Noua generaţie de telefoane iPhone lansate luni seara de grupul american Apple este surprinzător de diferită faţă de modelele de anul trecut, cu excepţia unui mic buton situat jos, în partea dreaptă, transmite Bloomberg.
Butonul de control al camerei este inclus în toate cele patru versiuni ale noului iPhone 16. Dacă este apăsat o dată, se afişează ecranul de lansare a camerei. La a doua apăsare, va face o fotografie. Ideea este de a reproduce experienţa folosirii butonului declanşator de la aparatul foto digital cu reflexie cu un singur obiectiv (DSLR). Pe lângă fotografii şi înregistrări, pot fi schimbate alte setări folosind acest buton, scrie Agerpres.
Versiunea iPhone 15 Pro are acum un ecran mai mare, între 6,3 şi 6,9 inci, în funcţie de model.
Dar schimbări mai substanţiale vin de la actualizarea softului, în special instrumente care folosesc inteligenţa artificială (AI), numite Apple Intelligence. O versiune beta a acestei tehnologii va fi disponibilă de luna viitoare.
Preţul pentru iPhone 16 începe de la 799 dolari, în timp ce preţul pentru modelul Plus este de 899 dolari. iPhone 16 Pro costă 999 dolari, iar Pro Max costă 1.199 dolari. Precomenzile încep de vineri, telefoanele urmând să fie expediate din 20 septembrie.
De asemenea, Apple a prezentat modele actualizate de ceasuri inteligente Watches şi căşti AirPods. Noile Watch Series 10 au un preţ de pornire de 399 dolari, sunt mai subţiri şi au un ecran cu 30% mai mare decât precedentele ceasuri inteligente. Noul model AirPods 4 are un nou design, căştile fiind mai uşor de purtat şi având o acustică mai bună.
Replica Huawei la iPhone 16, noul Mate XT
În replică, grupul chinez de tehnologie Huawei a prezentat marţi noul Mate XT, un smartphone în forma literei Z care se pliază de trei ori, la doar câteva ore după ce Apple a lansat cel mai recent iPhone, transmite Reuters.
Luni, grupul chinez anunţase că are deja peste trei milioane de precomenzi pentru noul său smartphone. Comparativ, întreaga piaţă globală pentru telefoane mobile pliabile a fost de aproape patru milioane de unităţi în trimestrul doi din 2024, conform datelor firmei de consultanţă IDC.
Mate XT va putea fi achiziţionat din 20 septembrie, aceeaşi zi în care noul iPhone ar urma să fie disponibil în magazine.
Lansarea Mate XT, care vine după o serie de debuturi de succes de smartphone-uri, anul trecut, arată capacitatea Huawei de a face faţă sancţiunilor americane şi de a-şi consolida poziţia de competitor de top pentru Apple, care a fost nevoit să reducă preţurile la începutul anului pentru a-şi proteja cota de piaţă.
Deja Huawei comercializează două un smartphone-uri care se pliază de două ori, iar vânzările sale solide în China, cea mai mare piaţă mondială pentru telefoanele mobile inteligente, au ajutat grupul să depăşească Samsung Electronics anul acesta pe acest segment.
„Viitoarele produse Huawei nu vor afecta semnificativ afacerile Samsung şi Apple în privinţa cantităţii produselor. Există o limită a cantităţii de produse livrate. Totuşi, modelele Huawei vor avea un anume impact asupra vânzărilor pe anumite pieţe chinezeşti”, a apreciat Jene Park, analist la Counterpoint.
Piaţa telefoanelor mobile pliabile a crescut în ritm anual cu 57% în trimestrul doi din 2024, fiind livrate 3,9 milioane de unităţi, pe fondul extinderii în străinătate al producătorilor chinezi de smartphone-uri, conform datelor IDC. Preţul ridicat al acestor modele afectează vânzările. Modelul Mate X5 lansat anul trecut costa în China peste 10.000 yuani (1.406 dolari), aproape dublu faţă de un model nou iPhone 15.
Potrivit firmei de consultanţă IDC, pe plan global liderii pieţei pe segmentul telefoanelor mobile pliabile au fost în trimestrul doi din 2024 Huawei (cu o cotă de piaţă de 27,5%) şi Samsung, cu 16,4%. În China, Huawei a fost cel mai mare vânzător de telefoane mobile pliabile în al doilea trimestru al acestui an, cu o cotă de 42%.