Autoritățile se pregătesc pentru posibile inundații. Peste 300 de pompieri sunt gata să intervină, în caz de nevoie

Vremea întoarce foaia, de duminică. Meteorologii avertizează că temperaturile scad radical și sunt așteptate precipitații abundente, vânt puternic și din nou risc de inundații. Veștile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât Dunărea, deja crescută, va prelua toate râurile care s-ar putea umfla din cauza ploilor.

Autoritățile dau asigurări că sunt pregătite pentru orice situație și ca nu vor fi probleme majore.

A fost atmosfera de vară în ultimele zile în aproape toată țara, dar mai ales în vestul și sudul țării. De la mânecă scurtă vom trece, însă, brusc, la hainele de toamnă târzie și la umbrele.

Chiar dacă pare că vara s-a reîntors la Timișoara, cu temperaturi maxime de aproape 30 de grade, de sâmbătă seară vremea se schimbă radical. Sunt așteptate ploi, iar duminică maximele nu trec de 17 grade

Codul galben de ploi intra în vigoare chiar de mâine. Va ploua abundent mai întâi în vest, apoi în toate regiunile.

A fost emis și un cod portocaliu de furtuni pentru sud și câteva județe din centrul țării. Totuși, nu vorbim despre un ciclon, dau asigurări meteorologii.

Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente în întreaga ţară, inclusiv în Bucureşti, de sâmbătă seara

 Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ, ce vor cuprinde întreaga ţară până luni seara.

Deşi sunt anunţate ploi abundente, debitul Dunării nu ar trebui să depășească 9500 de metri cubi pe secundă, ceea ce nu reprezintă un pericol, dau asigurări autoritățile, care sunt pregătite în cazul în care viiturile se vor dovedi a fi mai puternice decât arată prognozele.

INHGA: Alerte de viituri în 18 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până luni la miezul nopţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o serie de avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni, la miezul nopţii, în 18 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea.

Sorin Lucaci, director general „Apele Române”: Este o valoare gestionabilă din punct de vedere al Administrației Naționale Apele Române, până la un debit de 10 mii mc/s, nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării.

Raed Arafat, şeful DSU a prezentat câteva masuri în caz de viituri.

Raed Arafat, şeful DSU: Montarea digurilor temporare la nevoie, asta se face cu Apele Române și mobilizarea digurilor temporare către zone cu risc. Dar din fericire cel mai probabil nu va fi nevoie de acest lucru.

Peste 300 de pompieri sunt pregătiți să intervină, în caz de nevoie, în județele cu risc de inundații Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman.

The post Autoritățile se pregătesc pentru posibile inundații. Peste 300 de pompieri sunt gata să intervină, în caz de nevoie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *