost plină de superlative, spunând că Trump era într-o stare de „sănătate excelentă” și avea abilități cognitive „excepționale”. Se spunea, fără să fie furnizeze cifre, că Trump și-a „redus greutatea”. S-a spus că datele lui cardiovasculare erau normale.
Trump a spus că a făcut de două ori teste cognitive, dar nu le-a făcut publice și nu a spus dacă a a mai făcut vreunul din 2018. Ziad Nasreddine, neurologul care a creat testul, a declarat pentru The Post la începutul acestui an că un test vechi de 6 ani e mult prea vechi pentru a fi relevant. El a spus că un candidat de vârsta lui Trump ar trebui să facă teste cognitive regulate și să facă publice rezultatele.
Unii experți au declarat anterior pentru The Post că Trump s-ar putea confrunta cu un risc genetic crescut de demență. Trump a spus că tatăl său a fost „atins de Alzheimer”, despre care specialiștii spun că ar putea crește șansele lui Trump de a moșteni gena care poate provoca boala. Când Trump a împlinit 50 de ani, el a declarat revistei Playboy că, văzându-l pe tatăl său confruntându-se cu probleme cognitive, a avut un efect profund asupra lui.
„A împlini 50 de ani te face să te gândești la mortalitate, la nemurire sau la orice altceva”, a spus Trump.
The post Vârsta și starea de sănătate a lui Trump, în centrul atenției după retragerea lui Biden appeared first on tvrinfo.ro.