Caută
Close this search box.

Vizita-surpriză a lui Viktor Orban la Moscova, criticată

Vizita-surpriză a lui Viktor Orban la Moscova, criticată

Premierul Ungariei a efectuat o vizită neașteptată la Moscova pentru a negocia un plan de pace pentru Ucraina, scrie presa de la Budapesta. O vizită care a depășit atribuțiile Ungariei la șefia Uniunii Europene, susțin liderii europeni. Şi secretarul general al NATO a ținut să sublinieze că prezența lui Orban la Kremlin nu este în numele NATO.

La doar trei zile de la vizita surpriză de la Kiev, premierul Ungariei Viktor Orban a efectuat o nouă mișcare politică. De data aceasta s-a dus la Moscova, pentru a promova un așa zis plan de pace, fără a avea însă acceptul partenerilor săi europeni, conform TVRInfo.

Viktor Orban: Ungaria va deveni, treptat, singura ţară europeană care va putea discuta cu toată lumea. Aş vrea să aflu poziţia dumneavoastră pe câteva subiecte care sunt importante pentru Europa.

Liderul de la Kremlin a dat de înțeles că așteaptă multe de la această vizită.

Vladimir Putin: Presupun că mă veţi informa cu privire la poziţia dumneavoastră şi poziţia partenerilor europeni.

Vizita lui Viktor Orban la Moscova a fost criticată de liderii europeni. Șefa Comisiei europene a subliniat că aceste oferte lansate de Orban nu îl vor mulțumi pe președintele rus.

La rândul său, președintele Consiliului European a remarcat faptul că Ungaria nu are mandat să discute cu Rusia din partea Uniunii Europene.

Secretarul general al NATO a fost întrebat despre unitatea Alianței, în condițiile în care premierul Ungariei s-a deplasat la Moscova. Jens Stoltenberg a precizat că NATO a fost informată în prealabil de vizita lui Orban la Moscova, conform TVRInfo.

Jens Stoltenberg: Desigur, Viktor Orban nu reprezintă NATO la aceste întâlniri. El îşi reprezintă propria ţară.

Ministerul de externe al Ucrainei a precizat într-un comunicat că vizita lui Viktor Orban la Moscova nu a fost coordonată cu autoritățile de la Kiev. Potrivit comunicatului, nu poate exista nici un acord față de Ucraina, fără participarea Ucrainei.

Kievul insistă că planul de pace din zece puncte este principalul punct de discuție și cere organizarea unui summit pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri