Clădirile istorice ar putea fi demolate de Robert Negoiţă

Clădirile istorice ar putea fi demolate de Robert Negoiţă

Arhitecții și specialiștii în urbanism trag un semnal de alarmă privind o „reglementare” a Primăriei Sectorului 3 în ceea ce privește aprobarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire.

Mai exact, spun arhitecții și urbaniștii, prin această măsură, clădirile istorice ar putea fi demolate, ca soluție la problemele urbane.

Potrivit Ordinului Arhitecților și Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România, proiectul propus de primăria Sectorului 3 încalcă mai multe reguli de urbanism, își arogă competențe în locul Primăriei Generale și cel mai grav, propune demolarea clădirilor istorice ca soluţie la problemele urbane.

Emil Ivănescu, președinte, Ordinul Arhitecților București:În lipsa PUG-ului, care el ar trebuie să genereze direcțiile principale în acest sens, apar diferite inițiative de genul acesta și bineînțeles o serie de probleme. Se încearcă o serie de reglementări în Sectorul 3, în special în zona centrală.”

O inițiativă concepută pentru a facilitata construirea în zonele protejate, unde intră, întâmplător sau nu, și Centrul Vechi al Capitalei, cu care nici măcar toți consilierii din Primăria Sectorului 3 nu sunt de acord, conform TVRInfo.

Lucian Judele, vicepremiar Sectorul 3: „Sunt zone în Sectorul 3 unde, dacă s-ar construi, ar trebui să ai avizul și Ministerului Culturii. Din păcate, acest regulament nu ar respecta și această cerință obligatorie. Acest proiect ar putea crea daune ireversibile pentru monumentele istorice pe care le avem în centrul orașului și […] ar putea duce la creșterea prețurilor terenurilor în zona nouă a Sectorului 3.”

Dacă opoziția din Consiliul local al Primăriei Sectorului 3 și-a spus punctul de vedere, nu același lucru s-a întâmplat și în cazul primarului.

Până acum, proiectul a fost respins de două ori. Cel mai probabil va fi adus în fața consilierilor și în următoarea ședință de consiliu. Am cerut un punct de vedere și de la Primăria Sectorului 3, însă până la această oră nu am primit nici un răspuns.

De-a lungul anilor, Primăria Sectorului 3 a încălcat mai multe norme urbanistice, motiv pentru care a fost amendată tot de atâtea ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *