Caută
Close this search box.

Zelenski: SUA nu văd Ucraina în NATO astăzi. Dacă America se teme să-l irite pe Putin, atunci cerem SUA să ne ofere cât mai multe lucruri care ne pot proteja

Statele Unite nu sunt pregătite să invite Ucraina să se alăture NATO astăzi, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat The Philadelphia Inquirer.

„Ei (SUA) vorbesc despre asta în mod deschis. Președintele (Joe) Biden vorbește despre asta. Și (Donald) Trump spune că, dacă nu ar fi fost NATO, războiul poate nu ar fi început”, a spus Zelenski.

„Auzim ambele opinii ale celor două părți. Iar acest lucru sugerează că nimeni nu vede Ucraina în NATO astăzi. Din păcate”.

Ucraina și-a exprimat speranța că summitul NATO din iulie de la Washington va aduce un semnal mai clar cu privire la viitoarea apartenență a Ucrainei la alianță. Oficialii americani au precizat că este puțin probabil ca țara să primească o invitație.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat anterior că Ucraina trebuie să câștige războiul cu Rusia înainte de a deveni membru NATO.

„Este așa-numita politică „un pas înainte, doi pași înapoi”. Nu cred că aceasta este politica liderilor mondiali”, a spus Zelenski.

„Dacă America se teme să-l irite pe (Vladimir) Putin, și de aceea nu suntem invitați, atunci cerem Statelor Unite să ne ofere cât mai multe lucruri care ne pot proteja (de agresiunea rusă)”.

Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie disperată de sisteme de apărare antiaeriană Patriot și de avioane de luptă F-16 pentru a se apăra de Rusia.

Kievul și Washingtonul au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani la summitul Grupului celor Șapte (G7) din Italia, despre care se spune că este o „punte către eventuala aderare a Ucrainei la NATO”.

Spre deosebire de NATO, acordul de securitate dintre SUA și Ucraina nu prevede un răspuns militar american în cazul în care Ucraina este atacată, dar conturează o apărare pe termen lung și alte tipuri de asistență pentru Kiev.

The post Zelenski: SUA nu văd Ucraina în NATO astăzi. Dacă America se teme să-l irite pe Putin, atunci cerem SUA să ne ofere cât mai multe lucruri care ne pot proteja appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri