Un număr de 20 de cetățeni americani au fost lăsați pe dinafară în urma schimbului complex de prizonieri, joi, între mai multe țări, cu aliații americani occidentali și Rusia, ceea ce i-a determinat pe cei excluși din acord și pe familiile acestora să își exprime profunda dezamăgire, potrivit Wall Street Journal.
Când au început să apară știri din Rusia despre avioane care decolau din Moscova ca parte a unui schimb internațional de prizonieri, familia lui Marc Fogel a trecut la acțiune.
Fogel, un profesor de liceu american, a executat trei ani dintr-o sentință de 14 ani în închisorile rusești, după ce a fost condamnat pentru introducerea ilegală în țară a aproximativ 17 grame de marijuana. El a declarat că intenționa să folosească drogul în scopuri medicale pentru a trata durerile cronice.
Numele lui Fogel a fost adesea inclus în discuțiile privind posibile schimburi între SUA și Rusia, însă zvonurile tot mai numeroase au dat rudelor sale speranța că se poate întoarce la ei.
În timp ce avocații lui Fogel căutau informații de la oficiali ai Departamentului de Stat, familia a petrecut mai multe ore citind știri pentru „a putea conecta singură elementele”, a declarat Lisa Hyland, una dintre surorile lui Fogel.
Abia după ce familia a primit un telefon de la Fogel din închisoarea din Rîbinsk, la aproximativ 320 de kilometri nord de Moscova, au aflat că acesta nu se afla într-un avion care zbura în afara spațiului aerian rusesc. Fogel a declarat familiei sale că a fost „zdrobit sufletește” că a fost exclus de la schimb.
Schimbul istoric de joi a permis eliberarea a 16 persoane deținute de Moscova, printre care reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, compatrioții americani Paul Whelan, fost pușcaș marin american, și Alsu Kurmasheva, jurnalistă la Radio Europa Liberă/Radio Liberty, finanțată de guvernul SUA, care deține și cetățenia rusă, precum și Vladimir Kara-Murza, rezident permanent în SUA. Fiecare a fost condamnat în Rusia pentru acuzații pe care Statele Unite le-au calificat drept false sau nedrepte.
În schimb, SUA și alte patru țări europene au trimis la Moscova opt ruși condamnați la închisoare pentru infracțiuni precum spionaj și crimă.
20 de persoane cu dublă cetățenie americană și rusă, încă deținuți în închisorile din Rusia
Schimbul a bucurat familiile celor eliberați, dar a exclus alți americani care execută pedepse în închisorile rusești, unele în circumstanțe dubioase.
O analiză Wall Street Journal a documentelor judiciare rusești și a rapoartelor mass-media arată că până la 20 de persoane cu dublă cetățenie americană și rusă sunt încă deținuți în închisorile și lagărele de muncă rusești. Printre cei reținuți se numără profesori, muzicieni și cetățeni cu dublă cetățenie care s-au întors în regiunea lor de origine doar pentru a deveni implicați într-o luptă diplomatică mai amplă.
„Pentru cetățenii americani care continuă să fie reținuți pe nedrept sau ținuți ostatici în întreaga lume, permiteți-mi să spun foarte clar că acest guvern, această administrație, nu se va opri din muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă joi.
„Aceasta este în mod evident o strategie a guvernului rus de a nu se retrage complet, de a avea întotdeauna câteva cărți de jucat pe mai târziu”, a declarat Benjamin Gray, vicepreședinte al James W. Foley Legacy Foundation, un grup de apărare a ostaticilor.
Familiile celor excluși din schimbul de prizonieri, dezamăgite
Fundația a numit doi cetățeni americani – Andre Khachatoorian și Ksenia Karelina – ca fiind deținuți pe nedrept de Rusia. Statele Unite nu anunță când fac astfel de desemnări.
În decembrie 2021, Khachatoorian făcea o escală la Moscova, în drum spre Armenia, când autoritățile l-au reținut pentru o armă de foc autorizată și securizată aflată în bagajul său de cală, pe care o declarase angajaților Aeroflot de la Aeroportul Internațional din Los Angeles înainte de a se îmbarca în zborul său cu această companie aeriană.
Ulterior, acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal rus pentru contrabandă cu arme. Khachatoorian a negat acuzația. Mama sa, Marina Soltani, a declarat că a crezut că a fost vizat ca cetățean american.
Logodnica lui Khachatoorian, stabilită în Armenia, a alertat-o pe Soltani la începutul acestei săptămâni cu privire la știrile rusești despre un schimb iminent. „Sunt șocat că nu l-au adus”, a declarat Soltani. „Nu știu de ce l-au lăsat în urmă”.
Karelina, cu dublă cetățenie, americană și rusă, care locuia în California, a fost acuzată de trădare în februarie, în timp ce își vizita familia în Ekaterinburg. Karelina ar fi făcut o mică donație financiară către o organizație umanitară ucraineană despre care autoritățile ruse au afirmat că a fost folosită în beneficiul armatei de la Kiev. Karelina nu a răspuns public la această acuzație.
Karelina, care a lucrat la un spa din Beverly Hills, riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viață. Următorul termen de judecată este programat pentru săptămâna viitoare, potrivit reprezentanților săi.
Când iubitul Karelinei, Chris Van Heerden, a auzit zvonuri despre un schimb în această săptămână, el a spus că s-a gândit că ea s-ar putea întoarce acasă. El spune că nu știe ce înseamnă faptul că ea a fost lăsată în afara schimbului. „Schimbul acesta înseamnă că lucrurile s-au deblocat și că ea va fi următoarea care va veni acasă?” a spus Van Heerden. „Sau înseamnă că procesul ei a venit prea târziu și ea a fost lăsată în urmă?”
Alte cazuri au atras mai puțin atenția publicului sau nu au o dimensiune politică clară.
În 2021, David Barnes și-a urmărit fosta soție, Svetlana Koptyaeva, până la Moscova natală. Aceasta fugise din SUA împreună cu fiii lor în 2019 și făcea obiectul unui mandat de arestare în Texas deoarece împărțea custodia cu Barnes și nu obținuse aprobarea acestuia pentru a scoate copiii din SUA, potrivit avocaților implicați în ambele părți ale cazului.
În anul următor, procurorii ruși l-au acuzat pe Barnes că i-a abuzat pe băieți atunci când aceștia locuiau în SUA, pe baza acuzațiilor fostei soții că i-a molestat. Autoritățile din Texas au refuzat să îl acuze pe Barnes atunci când fosta soție a acestuia a făcut aceleași acuzații acolo.
Barnes a fost declarat vinovat de un tribunal din Moscova în februarie și condamnat la 21 de ani de închisoare. Barnes a negat acuzațiile.
Familia lui Barnes a aflat de schimbul de joi din știri și nu a vorbit încă cu el. „Nu prea știu ce să-i spun”, a declarat Carol Barnes, sora lui. „Cum să-i explic că guvernul său l-a lăsat în urmă?”
Când Whelan, fost pușcaș marin american, și-a împachetat lucrurile săptămâna trecută și a părăsit lagărul de muncă IK-17 din Mordovia, la aproximativ 300 de mile est de Moscova, el a lăsat în urmă doi prizonieri americani mai puțin cunoscuți. Thomas Stwalley și Jimmy Wilgus ispășesc pedepse lungi cu închisoarea pentru infracțiuni legate de droguri și, respectiv, de natură sexuală, infracțiuni pe care neagă că le-au comis.
„Îi felicităm pe toți cei implicați în eliberarea celor patru americani”, a declarat tatăl lui Wilgus, James Wilgus. „Inutil să spun că Jimmy este devastat”.
Bob Stwalley a spus că se teme pentru bunăstarea mentală și fizică a fratelui său. El a spus că deținuții au agresat anterior prizonieri americani în urma unui schimb. „Nu va fi bine”, a spus el.
În iunie, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Robert Woodland, cu dublă cetățenie, americană și rusă, pentru trafic de droguri. Născut în Rusia și adoptat de o familie americană, Woodland s-a întors în Rusia, unde autoritățile au susținut că a participat la ambalarea și vânzarea stimulentului mefedronă. Woodland a primit o sentință de 12 ani și jumătate.
Avocatul său, Stanislav Kshevitsky, a declarat că Woodland face apel la condamnarea sa pentru vânzarea de droguri, dar că are puține speranțe de a fi inclus în vreun schimb. „Chiar dacă ar fi schimbat, el se află la sfârșitul acestei liste”, a declarat Kshevitsky.
În mai, Gordon Black, un sergent activ al armatei americane care se întorcea acasă după o misiune în Coreea de Sud, a fost arestat în Vladivostok sub acuzația de furt și amenințare cu moartea a prietenei sale ruse, potrivit agențiilor de presă de stat ruse. În iunie, un tribunal rus l-a declarat pe Black vinovat și l-a condamnat la trei ani și nouă luni. Black și-a recunoscut parțial vinovăția și intenționează să facă apel la verdict, potrivit agențiilor de presă de stat.
Muzicianul Travis Leake și-a liniștit prietenii și familia prin postări pe rețelele de socializare cu privire la decizia sa de a rămâne în Moscova după extinderea războiului Rusiei în Ucraina. Autoritățile au percheziționat apartamentul din Moscova al lui Leake în luna iunie și ar fi confiscat obiecte pentru traficul de droguri, potrivit serviciilor de știri ruse de stat.
„Am fost acuzat oficial pentru nimic”, a declarat Leake într-un videoclip difuzat la televiziunea rusă în momentul arestării sale. „Nu știu de ce sunt aici”.
Luna trecută, Leake a fost condamnat pentru trafic de droguri la 13 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate, conform unei postări pe un cont de social-media al instanțelor din orașul Moscova.
În iunie, Senatul a adoptat o rezoluție bipartizană prin care solicita eliberarea lui Marc Fogel, în timp ce mama acestuia, Malphine Fogel, a intentat un proces la tribunalul federal din Pennsylvania împotriva secretarului de stat Antony Blinken pentru a forța desemnarea unei dețineri abuzive, deoarece familia și-a pierdut încrederea în oficialii americani.
„Atunci când sunt întrebați, aceștia oferă promisiuni generale și asigurări că fac tot ce pot, dar aceste cuvinte nu sunt susținute de rezultate”, a declarat Hyland, una dintre surorile lui Fogel. „Ne spun foarte puține și de multe ori vin prea târziu”.
The post ”Nu știu de ce i-au lăsat în urmă”. Cetățeni americani rămași în Rusia după schimbul istoric de prizonieri. Familiile celor excluși, dezamagite appeared first on tvrinfo.ro.