Legături controversate: Relațiile de afaceri ale premierului Ciolacu și influența cercului său de apropiați din Buzău

În Buzău, se discută frecvent despre legăturile strânse ale premierului Marcel Ciolacu cu anumiți oameni de afaceri locali controversați, precum Alexandru Constantin, Gheorghe Doloiu, și Ionel Tescaru, fostul director al Companiei de Apă Buzău. Ciolacu, care a fost deputat de Buzău din 2012, a deținut o cotă de 25% într-o firmă obscură numită „D&G Industrie” SRL – Buzău, alături de aceste persoane. Firma, înființată în 2004 și având ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul, a fost radiată în 2018, după ce a generat mai multe pierderi decât profituri, lăsând în urmă întrebări legate de interacțiunile lor financiare. Relațiile de prietenie nu au fost uitate, iar numirea lui Ionel Tescaru într-o poziție importantă la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, la propunerea ministrului Dezvoltării, subliniază influența pe care aceste legături o au asupra deciziilor politice actuale.

Prin targul municipiului Buzau circula fel si fel de vorbe de duh privitor la prietenia actualului premier si deputat de Buzau din anul 2012, cu cativa oamani de afaceri locali cotroversati cum ar fi Alexandru ConstantinGheorghe Doloiu, persoana cunoscuta printre altele ca fiind un guru “in rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzau”, dar si cu Ionel Tescaru fostul director al  Companiei de Apa Buzau  (zis la aceea vreme si “apa sunt eu”), persoane cu care Marcel Ciolacu a fost actionar (25% cota) intr-o abscura firma intitulata “D&G Industrie” SRL – Buzau.  (a se vedea declaratiile de avere si interese postate mai jos)

Potrivit publicației Incisiv de Prahova, firma in cauza infiintata in anul 2004, cu obiect de activitatea  comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun, care prin managementul fructuos producea mai mult pierderi financiare decat castig, a fost radiata in anul 2018, astfel incat sa nu mai existe vreo urma cu privire la interactiunile locale ale celor sus amintiti.

Mentionam ca Ionel Tescaru, la propunerea “intamplatoare” a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a fost (re)numit in functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice pentru un mandat de 5 ani.

https://lege5.ro/gratuit/ge2donryg42dg/decizia-nr-58-2024-privind-numirea-domnului-ionel-tescaru-in-functia-de-presedinte-al-autoritatii-nationale-de-reglementare-pentru-serviciile-comunitare-de-utilitati-publice

Dar cum se poate constata, prietenia nu se uita in timp si cel ajuns la puterea deciziei in stat ii ajuta prin actiune sau inactiune ori prin alti decidenti interpusi pe cei din anturajul sau buzoian.

https://expresssud-est.ro/special/dezvaluiri/clanul-ciolacilor-cum-a-ajuns-consiliul-judetean-buzau-o-afacere-de-famiglie-a-psd-buzau-99-dintre-angajati-sunt-rude-de-gradul-1-sau-2/

Revenim, insa, la personajul principal al articolului anume Doloiu Gheorghe care are calitatea de presedinte al CA al firmei buzoiene LEGUME FRUCTE BUZAU SA, ce are ca obiect principal de activitate prelucrarea fructelor si legumelor proaspete, in special rosii, detinand aproximativ 96% din actiunile acestia, prin intermediul SC PICO DO PRODCOM  SRL (cu o situatie financiara precara aflata la limita insolventei, cu un profit net in anul 2022 de doar 370 lei si datorii de peste 1 mil.lei) si al carui reperezentant legal este.

Persoana anterior mentionata mai detine, alaturi de membrii familiei sale, firma SC PICO DO PRODEXIM SRL, societate care in anul 2022 avea o cifra de afaceri de 721.828 lei, un profit net de 4.704.472 lei si un numar de 3 angajati declarati oficial.

Ar fi interesant daca ar putea persoana sus mentionata sa releve opiniei publice, cum a reusit prin vanzarea, in principal, de produse conservate in otet sau pasta/bulion de tomate sa obtina un profit de aproximativ 6 ori mai mare decat cifra de afaceri declarata, cu atat mai mult cu cat in anul 2021 la o cifra de afaceri de 4.106.378 lei a obtinut un profit net de doar 4551 lei.

Poate organele de control in domeniul fiscal si organelor de stat cu rol in aplicarea legii se autosesizeaza sa descopere minunea financiara a afaceristului Doloiu.

Mai mult, Doloiu Gheorghe aflat inca din din anii 2000 in cercul de relatii ai decidentilor politici din Buzau, inclusiv Marcel Ciolacu se lauda in targul dulce al Buzaului cu relatiile sale sus puse atat la nivel guvernamental cat si la nivelul administratiei locale, precum si cu cele de la instantele judecatoresti pe ariile judetelor Buzau, Prahova, Dambovita si chiar Bucuresti.

Interesant este si faptul ca el este poreclit si “regele retrocederilor din Buzau, fiind cunoscut ca avand, printre multele altele, pasiunea pentru congolmerarea in portofoliul sau de avere a terenurilor cu drepturi litigioase, pe care dupa ce le achizitioneaza cu sprijinul tacit al justitiei, le vinde cu preturi mult superioare catre terte parti interesate.

De remarcat ca Doloiu Maria – Roberta (fiica lui Doloiu Gheorghe), persoana care locuieste in Bucuresti, este asociata cu Gabriela Victoria Barsan, in Societatea Profesionala Notariala „Birsan & Doloiu si Asociatii”, sens in care exista posibilitatea ca utilizand relatiile informale din mediul judecatoresc ale judecatoarei Barsan si ale sotului acesteia, susnumita sa isi ajute tatal in promovarea actiunilor acestuia in instante.

http://birsan-doloiu.ro/

https://www.imopedia.ro/stiri-imobiliare/mafia-imobiliara-din-buzau-vinde-la-bucata-terenurile-ministerului-agriculturii-6779

De altfel Doloiu Gheorghe a fost implicat in anul 2015 intr-un dosar penal de rasunet la acea vreme, “ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău”. Avand calitatea de inculpat fiind trimis in judecata sub control judiciar pentru infractiunea de spalarea a  banilor, dar prin decizia penală nr. 173/2019 din 25 iunie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotarat ca susnumitul sa fie achitat.

http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6543

Din discutiile purtate de catre Doloiu Gheorghe cu apropiati si comentariile locale ale acestora rezulta ca cel numit” regele retrocedarilor din Buzau”, la nivelul anului 2007, urmarea direct si prin interpusi sa identifice si sa achizitioneze suprafete de teren arabil care sa il ajute in cresterea afacerii sale in domeniul cultivarii legmelor si fructelor. Ca atare prin diverse tertipuri a achizitionat 6 terenuri arabile situate in Buzau insumand peste 90000 mp pentru care a achitat doar 83.000 lei. Pentru integritatea parcelelor in cauza mai avea nevoie de  de alte suprafete de teren adiacente dar care erau in proprietate altor persoane, sens in care a incercat in noiembrie 2007 sa il convinga pe proprietar sa ii vanda o parcela in suprafata de 14.000 mp, sens in care a incheiat cu persoana in cauza o promisiune bilaterala de vanzare – cumparare, dar fara sa se faca si dovada unei plati concrete si efective.

Ca urmare a unei sentinte penale  din anul 2019 a ICCJ unde s-a retinut de catre completul de judecatori  ca respectivul contract de vanzare – cumparare si promisiune bilaterala de  vanzare – cumparare au fost acte simulate si ca pretul indicat in aceste conventii civile nu a fost achitat niciodata, si, intrucat, considerentele instantei cu privire la aspectul sus mentionat reprezinta lucru judecat si cu caracter obligatoriu de a fi luat in consiserare de catre oricare alta instanta judecatoreasca, proprietarul initial a solicitat in anul 2021 repunerea in drepturi prin instanta.

Astfel, Judecatoria Buzau prin Sentinta Civila nr.6608 din 15.12.2021 a stabilit nulitatea absoluta a contractului de vanzare – cumparare nr.2197/12.11.2007 si a promisiunii biliaterale de vanzare – cumparare nr.2162/08.11.2007, “dispunand repunerea partilor in situatia anterioara incheierii celor doua acte juridice in sensul reintrarii terenului in suprafata de 14.085 mp. (…) in patrimoniul reclamantului”, oblignad paratii Doloiu Gheorghe si sotia acestuia la plata cheltuielilor de judecata.

Urmarea acestei sentinte judecatoresti Doloiu Gheorghe, orbit de furie si cu sprijinul tacit al unor oameni cu influenta in zona justitiei, ataca sentinta in apel la CA Ploiesti, Sectia I Civila,  unde, surpriza, in martie 2023 reuseste sa se caseze sentinata data la instanta inferioara si sa se rejudece dosarul cauzei la Tribunalul Buzau, chiar daca instanta ar fi trebuit sa constate fara echivoc ca o alta instanta superioara, in speta data ICCJ, a stabilit printre considerentele sale aspectele juridice precizate in paragraful anterior, fapt ce intra sub incidenta autoritatii de lucru judecat.

Intinderea autoritatii de lucru judecat a unei hotarari penale in fata instantei civile este reglementata prin intermediul art. 28 alin. (1) din Codul de procedură penala. Astfel, in conformitate cu dispozitiile legale anterior menționate: „Hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o. Instanţa civilă nu este legată de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.”

Din comentariile sale printre apropiatii sai rezulta ca a avut un sprijin disimulat la completul cauzei care i-a dat castig temporar de cauza, complet de judecata format din judecatorii: Alexandra Ion, Cristiana Dana Enache si Marian Robert Marin.

Din sursele noastre din mediul judecatoresc exista unele informatii ca impotriva celor trei judecatori ar fi fost formulata o sesizare catre CSM- Inspectia Judiciara pentru incalcarea atributiilor profesionale, conduita necorespunzatoare etc.

Speram sa aflam cu celeritate eventuala solutie in speta data.

La instanta din Buzau, Doloiu Gheorghe motivand  faptul ca are notorietate in oras solicita stramutarea procesului la alta instanta obtinand stramutarea la Tribunalul Dambovita, unde va fi un termen de judecata in luna aprilie 2024.

Urmarim cu atentie ceea ce se va intampla la termenele viitoare privitoare la actiunea in justitie pe subiectul terenului in cauza.

In episoadul urmator vom analiza implicatiile lui Doloiu Ghorghe, apropiatul lui Marcel Ciolacu si altor personalitati locale, cu persoane de nationalitate rusa administratori ai societatii Ductil Steel din Buzau, aflata in faliment, care au instrainat terenuri din patrimoniul societatii romanesti incepand cu anul 2020, catre cel in cauza prin Societatea Civila Profesionala BALESCU & ASOCIATII IPURL, care, ulterior, au fost revandute la preturi mult mai mari investitori ce doresc sa construiasca in zona industriala din Buzau un compex comercial Penny.

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/1036007_109458_DI_2009-07-30_TESCARU-IONEL_50004933.pdf” title=”1036007_109458_DI_2009-07-30_TESCARU IONEL_50004933″]

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/1036011_109457_DA_2009-06-12_TESCARU-IONEL_50004929.pdf” title=”1036011_109457_DA_2009-06-12_TESCARU IONEL_50004929″]

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/1421257_631823_DI_2008-06-12_CIOLACU-ION-MARCEL_20067335.pdf” title=”1421257_631823_DI_2008-06-12_CIOLACU ION MARCEL_20067335″]

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/1537742_1274154_DI_1900-01-01_CIOLACU-I.-MARCEL_50231583.pdf” title=”1537742_1274154_DI_1900-01-01_CIOLACU I. MARCEL_50231583″]

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/3705769_4005590_DI_2013-02-14_CIOLACU-ION-MARCEL_60312401.pdf” title=”3705769_4005590_DI_2013-02-14_CIOLACU ION MARCEL_60312401″]

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/7211648_8579062_000044.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2024/02/7954157_310002_007.pdf”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *