Anchetă în Bulgaria, după valul de explozii din Liban. Un israelian, arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali

Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa, în Liban, ca urmare a unui nou val de explozii. De data aceasta ar fi sărit în aer aparatele de emisie recepţie, cunoscute sub numele de walkie talkie. Potrivit autorităţilor, deflagraţiile au rănit cel puţin 450 de persoane. Incidentele au avut loc la o zi de la valul de explozii ale pagerelor, soldate cu 12 morţi şi aproape 4 mii de răniţi. În acest timp, guvernul Bulgariei a deschis o anchetă pentru a determina dacă o companie cu sediul la Sofia a vândut pagere către gruparea terorista Hezbollah. Din primele cercetări a reieşit că pagerele nu au tranzitat Bulgaria.

O explozie a unui dispozitiv folosit pentru comunicaţii a avut loc chiar în timpul unei ceremonii funerare pentru un membru Hezbollah, ucis cu o zi înainte de deflagraţia unui pager. Şi nu a fost singura. Alte câteva sute de dispozitive au sărit în aer. De data aceasta ar fi fost vorba de aparate de emisie recepţie, cunoscute sub numele de walkie talkie.

Un locuitor al Beirutului a surprins momentul în care un dispozitiv walkie talkie a explodat.

Iar armata libaneză a trecut la detonarea controlată a dispozitivelor suspecte, descoperite în diverse locuri din ţară.

Agentia Reuters a intrat în posesia unui walkie talkie asemănător celor care au explodat miercuri în mai multe locuri din Liban. Aceste aparate erau folosite de teroriştii Hezbollah.

Aparatele de emisie recepţie erau fabricate în Japonia

Aparatele de emisie recepţie erau fabricate în Japonia şi ar fi fost originale, spun chiar reprezentanţii firmei. Însă, acest timp de walkie talkie nu a mai fost exportat spre Europa şi Orientul Mijlociu de 10 ani.

În acest timp, comandantul armatei israeliene a vizitat centrul de comandă din nordul Israelului şi a lansat un avertisment dur grupării teroriste Hezbollah.

Herzi Halevi, şeful de Stat Major al Armatei israeliene: Încă avem multe capacităţi care nu au fost activate încă. Am văzut unele lucruri aici şi mi se pare că pregătirea este bună şi pregătim aceste planuri pentru a progresa. Regula este că, de fiecare dată când lucrăm la o etapă, următoarele etape sunt deja gata de avans. La fiecare etapă, preţul plătit de Hezbollah.

Şi premierul Benjamin Netanyahu le-a dat asigurări locuitorilor evacuaţi din casele lor, din nordul Israelului, că se vor putea întoarce acasă.

Armata deja a bombardat poziţii ale Hezbollah din sudul Libanului iar ministrul Apărării din Israel a anunţat ca s-a intrat într-o nouă etapă a războiului.

Pe fondul acestor evenimente, serviciile de securitate israeliene au anunţat arestarea unui cetăţean israelian care ar fi complotat, sprijinit de Iran, să îl asasineze pe Benjamin Netanyahu şi pe alţi oficiali israelieni.

După ce Pentagonul a anunţat că Statele Unite nu sunt implicate în incidentele din Liban, a venit rândul Casei Albe să nege orice amestec.

John Kirby, consilier pe probleme de securitate naţională: Ceea ce vă pot spune este că noi nu am fost implicaţi în incidentele de ieri (marţi) sau astăzi (miercuri) în nici un fel şi nu mai am nimic altceva de spus.

Potrivit Casei Albe, Statele Unite rămân implicate în eforturile diplomatice intense pentru a preveni o escaladare a conflictului dintre Israel şi Hezbollah, în Liban.

The post Anchetă în Bulgaria, după valul de explozii din Liban. Un israelian, arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *