Seceta a distrus 2,5 milioane de hectare de teren agricol

Seceta a distrus 2,5 milioane de hectare de teren agricol

Seceta îi lasă fără recolte pe mulți fermieri. Sunt zone în care de pe ogoare nu se poate aduna nimic și nici nu se poate semăna o viitoare cultură. Pământul e tare ca asfaltul, așa că mulți fermieri se gândesc să-și închidă activitatea.

Spun că nici banii de la Guvern nu-i ajută să-și acopere din pierderi, care au tot crescut de la un an la altul. Iar consecinţele secetei în economie sunt semnificative. Din toamnă, vom găsi la raft legume, fructe și carne mai scumpe.

Până nu avem un minim de umiditate în sol, nu avem nicio șansă să lucrăm terenul, terenul este ca și asfaltul.

Seceta a pârjolit peste 2,5 milioane de hectare de teren. În aceste condiţii, fermierii se gândesc serios dacă merită să mai semene porumb și grâu.

În județul Călărași, spre exemplu, sunt agricultori care nu mai au ce să recolteze.

După un an de muncă, mulți fermieri îşi calculează pagubele, care anul acesta depăşesc 1,5 miliarde de euro.

Ciprian Olteanu, fermier, judeţul Călăraşi: Vom avea un număr foarte mare de fermieri români care vor dispărea. Venim din spate cu niște costuri indirecte foarte mari și, din păcate, prețul de vânzare nu ne ajută.

Măsuri de sprijinire a fermierilor

Ministerul Agriculturii are în plan mai multe măsuri pentru a-i ajuta pe fermieri să nu ajungă la faliment.

Astfel, pentru cei care au deja credite cu dobânzi peste 2% se pregătește suspendarea plății ratelor, până la finalul lui 2025. Condiția este ca fermierii să prezinte un proces verbal cu pierderile pentru anii agricoli 2023 – 2024.

În plus, facilitățile acordate prin programul „Creditul fermierului” vor fi și ele garantate 100% de stat, iar de măsură vor putea beneficia și agricultorii cu împrumuturi restante, conform TVRInfo.

Ministerul Agriculturii a procesat deja peste 80% dintre procesele verbale de constatare a calamităților de anul acesta.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1000 de lei /hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă.

Pentru fermieri, însă, ajutorul oferit de stat acum este prea mic.

Vasile Balcan, fermier din judeţul Neamţ: Una e să cheltui 5-6 mii de lei la hectar, să ai pagubă 100% cum este cazul anului acesta și să primești 200 de euro, deci 800-900 de lei. Dar sigur că suma asta nu va fi, se va întâmpla ca în 2021, să fie calculată procent la procent și atunci vă dați seama că problemele financiare ale producătorilor agricoli vor fi foarte mari.

Seceta severă nu a ocolit nicio zonă din țară. Iar irigațiile sunt insuficiente: nici măcar 20% dintre terenurile cultivate nu sunt udate, pentru că nu a plouat, iar apa e tot mai puțină și în râuri, și în lacuri.

Seceta scumpeşte produsele alimentare

Efectele secetei se vor vedea la raft. Marfa va fi puțină, greu de găsit și mai scumpă.

În lipsa materiei prime, furajele vor fi și ele mai scumpe. Astfel, producătorii de pui estimează că, din toamnă, carnea se va scumpi cu cel puțin 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *