Dezastrul deșeurilor medicale: STERILECO, sub lupa autorităților – amendă de 300.000 lei și dosar penal pentru nereguli grave

Controlul efectuat de Garda Națională de Mediu (GNM) la punctul de lucru din București al SC STERILECO SRL a scos la iveală grave deficiențe în gestionarea deșeurilor medicale, care au condus la o amendă substanțială de 300.000 lei și la deschiderea unui dosar penal. În cadrul inspecției, autoritățile au descoperit aproximativ o tonă de deșeuri medicale periculoase, depozitate în mod ilegal și în condiții ce pun în pericol sănătatea publică. Deșeurile, care ar fi trebuit să fie corect manipulate și distruse, erau stocate în spații neautorizate, fără respectarea normelor de mediu, determinând comisarii GNM să solicite suspendarea Autorizației Integrate de Mediu și să inițieze investigații suplimentare pentru evaluarea impactului asupra mediului.

În urma unui control efectuat de GNM la punctul de lucru din București al SC STERILECO SRL, s-au descoperit grave nereguli în gestionarea deșeurilor medicale, ceea ce a dus la sancționarea societății cu o amendă substantială de 300.000 lei și o sesizare penală. Descoperirea a inclus aproximativ 1 tonă de deșeuri medicale periculoase, expuse în condiții inacceptabile, ce pun în pericol sănătatea publică.

VEZI AICI DOCUMENT RASPUNS GARDA NAȚIONALĂ DE MEDIU

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au constat că deșeurile, deși ar fi trebuit să fie corect manipulate și distruse, erau depozitate ilegal în spații neautorizate, fără respectarea normelor de mediu. Aceștia au solicitat suspendarea Autorizației Integrate de Mediu și realizarea unor investigații pentru verificarea calității factorilor de mediu afectați, potrivit publicației Incisiv de Prahova.

Continuarea acestei situații alarmante a stârnit suspiciuni privind implicarea rețelelor mafiote în gestionarea deșeurilor, iar Garda de Mediu și Poliția Județeană Prahova sunt acuzate de indiferență în fața acestor abuzuri. Se ridică întrebări legate de conexiunile politice ale operatorului, sugerând o protecție instituțională care îi permite să acționeze fără teama de consecințe.

Opriri continue în activitățile de control și cazuri repetate de nereguli în gestionarea deșeurilor medicale aferente SC STERILECO SRL pun sub semnul întrebării eficiența măsurilor de reglementare și implicarea autorităților, solicitând o reacție rapidă și eficientă pentru protejarea sănătății publice. În fața acestor gravități, aşteptăm cu interes răspunsurile autorităților competente și direcționarea corespunzătoare a situației.

Coincidențe alarmante care indică implicarea spălării de bani și a mafiei deșeurilor

Scandalul legat de deșeurile Sterileco pune în lumină o serie de coincidențe alarmante care indică implicarea spălării de bani și a mafiei deșeurilor la un nivel mai profund, având consecințe negative pentru România. Aceste aspecte îngrijorătoare sunt detaliate în mai multe articole publicate de ziarul Incisiv de Prahova.

O echipa de jurnalisti tineri[1] au reusit, ceea ce nu au reusit autoritatile statului in drept a ancheta, sa puna in fata opiniei publice un nou scandal cu privire la modalitatea suspecta de transport, depozitare, incinerare, distugere si neutralizare a deseurilor periculoase mediale in special de catre o firma autorizata in acest sens numita “STERILECO” SRL, identificata prin J40/1293/2023, cu sediul social in Bucuresti, sectorul 4, Calea Vacaresti nr.391, Cladirea Sun Offices Bucuresti, spatiu de birouri 02.B15, etaj 3, firma provenita din fosta societate “STERICYCLE ROMANIA” srl, ce a activat sub aceasta denumire din anul 2004 pana in 2023, cu sediul in comuna Jilava, sos. Giurgiului nr.5, jud. Ilfov, inregistrata sub nr.J23/1612/2004.

Interesant este ca  SC “STERICYCLE ROMANIA” srl avea ca actionari societatile “Stericycle Europe” Sarl, cu sediul in Luxemburg si “Stericycle International” LLC, cu sediul in statul Illinois – SUA, ambele reperezentate de  numitul Daniel Vincent Ginnetti[2], in calitate de administrator, societati care in 06.10.2023 s-au decis prin hotarare AGA sa vanda partile sociale detinute la compania romaneasca (511.747 parti sociale, cu valoare nominala totala de 51.174.700 lei) catre o alta societate denumita “Sterileco” Ltd., cu sediul in Malta, inregistrata sub nr. C 105758, reprezentat prin David Wolfe, in calitate de administrator.

Ne intrebam oare autoritatile satului cu atributii in domeniul securitatii nationale, combaterii evaziunii fiscale, al prevenirii spalarii banilor etc. au monitorizat genul acesta de afacere si transfer transfrontalier de valori, in care  erau implicati cetateni straini cu identitate ambigua, care au fost prezenti temporar pe teritoriul Romaniei, la sediul firmei sus mentionate pana in august 2023?

Ulterior tranzactiei anterior specificata in data de 25.09.2023 se schimba denumirea fostei societati in “Sterileco” SRL , se ratifica incheierea de catre noua societate a contractului de servicii tranzitorii cu Stericycle Inc., prin numitul Mihai Bogdan Gheorghe, persoana care a semnat contractul in numele si pe seama societatii “Sterileco” srl, iar  11.10.2023 este numita in calitate de administrator al societatii romanesti in cauza, cu un mandat de 1 an de la data prezentei, doamna Valentina Harpau, cu domiciliu in municipiul Ploiesti, iar director general al societatii respective este numit domnul Mihail Stefanescu, cu domiciliu in municipiul Ploiesti, care a inlocuit-o pe Iulia Gabriela Nartea[3] , persoana care ar terbui intrebata despre activitatile aflate actualment ein atentia celor in drept.

Prin Decizia nr.33/15.11.2023 semnata de catre Alina Laura Posteiu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediul Ilfov, se transfera autorizatia de mediu nr. 153/12.08.2020, revizuita la data de 14.06.2022 de, de la SC “Stericycle Romania” srl catre SC “Sterileco” srl, cu toate conditiile si obligatiile in consecinta .

Dar ce sa vezi, Valentina Harpau si Mihail Stefanescu sunt persoane care se cunosc foarte bine avand afaceri anterioare impreuna si ne intrebam cum si de cine au fost selectati pentru activitati de conducere de nivel inalt ale acestei societati comerciale. Gurile rele spun ca in spatele numirii acestora ar sta persoane importante cu valente politice social democrate cum ar fi Adrian Tarau, Victor Ponta, Mircea Cosma, Radu Oprea si altii…

Astfel, in urma cu peste 15 ani si ulterior constatam, dintr-o declaratie de avere data 2009, faptul ca Radu Oprea[4], actualul ministru al economiei, antreprenoritului si turismului[5], facea alaturi Mihail Stefanescu si Valentina Harpau, afaceri prin intermediul mai multor firme in cadrul carora erau asociati si, in accelasi timp Radu Oprea detinea cota parte din niste imobile alaturi de Mihail Stefanescu si sotia acestuia, Violeta Stefanescu.

Mai mult, Mihail Stefanescu[6] si Valentina Harpau[7] au antecedente in  domeniul reciclarii deseurilor periculoase dar care nu s-a solutionat din punct de vedere al incidentei in dreptul penal[8], situatie destul de controversat in contextul actul al dezvaluirilor presei centrale despre situatia activitatii firmei “Sterileco” srl.

In final mentionam ca inca din anul 2018 autoritatile statului in drept au fost sesizate cu aspecte de natura a intra in conflict cu legea aplicabila referioare la activitatea firmei “Stericycle Romania” srl, actuala “Sterileco” srl, firma ce se ocupa, in principal, cu colectarea si incinerarea deseurilor mediacale pe teritoriul Romaniei, dar nu au fost reactii in consecinta, respectiv in prevenirea si stoparea unor practici nelegale in acest domeniu de interes strategic pentru tara noastra si Uniunea Europeana.

NWY1MmVlYmY0ODhiNjZiNDQyNDMzODBmMmRjMQ==

Asteptam cu nerabdare o reactie specifica a celor in drept a clarifica si sanctiona situatiile expuse public in ultimile zile cu privire la un posibil atentat la sanatate publica zonala sau nationala in domeniul deseurilor medicale periculoase, spun jurnaliștii de la Incisiv de Prahova.

 

[1]https://www.realitatea.net/stiri/actual/mafia-gunoaielor-zeci-de-containere-pline-cu-deseuri-medicale-langa-capitala-compania-sterileco-srl-a-primit-zeci-de-amenzi_66b3bab9d948f72b2b0f9715

David Vincent Ginnetti, nascut in 13.06.1968, in California, SUA, pasaport seria P cod USA nr.545834402, emis de Statele Unite, Departamentul de Stat la data de 15.06.2016.

[2] https://www.comparably.com/companies/stericycle/daniel-v-ginnetti

[3] https://humaninvest.ro/iulia-nartea-stericycle-am-inteles-ca-parcursul-pana-la-succes-experientele-acestui-parcurs-invatarile-trairile-sunt-mult-mai-valoroase-decat-tinta-finala/

[4] https://www.ziarulincomod.ro/care-este-situatia-juridica-lui-radu-oprea-noul-ministru-al-mediului-de-afaceri/

[5] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cum-au-disparut-opt-case-si-activele-firmelor-din-averea-noului-ministru-al-economiei-radu-oprea-2387155

[6] https://www.ziarulincomod.ro/afacerile-toxice-ale-familiei-stefanescu-de-la-deseuri-periculoase-arse-la-doi-pasi-de-ploiesti-la-laptele-care-imbolnavit-zeci-de-copii/

[7] https://www.observatorulph.ro/exclusiv/102614-cine-este-proprietarul-depozitului-care-arde-de-doua-zile-la-ploiesti-si-in-ce-increngatura-de-firme-il-regasim

[8] https://www.observatorulph.ro/administratie/57778-cine-sunt-afaceristii-si-politicienii-implicati-in-afacerea-gunoiului-din-prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *