Caută
Close this search box.

Vedetele şi ursuleţii koala. Un parc emblematic din Australia interzice îmbrățișările cu drăguţele marsupiale

Din timpuri străvechi, îmbrățișarea unui koala pufos este un ritual apreciat de celebrități, turiști și localnici deopotrivă. Iar pentru mulți dintre aceștia, parcul din Queensland este  un vis devenit realitate.

Lone Pine Koala Sanctuary a distrat pe toată lumea, de la Taylor Swift la președintele Vladimir Putin.

Dar, începând din această lună, mica grădină zoologică, care se  prezintă drept primul sanctuar de koala din lume, a decis că nu va mai oferi „experiențe cu koala”.

Lone Pine a declarat că această decizie este un răspuns la reacțiile tot mai nepotrivite ale vizitatorilor.

„Ne place că există o schimbare în rândul oaspeților locali și internaționali care doresc să experimenteze viața sălbatică australiană de aproape, dar nu neapărat personal”, a declarat directorul general Lyndon Discombe.

Grupurile pentru drepturile animalelor spun că speră să fie un semn că această practică – pe care o consideră „crudă” – va fi eliminată treptat la nivel național.

Aceștia citează studii care au arătat că astfel de întâlniri îi stresează pe koala – mai ales având în vedere că aceste creaturi sunt animale solitare, în general nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei.

Papa Paul al II-lea / Profimedia Images

Koala sunt un simbol național foarte iubit – neprețuit din punct de vedere al biodiversității, dar și o gâscă cu ouă de aur pentru industria turismului. Un studiu din 2014 arată că aduce anual venituri de aproximativ 3,2 miliarde de dolari australieni (2,14 miliarde de dolari; 1,68 miliarde de lire sterline) și susțin până la 30.000 de locuri de muncă.

Cu toate acestea, marsupialul, cândva înfloritor, se află într-un declin dramatic, fiind devastat de defrișări, incendii de pădure, secetă, boli și alte amenințări.

Estimările variază foarte mult, dar unele grupuri spun că au mai rămas doar 50.000 de animale în sălbăticie, iar specia este catalogată oficial ca fiind pe cale de dispariție de-a lungul unei mari părți a coastei de est. Există acum temeri că animalele vor dispărea în unele state în decurs de o generație.

Astfel, protejarea koala, atât în sălbăticie, cât și în captivitate, este un subiect emoționant și complex în Australia.

Toate statele au luat măsuri stricte de protecție a mediului pentru această specie, iar multe dintre ele au interzis deja „deținerea” de koala.

De exemplu, New South Wales – cel mai populat stat din Australia – a interzis acest lucru în 1997. Acolo, normele prevăd că un koala nu poate intra în contact cu oamenii sub nicio formă.

Dar în Queensland – și în câteva locuri din Australia de Sud și Australia de Vest – practica continuă.

Cei care sunt dispuși să plătească pot face o poză îmbrățișând un koala, de exemplu în parcul tematic Dreamworld din Gold Coast pentru 29,95 de dolari australieni și la grădina zoologică Australia, de renume internațional, pentru 124 de dolari australieni.

Steve Irwin a declarat chiar că aceste experiențe contribuie la eforturile de conservare.

Vladimir Putin / Profimedia Images

„Când oamenii ating un animal, animalul le atinge inima. Și, instantaneu, îi convingem să contribuie la conservarea acelei specii”, a declarat odată regretatul conservaționist.

Iar guvernul din Queensland spune că există reguli clare în acest sens. Pentru început, koala nu pot fi folosiți pentru fotografiere mai mult de trei zile la rând.

Aceștia pot fi la datorie doar 30 de minute pe zi și un total de 180 de minute în fiecare săptămână. Iar femelele cu pui nu trebuie să intre ]n contact cu publicul.

„Obișnuiam să glumesc, în calitate de ministru al Mediului, spunând despre koala noștri au cel mai bun sindicat din lume”, a declarat Steven Miles, premierul statului Queensland.

„Viitorul turismului cu animale sălbatice este să vedem animalele sălbatice în sălbăticie, acolo unde le este locul”, a declarat Suzanne Milthorpe de la World Animal Protection (WAP).

Koala sălbatici evită interacțiunile cu oamenii, dar la aceste atracții nu au de ales decât să fie expuși la vizitatori, priveliști și zgomote necunoscute, spune WAP – un grup cu sediul la Londra care militează pentru încetarea utilizării animalelor sălbatice captive în locurile de divertisment.

Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) Australia afirmă, de asemenea, că „în lumea ideală, koala nu ar avea niciodată contact cu oamenii”, adăugând că ar dori să vadă această abordare „adoptată la nivel general”.

„Oricât de drăguți ar fi, koala sunt totuși animale sălbatice în captivitate și sunt extrem de predispuși la stres”, a declarat pentru BBC Rebecca Keeble, director pentru Oceania.

„Bunăstarea lor este primordială și, deoarece sunt o specie pe cale de dispariție, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a le proteja.”

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru BBC că nu există nicio intenție de a schimba legea, iar Lone Pine însuși a precizat, de asemenea, că susține legile așa cum sunt.

Cu toate acestea, WAP spune că va continua să facă presiuni asupra altor parcuri să lase koala pe copacii lor.

„În cele din urmă, avem nevoie ca guvernul din Queensland să consemneze această practică crudă în cărțile de istorie.”

The post Vedetele şi ursuleţii koala. Un parc emblematic din Australia interzice îmbrățișările cu drăguţele marsupiale appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri