Ciclonul care n-a mai venit: Exagerare din partea autorităților, măsuri preventive gândite bine sau incompetență?

Prognozele de vreme extremă din ultimele zile nu s-au adeverit, dar au creat un val de neîncredere în rândul populației. Meteorologii susțin că e mai bine să previi decât să te ia prin surprindere, iar autoritățile care au dislocat mii de de angajați MAI și au evacuat peste 6.000 de oameni în mai multe județe spun că au procedat normal, deoarece s-au pregătit pentru ce era mai rău.

Prognozele și mesajele Ro Alert care anunțau vreme severă au fost primite de toate persoanele care se aflau în zonele aflate sub coduri roşu şi portocaliu. Oamenii s-au speriat, iar unii au luat măsuri de protecţie. Dar cum previziunile nu s-au adeverit, iar ploile extreme nu au avut loc, unii cetăţeni pun la îndoială credibilitatea autorităţilor. Spre exemplu, deși noaptea trecută Capitala a fost sub cod portocaliu, iar județul Galați sub cod roșu, a plouat doar în limite normale.

Meteorologii ANM explică de ce prognozele nu s-au confirmat cu exactitate.

Meda Andrei, meteorolog ANM: Nici acum nu putem spune că nu a plouat. A plouat peste tot unde a fost avertizat și cantitățile au fost mari. Pentru binele nostru, cantitățile au fost distribuite într-un interval mai lung de timp și atunci au avut timp să fie absorbite de pământ. Ar fi putut să nu fie așa și, de cele mai multe ori, e bine să previi decât să te ia prin surprindere.

În baza urgiei anunțate de prognoze, autoritățile au evacuat peste 5.000 de localnici din mai multe județe, iar departamentele pentru situațiile de urgență din Galați, Vaslui, Argeș și Brașov au avut angajaţi chemaţi peste program pentru a putea interveni în caz de necesitate.

Cosmin Andreica, președinte Europol: E clar că mulți angajați ai MAI au fost chemați doar pentru ca șefii unităților din țară să bifeze faptul că au chemat și au făcut tot ce au putut și anume că majoritatea oamenilor din subordine sunt la locul de muncă și așteaptă să intervină dacă va fi cazul. A fost oarecum și o măsură pompieristică. În mod firesc și normal ar fi ca cineva să apară în mod public și să precizeze ce nu a mers bine, ce a fost anticipat greșit.

Raed Arafat, şeful DSU (preluare digiFM): Noi știam din timp scenariul și atunci trebuia să ne pregătim din timp pentru acest scenariu cel mai rău, care însemna că norii se vor descărca complet asupra României și o să avem peste 100 de litri și o să avem fenomene meteo extreme care necesită o intervenție din timp, preventivă. Ca să protejăm populația. Concluzia e că impactul nu a fost la nivelul scenariului cel mai rău, dar măsurile care au fost luate – și dacă acum cineva vine și ne spune: “le-ați mai lua încă o dată?”, răspunsul este “Da”.

Până marți la ora 10, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei se află sub cod galben de ploi. Meteorologii spun că vor fi averse, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Sunt şi avertizări de inundaţii în mai multe judeţe din Moldova, Oltenia şi Dobrogea. În judeţul Galaţi este cod roşu de inundaţii.

The post Ciclonul care n-a mai venit: Exagerare din partea autorităților, măsuri preventive gândite bine sau incompetență? appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *