De ce nu măsurăm temperatura la soare. La câte grade se încălzește pielea corpului?

plajă

În zilele toride actuale, vorbim adesea despre temperatura măsurată cu termometrul personal la soare. Auzim de valori incredibile, de 45, 50 sau chiar mai multe grade. Iată de ce temperatura la soare nu are niciun sens!

Termometrele care fac parte din stațiile meteorologice profesionale, dar și semi-profesionale sau chiar hobby, trebuie întotdeauna să fie ascunse cu grijă de soare într-un adăpost antiradiații. Acest adăpost și întreaga stație meteorologică sunt de culoare albă și, în mod ideal, ar trebui curățate periodic de praf și polen, astfel încât suprafața lor să reflecte cât mai multă radiație solară posibil, adică să nu absoarbă căldura de la soare.

Motivul pentru toate acestea este că senzorul termometrului trebuie să rămână neafectat de lumina soarelui, iar scopul unei astfel de măsurători este de a obține o valoare cât mai exactă a temperaturii aerului înconjurător.

Dacă termometrele stradale similare sunt expuse la lumina soarelui, nici acestea nu vă vor spune prea multe despre temperatura reală a aerului.

Și de ce este atât de problematică măsurarea temperaturii la soare? Pur și simplu pentru că nu există o astfel de valoare a temperaturii. Prin urmare, nu măsurăm temperatura aerului încălzit de soare, ci pur și simplu temperatura materialului, o cifră pe care este cu siguranță util să o cunoaștem în multe situații, dar care nu are nicio relevanță în evaluarea stării vremii de afară.

La câte grade se încălzește pielea corpului?

Temperatura la soare nu are vreo semnificație specială nici măcar pentru activitățile normale în aer liber. Este clar că o temperatură de 20 de grade este percepută diferit atunci când cerul este acoperit de nori și plouă sau, dimpotrivă, într-o zi însorită cu cer albastru azuriu. Problema este că fiecare individ care este mângâiat de razele soarelui la un moment dat, la aceeași temperatură ambientală a aerului, se va încălzi într-un ritm diferit. Acest lucru depinde de hainele purtate, culori închise sau culori deschise, tonul pielii, intensitatea transpirației, dar și de fiecare organism în parte și de capacitățile sale de termoreglare.

Prin urmare, dacă aveți un termometru în casă și doriți ca acesta să vă ofere cea mai exactă temperatură a aerului exterior, este ideal să îl plasați pe partea de nord a casei, unde lumina soarelui nu poate ajunge.

The post De ce nu măsurăm temperatura la soare. La câte grade se încălzește pielea corpului? appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *