Peste trei milioane de vieți pierdute anual din cauza alcoolului și drogurilor. Stigmatizarea și discriminarea, obstacole în calea tratamentului și recuperării

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie o situație alarmantă: peste 3 milioane de decese sunt atribuite anual consumului de alcool și droguri, majoritatea victimelor fiind bărbați.

Mare parte din decese sunt atribuite unui singur factor. 2,6 milioane de decese au fost cauzate de consumul de alcool, reprezentând 4,7% din totalul deceselor globale.

Alte 0,6 milioane de decese sunt legate de consumul de droguri psihoactive.

În mod particular, 2 milioane de decese cauzate de alcool și 0,4 milioane de decese din cauza drogurilor au fost înregistrate în rândul bărbaților.

Raportul OMS evidențiază impactul devastator al consumului de substanțe asupra sănătății publice, subliniind că în 2019, aproximativ 400 de milioane de oameni au trăit cu tulburări legate de consumul de alcool, dintre care 209 milioane suferă de dependență de alcool.

Consumul de substanțe este asociat cu un risc crescut de boli cronice, afecțiuni mentale și decese care ar putea fi prevenite, dar și cu o povară grea asupra familiilor și comunităților prin expunerea la accidente, violență și răni.

Directorul general al OMS, a subliniat necesitatea unor acțiuni urgente și îndrăznețe pentru a reduce consecințele negative ale consumului de alcool și droguri și pentru a face tratamentele accesibile la nivel global. Raportul face un apel pentru accelerarea eforturilor globale de reducere a consumului de alcool și droguri și de îmbunătățire a accesului la tratamente de calitate.

Raportul subliniază, de asemenea, discrepanțele globale în ceea ce privește impactul consumului de alcool, ratele de deces fiind cele mai mari în țările cu venituri mici.

De asemenea, se remarcă o scădere ușoară a consumului de alcool la nivel mondial, de la 5,7 litri pe cap de locuitor în 2010, la 5,5 litri în 2019, cu cele mai ridicate niveluri de consum în regiunea europeană și în Americi.

Deși există tratamente eficiente pentru tulburările legate de consumul de substanțe, raportul OMS indică o acoperire incredibil de scăzută a acestora, în unele țări doar 1% dintre cei afectați având acces la tratament. Stigmatizarea, discriminarea și lipsa unei prioritizări adecvate din partea agențiilor de sănătate rămân principalele bariere în calea tratamentului și recuperării.

OMS face un apel urgent pentru implementarea unui plan global care să abordeze această criză de sănătate publică și să asigure accesul egal la tratamente de calitate pentru toți cei afectați.

The post Peste trei milioane de vieți pierdute anual din cauza alcoolului și drogurilor. Stigmatizarea și discriminarea, obstacole în calea tratamentului și recuperării appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *